Menu
(Online) Astrologie cursussen

Zomertijd, een crime voor astrologie software

17 apr 2017, door Astrowise
Zomertijd leidt tot onverwachte missers

Zomertijd is ingegaan… Ooit ingesteld om energie te besparen, maar het is een crime voor de berekeningen in je astrologie programma (en mijn ochtendhumeur).

Ik hoor je denken… “Maar de tijdzones zijn toch netjes opgenomen in astrologie programma’s? Ook de wisselingen van zomertijd en wintertijd?” Absoluut, maar toch gaat het één uur per jaar mis. In deze blog laat ik je precies zien wanneer het mis gaat… en hoe je dat kunt verhelpen.

***Kijk je liever naar een korte video? Onderaan deze blog staat een video waarin de kern van deze blog in één minuut is samengevat. Wel even hélemaal naar beneden scrollen!***

 

Geboren in de nacht dat de klok wordt verzet

Het probleem zit hem in de nacht dat de klok wordt verzet.

In het voorjaar wordt de klok een uur vooruit gezet, zodat we meer gebruik kunnen maken van het daglicht. We slaan dan als het ware een uur over. Dit wordt nog prima ondervangen in je astrologie programma.

In het najaar wordt de klok een uur teruggezet.We gaan dan eigenlijk weer terug naar “gewone” tijd. En dáár ontstaat het probleem…

Kijk maar eens wat er gebeurde met de bekende tweelingbroers uit Massachusetts. Zij werden geboren rond het uur dat de klok werd teruggezet. Dat leverde dusdanig veel verwarring op dat hun verhaal viral ging (op het internet).

Tweelingbroer Samuel werd als eerste geboren, maar staat toch geregistreerd als de jóngste van de twee broers. Hoe kon dat nu gebeuren?

Samuel werd geboren op 6 november 2016 om 01.39 uur, kort voordat wintertijd in Canada inging. Zijn jongere broertje Ronan volgde 31 minuten later, dus eigenlijk om 02.10 uur. De klok werd echter kort voor de geboorte van Ronan een uur teruggezet… en daardoor werd Ronans officiële geboortetijd 01.10 uur (in plaats van 02.10 uur)! Ronan is hierdoor officieel de oudste van de twee, terwijl hij als laatste geboren is.

 

 

 

Dat geeft problemen bij het berekenen van de horoscoop

Wil je de geboortehoroscopen van deze jongens berekenen, dan is het wel even oppassen geblazen. Samuel (01.39 uur) is eigenlijk de oudste, maar als je kijkt naar hun horoscopen dan lijkt Ronan (01.10 uur) de oudste te zijn.

Kijk maar eens naar de positie van de Ascendant en de Maan in deze twee horoscopen:

 • Samuels Ascendant staat in 6.44 graden Maagd, Ronans Ascendant staat in 1.04 graad Maagd
 • Samuels Maan staat in 25.42 graden Steenbok, Ronans Maan staat in 25.27 graden Steenbok

Het is net alsof Ronan (de jongste) de eerstgeborene is, maar dat klopt natuurlijk niet!

 

Horoscopen van de tweelingsbroers in Zomertijd

 

Wat gaat hier mis?

Het probleem zit hem in dat extra uur, het uur dat we twéé keer beleven; de eerste keer in zomertijd, dan gaat de klok terug en beleven we datzelfde uur in wintertijd. Ronans geboortetijd van 01.10 uur kwam die nacht dan ook twéé keer voor, eerst in zomertijd en na het verzetten van de klok nogmaals, maar dan in wintertijd.

Astrologie programma’s kunnen dat onderscheid niet maken. Sommige programma’s bieden je tijdens het uur dat we tweemaal beleven standaard de zomertijd variant aan, andere programma’s bieden je tijdens het uur dat we tweemaal beleven standaard de wintertijd variant aan.

Het probleem zit hem dus in de bepaling van de tijdzone en aangezien wij doorgaans blind vertrouwen op de tijdzones die ons astrologie programma heeft gedefinieerd…

 

Hoe los je dat op?

Hier moet je de computer dus een beetje helpen. Ronan is niet geboren om 01.10 EDT (zomertijd), maar om 01.10 uur EST (wintertijd), kort ná het verzetten van de klok. Bij het aanmaken van de horoscoop moet je dus even controleren welke tijdzone wordt gebruikt en die -indien nodig- aanpassen. Dan krijg je de juiste horoscoop.

In Solar Fire gaat dat zo:

 

Hoe zien de horoscopen van Samuel en Ronan er dan uit?

Samuel – 6 november 2016 om 01.39 uur EDT (Eastern Daylight Time/ zomertijd)
Ronan – 6 november 2016 om 01.10 EST (Eastern Standard Time/ wintertijd)
Hyannis, Massachusetts

Dit zijn de juiste horoscopen:

 

Horoscopen van de tweelingsbroers

 

 • Samuels Ascendant staat in 06.44 graden Maagd, Ronans Ascendant staat nu in 12.48 graden Maagd
 • Samuels Maan staat in 25.42 graden Steenbok, Ronans Maan staat nu in 25.58 graden Steenbok

Zowel de Ascendant als de Maan staan in de horoscoop van Ronan (de laatstgeborene) nu een stukje verder dan die van Samuel. Hij is nu duidelijk de jongste van de twee!

 

Welke landen hanteren zomertijd/ wintertijd?

Ofwel, wanneer moeten we rekening houden met verwarring over de geboortetijd naar aanleiding van zomertijd/ wintertijd?

Ongeveer 70 landen (waaronder Nederland) hanteren zomertijd/ wintertijd. De meeste Europese landen hanteren zomertijd, behalve Belarus, Georgië en IJsland. Zomertijd gaat in op de laatste zondag van maart, wintertijd op de laatste zondag van oktober.

In Noord-Amerika wordt zomertijd gehanteerd, maar die volgt een ander ritme dan die in Europa. Zomertijd gaat in op de tweede zondag van maart, wintertijd op de eerste zondag in november.

In Zuid-Amerika hanteren alleen Brazilië, Chili en Paraguay zomertijd… maar de datum waarop zomertijd ingaat verschilt per land.

In Centraal-Amerika wordt geen zomertijd gehanteerd, wat begrijpelijk is gezien de geografische ligging.

In Azië wordt geen zomertijd gehanteerd, met uitzondering van Iran, Israël, Jordanië, Libanon en Syrië.

In Rusland en Kazachstan is geen zomertijd.

In Afrika wordt geen zomertijd gehanteerd, met uitzondering van Marokko, Namibië en de Westelijke Sahara.

 

Conclusie

Het fenomeen zomertijd/ wintertijd is ingesteld om energie te besparen.

Bij zomertijd wordt de klok een uur vooruit gezet. Er wordt als het ware een uur overgeslagen. Dit veroorzaakt geen problemen bij het berekenen van de horoscoop.

Bij wintertijd wordt de klok een uur terug gezet. Hetzelfde uur wordt als het ware opnieuw gedaan. Dit kan leiden tot foute berekeningen van de horoscoop. Hoe los je dat op? Controleer de tijdzone en pas die handmatig aan.

In Europa wordt de klok volgens een vast ritme verzet; de klok gaat op de laatste zondag van maart een uur vooruit en wordt weer een uur teruggezet op de laatste zondag van oktober.

Werk je met internationale klanten, check dan op welke dagen de klok wordt verzet. In het voorbeeld van de tweelingbroers in Canada was dat op de twééde zondag van maart en de tweede zondag van november.

Wat mij betreft mag zomertijd afgeschaft worden. Het zou voor ons, astrologen, het leven in ieder geval een stuk gemakkelijker maken!

 

Video: de kern van deze blog in één minuut!

 

 

Vind je dit een nuttige blog? Wil je voortaan graag een korte video zien bij elke blog? Laat dan hieronder een berichtje achter! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 + 6 =

13 reacties

 1. Geweldig Joke. Hier heb ik dus nooit aan gedacht en wat knap om dit uit te vogelen en ook dat je het aangekaart hebt bij Solar Fire.
  Heel hartelijk dank voor dit bericht.

  • Graag gedaan, Jo! En ik heb goed nieuws; de Vice President van Solar Fire heeft mij laten weten dat ze hier een oplossing voor gaan zoeken. Gaaf toch!

 2. Fantastisch Joke dat jij dit hebt aangekaart! Zelf heb ik hier nooit bij stilgestaan, dus ik heb weer wat bijgeleerd. Gelukkig heb ik nooit een geboortedatum gehad die op die wisselnacht geboren was! Dus, dank je wel!

 3. In recente versies van planetdance kun je de tijdzone ook met de hand zetten. Rechtsonder in het scherm waarin je de horoscoop aanmaakt, zie je een vak met Tijdzone, daar staat momenteel CEST, Central European Summer Time, dat kun je daar veranderen in CET, Central European Time.

 4. Heldere blog. Mooi voorbeeld van deze tweeling! Ik had nog geen seconde gedacht aan dit probleem. Ik dacht gelijk, kan dat bij een cliënt van mij een keer fout zijn gegaan? Ik check wel altijd de horoscoop in 2 astrologieprogramma’s, maar ik weet natuurlijk niet of deze dezelfde fout maken…

  • Hi Aafke, fijn dat je het een heldere blog vindt! Ja, alle (!) astrologie programma’s verslikken zich in de overgang van zomertijd naar wintertijd. Dat kan ook haast niet anders, want hetzelfde uur wordt twéémaal geleefd, eerst in zomertijd, daarna in wintertijd. Je moet als astroloog dus altijd zelf blijven opletten.

   Of die dubbele check van jou afdoende is? Dat hangt ervan af hoe jouw astrologie programma’s dat ene uur benaderen… en dat verschilt per programma. Het ene programma biedt dat uur in zomertijd aan, het andere programma biedt dat uur meteen in wintertijd aan. De vraag is dus hoe de twee programma’s die jij gebruikt, hier mee omgaan. Als ze dat ene uur allebei op dezelfde manier benaderen (hetzij als zomertijd, hetzij als wintertijd, dan komt het “lek” nog steeds niet boven.

   Test het anders eens. Neem bijvoorbeeld 30 oktober 2016, 02.15 uur, Amsterdam. Dat is een geboortetijd in de nacht dat de klok werd verzet. Als beide programma’s dezelfde tijdzone aanbieden, dan heb je niet zo veel aan de dubbele check. Dan moet je het nog steeds zelf aanpassen….

   • Hoi Joke, bedankt voor je reactie! Ik snapte dat het probleem inderdaad altijd blijft gelden, met welk programma je ook werkt.

    Dat ik daar niet aan gedacht heb, gewoon testen! Jouw datum- en tijdvoorstel te Utrecht levert het volgende op:

    Solar Fire: AC = 10 graad 54 Maagd (gaat uit van CET, Central European Time, dus wintertijd).

    AstroScoop voor Windows: AC = 0 graad 27 Maagd (ik zie staan: GMT = 00.15 dus dit programma gaat uit van zomertijd; het is immers 2 uur verschil tussen de kloktijd en GMT).

    Dus mijn programma’s geven een verschillende horoscoop, zodat ik kan blijven vertrouwen op mijn systeem om te testen of ik met de juiste horoscoop werk.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het cursusaanbod en het laatste Astrowise nieuws? Meld je dan aan voor de Nieuwsbrief.