Menu
(Online) Astrologie cursussen

Zo houd je je astrologieprogramma up-to-date (en voorkom je gênante fouten)

16 mei 2021, door Astrowise

We vertrouwen er blindelings op dat ons astrologieprogramma de juiste horoscoopberekening maakt. Natuurlijk worden er af en toe nieuwe updates uitgebracht, maar waarom zou je die aanschaffen? Je programma draait nog steeds prima… toch??

In deze blog lees je hoe je kunt zien of je – al wat oudere – astrologieprogramma nog steeds goed werkt… maar ook wat er mis kan gaan en hoe je dat oplost.

 

Help! Een foute horoscoopberekening!

Een paar weken geleden, vlak nadat de Zomertijd was ingegaan, mailden een heleboel mensen mij dat hun programma ineens geen rekening meer hield met Zomertijd (waarbij de klok een uur vooruit wordt gezet).

Bij horoscopen van april 2020 werd nog netjes rekening gehouden met Zomertijd, bij horoscopen van april 2021 niet meer. Dat levert een uur verschil op in de horoscoop en dat is veel als je bedenkt dat een nauwkeurige geboortetijd super belangrijk is in astrologie.

Maar ook heel vervelend, want je vertrouwt blindelings op je astrologieprogramma.

Hun vraag aan mij: wat is er aan de hand en hoe kunnen we dit oplossen?

 

Wat is er aan de hand?

Alle astrologieprogramma’s houden rekening met het verzetten van de klok vanwege Zomertijd/ Wintertijd. Ze programmeren dat echter maar voor een aantal jaar vooruit. Er kunnen tenslotte altijd wijzigingen doorgevoerd worden.

Zo werd Zomertijd ná de Tweede Wereldoorlog afgeschaft en in 1977, vanwege de oliecrisis, weer ingevoerd.

En dit jaar, 2021, zou de Zomertijd eigenlijk weer afgeschaft worden. De Europese Commissie had daartoe al in 2018 een voorstel gedaan.

Het is de Europese lidstaten echter nog niet gelukt om er een gezamenlijke beslissing over te nemen. Zij hebben meer tijd nodig om te onderzoeken wat de effecten van zo’n maatregel zijn en daar is momenteel weinig ruimte voor.

We moeten het voorlopig dus nog even doen met het fenomeen Zomertijd/ Wintertijd.

Astrologieprogramma’s moesten hun tijdzone-informatie daar dus direct op aanpassen. Hoe kan je zien of dat in jouw programma ook gebeurd is? Of Zomertijd nog steeds wordt toegepast?

 

Zomertijd/ Wintertijd op de horoscooptekening

Op iedere horoscooptekening staat netjes vermeld op basis van welke gegevens de horoscooptekening is berekend:

 • datum en tijd waarvoor de horoscoop is gemaakt
 • de plaats (met de geografische coördinaten)
 • de tijdzone waartoe die plaats behoort

Die tijdzone is belangrijk, daaraan kan je zien of er Zomertijd is toegepast.

De wereld is verdeeld in 24 tijdzones. De tijdzone waarin Nederland ligt, Midden-Europese Tijd, is op onderstaande kaart in paars aangegeven.

 

Wereldkaart met tijdzones, met Nederland op de Midden-Europese Tijd

 

Central European Time (CET), ofwel Midden-Europese Tijd (MET), is de term die we gebruiken voor Wintertijd.

Central European Daylight Time (CEDT), ofwel Midden-Europese Zomertijd (MEZT), is de term die we gebruiken voor Zomertijd.

 

Tijdzones in Atlas

Nederland voert Zomertijd traditiegetrouw in op de laatste zondag van maart. Wintertijd gaat in op de laatste zondag van oktober.

Dat gaat echter niet op voor alle tijdzones.

In Canada gaat Zomertijd in op de twééde zondag van maart en Wintertijd op de éérste zondag van november.

Wanneer de klok precies wordt verzet, wordt bijgehouden in de Atlas waar je astrologieprogramma gebruik van maakt.

De Atlas bevat dus niet alleen plaatsnamen met hun geografische coördinaten, maar ook de tijdzone waarin de plaats ligt en op welke datum Zomertijd/ Wintertijd hier ingaat.

Deze gegevens vind je terug op je horoscooptekening.

In onderstaand voorbeeld staan de coördinaten van Amsterdam (52°NB22’ en 004°OL54’) en de tijdzone waarin Amsterdam op die datum viel: CET (Central European Time) = Wintertijd.

 

Wintertijd wordt in de horoscoop aangegeven als tijdzone CET

 

Als de horoscoop een paar dagen later was opgemaakt, ná het ingaan van de Zomertijd, dan was de tijdzone CEDT geweest (Central European Daylight Time) = Zomertijd.

 

Zomertijd wordt in de horoscoop aangegeven als tijdzone CEDT

 

Aangezien de tijdzones zijn vastgelegd in de Atlas van je programma, is het van groot belang dat je met de meest actuele versie van de Atlas werkt.

Solar Fire maakt daar speciale, tussentijdse updates voor. Deze updates zijn helemaal GRATIS, je moet ze alleen wel even draaien… iets wat veel Solar Fire gebruikers vergeten!

 

Hoe update je de Atlas van Solar Fire?

Voor gebruikers van Solar Fire versie 8 & versie 9:

 1. sluit Solar Fire
 2. ga naar de website van Alabe
 3. download de update van de Atlas

Kan je daar hulp bij gebruiken, volg dan de stap-voor-stap instructies in mijn Solar Fire video tutorials. Je vindt daar overigens meer video’s met handigheidjes om Solar Fire naar eigen smaak in te richten.

 

Hoe zit het met andere astrologieprogramma’s?

Voor ieder programma geldt: als je met een oudere versie van een programma werkt, is het zaak op te blijven letten of er nog rekening wordt gehouden met het verzetten van de klok vanwege zomertijd.

Is dat niet het geval, neem dan even contact op met de leverancier. Zij kunnen jou vertellen of er een gratis patch update is, of dat je (betaald) moet updaten naar een nieuwere versie.

 

Doe de check!

Houdt jouw programma nog rekening met Zomertijd/ Wintertijd?

Maak daarvoor een horoscoop aan voor 3 april 2021 in Amsterdam, dat valt ruimschoots binnen Zomertijd. Als je programma geen Zomertijd meer toepast, dan is het tijd om de tijdzones in je programma te updaten.

Vertel in de comments welk programma & welke versie je gebruikt en of de Zomertijd in 2021 nog wordt toegepast.

 

 

 

Lees ook:

12 tips voor het kopen van astrologie software
De beste gratis astrologie software
Astrologie Software voor de Mac
Zomertijd, een crime voor astrologie software

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12 + 10 =

6 reacties

 1. Ik heb sinds een jaar ASTRO GOLD op mijn MacBook.
  Keurig een update gehad.
  Check: zomertijd goed

  Alsnog dank voor dit artikel !!

  • Super Leida! Eigenlijk wel een gek idee hè, dat Atlas updates apart uitgevoerd moeten worden. Al is het ook wel weer begrijpelijk; er verschijnen waarschijnlijk vaker Atlas updates, dan updates van Solar Fire zelf. Maar fijn dat het gelukt is!

 2. Bedankt voor dit artikel! Ik gebruik Solar Fire v9.026 en deze gaf CET-1:00 aan. Wintertijd dus. Ik was me er echt niet van bewust, dus ik ben heel blij met je artikel.

  Hartelijke groet,
  Margreet

  • Zo zie je maar weer, heb je de NIEUWSTE versie van een astrologieprogramma, moet je nog steeds Atlas updates in de gaten houden!
   Fijn dat je het snel kon verhelpen met een Atlas update!

   Hartelijke groet,
   Joke IJlst | Astrowise

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het cursusaanbod en het laatste Astrowise nieuws? Meld je dan aan voor de Nieuwsbrief.