Menu
(Online) Astrologie cursussen

Hoe duid je Venus Retrograde

14 aug 2015, door Astrowise
Venus Retrograde

Tijdens een Retrograde periode loopt een planeet schijnbaar achteruit in de dierenriem. Over het algemeen wordt gezegd dat het een tijd is van heroverwegen. Met Venus Retrograde zou je je relaties dus weer eens onder de loep moeten nemen. Maar ligt het wel zo simpel?

Net zoals het in de liefde niet altijd is wat het lijkt, werkt dat met Venus Retrograde ook zo. Er zit veel méér achter!

De Venus Retrograde periodes vormen samen een geometrisch patroon en in dat licht moet je ze ook duiden. Niet als op zichzelf staande gebeurtenissen, maar als onderdeel van een terugkerend thema.

In deze blog laat ik je stap voor stap zien hoe je het centrale thema van de Venus Retrograde periodes in jouw horoscoop kan duiden.

 

Wat is Venus Retrograde?

Eén keer in de anderhalf jaar loopt Venus 40-43 dagen lang Retrograde. Dat betekent dat ze, gezien vanaf de Aarde, schijnbaar achteruit loopt. Natuurlijk loopt Venus niet echt achteruit, dat lijkt alleen maar zo.

Toch heeft die schijnbare achteruitgang wel een grote symbolische waarde. Een achteruit lopende planeet keert als het ware op haar schreden terug. Venus gaat over liefde, relaties, geld en goederen en in een breder perspectief over wat wel of niet hoort. Dat zijn dus de gebieden waarop we dingen heroverwegen.

Joseph Sohm / Shutterstock.com

Een andere mogelijkheid is dat je je aan iets brandt. Ook dat beeld is astronomisch gezien te verklaren. Als Venus Retrograde loopt, staat ze in haar cyclus het dichtst bij de Aarde (tussen de Zon en de Aarde in). Die nabijheid is symbolisch. Als je dicht bij een vlam staat, brand je je er nu eenmaal sneller aan.

Bill Clinton heeft dat haast letterlijk zo ervaren; toen zijn affaire met Monica Lewinsky aan het licht kwam, liep Venus Retrograde.

 

Schaduwperiodes

Natuurlijk draait Venus zich niet van het ene op het andere moment om. Daar gaat een overgangsperiode aan vooraf (een schaduwperiode).

Venus vertraagt eerst geleidelijk en komt tot stilstand (Stationair) voordat ze van richting verandert en Retrograde gaat. Dit is de pre-Retrograde schaduwperiode.

Aan het einde van de Retrograde periode vertraagt Venus opnieuw en komt tot stilstand (Stationair) voordat ze weer Direct (vooruit) gaat lopen. Dit is de post-Retrograde schaduwperiode.

Het idee erachter is dat gebeurtenissen of omstandigheden die tijdens de Retrograde periode naar voren gaan komen, al tot ontwikkeling komen tijdens de pre-Retrograde schaduwperiode… en nawerken tijdens de post-Retrograde periode.

Een schaduwperiode van Venus duurt ongeveer 30 dagen.

 

Hoe vaak gaat Venus Retrograde?

Eén keer in de 18 à 19 maanden (ofwel iedere anderhalf jaar) gaat Venus Retrograde.

Een volledige cyclus duurt ongeveer 100 dagen:

 • 30 dagen schaduwperiode
 • 40-43 dagen Retrograde
 • 30 dagen schaduwperiode

Eén keer in de anderhalf jaar hebben we dus een Venus Retrograde periode van ongeveer 100 dagen. Venus loopt dus ongeveer 1/6 deel van de tijd Retrograde.

Vergeleken met andere planeten (behalve Mars) is dat heel weinig. Mercurius loopt 1/3 deel van het jaar Retrograde (inclusief de schaduwperiodes); dat komt doordat hij zo vaak van richting verandert. Jupiter en Saturnus lopen zelfs 1/4 tot 1/3 deel van de tijd Retrograde; dat komt doordat ze veel langzamer lopen.

Juist omdat een Venus Retrograde periode zo weinig voorkomt, is zij zo duidelijk merkbaar.

 

Cyclus van 8 jaar

Venus Retrograde periodes verlopen volgens een bepaald patroon. Venus gaat iedere 8 jaar op ongeveer dezelfde graad in de zodiak opnieuw Retrograde. Om precies te zijn: iedere 8 jaar minus 2 à 3 dagen en 2 graden terug in de zodiak.

Overzicht Venus Retrograde cyclus

Een voorbeeld. Venus is op 26 juli 2015 op 0° Maagd Retrograde gegaan. Dat betekent dat Venus 8 jaar later op nieuw Retrogade gaat en wel op 24 juli 2023 op 28° Leeuw. Dat is na 8 jaar minus 2 kalenderdagen… en 2 graden terug in de zodiak. En over nog eens 8 jaar gaat Venus Retrograde op 22 juli 2031 op 26° Leeuw. Er vindt dus een geleidelijke verschuiving plaats.

Elke 8 jaar gaat Venus dus in ongeveer dezelfde graad van de zodiak weer Retrograde lopen.

 

Vijf cycli vormen samen een pentagram

Er is dus een patroon met een interval van 8 jaar. Venus gaat echter niet elke 8 jaar Retrograde, maar elke anderhalf jaar. Er lopen dus 5 Venus Retrograde cycli parallel aan elkaar: 5 x ruim 1½ jaar = 8 jaar. Dat kan je zien in onderstaan schema:

Efemeride Venus R cycli

 

Deze cycli vormen samen een geometrisch patroon: een pentagram (vijfpuntige ster).

Venus Retrograde Cycli_Pentagram

 

Volg de hoeken van het pentagram, beginnend bij Venus R in Ram in 2009. Ga dan naar Venus R in Schorpioen in 2010, naar Venus R in Tweelingen in 2012, naar Venus R in Steenbok in 2013 en tenslotte naar Venus R in Maagd in 2015. Nu het pentagram compleet is, begint de nieuwe cyclus weer met Venus in Ram (2017).

Zoals je ziet vormen de Venus Retrograde periodes dus met elkaar een patroon en in dat licht moet je ze ook duiden. Niet als op zichzelf staande gebeurtenissen, maar als een terugkerend thema. Iedere volgende Venus Retrograde periode voegt weer een nieuw hoofdstuk aan het verhaal toe.

 

Venus Retrograde periodes

 

Het grotere verhaal

Je kunt in iemands leven op zoek gaan naar het grotere verhaal dat door de Venus Retrograde cyclus verteld wordt.

Maar ook in de mundane astrologie zie je terugkerende thema’s in de Venus Retrograde periodes. Een voorbeeld. De Venus R periodes in Stier/ Ram lijken een opvallend thema te hebben: het overlijden van wereldleiders. Deze wereldleiders hebben een “relatie” met hun volk en kunnen vanwege hun overlijden hun land niet meer dienen.

Zo zijn Abraham Lincoln, Franklin Roosevelt, Adolf Hitler en Dwight Eisenhower allemaal overleden in de Venus Retrograde in Ram/ Stier periode. Als je bedenkt dat de Venus Retrograde periode in Stier/ Ram maar één keer in de 8 jaar voorkomt, dan zijn er verrassend veel presidenten/ wereldleiders in deze cyclus overleden!

 

Hoeveel impact hebben Venus Retrograde periodes in mijn leven?

Dat hangt ervan af waar de periodes in jouw horoscoop vallen. De een is gevoeliger voor Venus Retrograde periodes dan de ander.

Je bent gevoelig voor Venus Retrograde periodes als:

 • je een Maagd, Ram, Schorpioen, Steenbok of Tweelingen Ascendant hebt in de juiste graden,
  dus in één van de vijf zones in het pentagram
 • Venus Retrograde over één van de hoekpunten loopt (of er een aspect mee maakt)
 • Venus Retrograde over je Zon of Maan loopt (of er een aspect mee maakt)
 • Venus Retrograde over een belangrijke planeet (of stellium) in je horoscoop loopt (of er een aspect mee maakt)

Loopt Venus Retrograde eenmaal over één van deze belangrijke punten, dan word je er lange tijd elke 8 jaar weer mee geconfronteerd. Venus verschuift namelijk maar heel langzaam terug in de zodiak!

De gebeurtenissen die met een interval van 8 jaar plaatsvinden, vormen dan vaak een doorlopend thema. Alsof er steeds een hoofdstuk aan dat verhaal wordt toegevoegd.  Je moet dus niet zozeer op zoek gaan naar losse gebeurtenissen, maar naar een terugkerend thema. Grotere patronen.

 

Opdracht

Pak bovenstaand overzicht van de vijf Venus Retrograde cycli erbij.

Print je geboortehoroscoop en pak een paar markeerstiften. Markeer alle vijf de Venus Retrograde zones in je horoscoop. Valt één van de zones op de hoeken, de lichten (Zon & Maan) of belangrijke planeten in je geboortehoroscoop?

 

 

Zo ja, werk die zone dan verder uit. Was het bijvoorbeeld de zone van Venus Retrograde cyclus in Ram die op belangrijke horoscoop punten valt, zoals in het voorbeeld hiernaast? Dan zou er een patroon van gebeurtenissen kunnen zijn in de jaren 2009 – 2001 – 1993 – 1985 – 1977.

 

Conclusie

Tijdens een Venus Retrograde periode loopt Venus -gezien vanaf de Aarde- schijnbaar achteruit. In die periode heroverwegen we zaken op het gebied van liefde, relaties, geld & goederen en (in een breder perspectief) wat wel of niet hoort.

Ook tijdens de schaduwperiodes (waarin Venus bezig is van richting te veranderen) zijn de dingen die we met Venus Retrograde heroverwegen, voelbaar.

Venus Retrograde periodes verlopen volgens een bepaald patroon. Elke 8 jaar gaat Venus in ongeveer dezelfde graad van de zodiak weer Retrograde lopen.

Venus gaat echter niet één keer in de 8 jaar Retrograde, maar elke anderhalf jaar. Er lopen dus 5 Venus Retrograde cycli parallel aan elkaar: 5 x ruim 1½ jaar = 8 jaar. Deze cycli vormen samen een pentagram.

Venus Retrograde periodes vormen dus met elkaar een patroon en in dat licht moet je ze duiden. Niet als op zichzelf staande gebeurtenissen, maar als een terugkerend thema.

Hoe gevoelig jij bent voor Venus Retrograde periodes, hangt af van waar ze vallen (en wat ze raken) in jouw horoscoop.

Waar vallen de Venus Retrograde periodes in jouw horoscoop en wat is het centrale thema? Laat een reactie achter onder deze blog!

 

Lees ook:

Hoe duid je een Saturnus Return
Hoe duid je een Eclips
Hoe duid je een Nieuwe Maan
Mercurius Retrograde (Wacht nog even met je belastingaangifte)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 + 9 =

7 reacties

  • Hi Chris, over het algemeen is een planeet die Retrograde loopt, wat meer naar binnen gericht. Venus Retrograde toont haar gevoelens niet zo snel en kan wat verlegen overkomen. Van oppervlakkige smalltalk houdt ze niet. Dat is het in een notendop, verder hangt het natuurlijk af van teken, huis en aspecten. Heb jij een Venus Retrograde in je horoscoop? Hoe voelt dat voor jou?

 1. Hi Joke, Venus Retrograde in Ram heeft in 1993, 2001 en 2009 over mijn Descendant gelopen. Ook in 1985, dat viel in de schaduwperiode. Wat is er die jaren op relatiegebied gebeurd? Dit is wat ik me nog kan herinneren:

  1985: ben ik zwanger geraakt van ‘de lucht’. Ik kon me echt niet herinneren wanneer ik dan sex had gehad met mijn toenmalige man, de relatie was toen al niet top. Voor mijn gevoel was deze zwangerschap ‘een onbevlekte ontvangenis’. Volgens een babynamen boekje, dat bij mij in de boekenkast staat, betekent haar naam Joany, ‘Geschenk van God’, hoe wonderlijker wil je het hebben!?? April 1986 is ze geboren.

  1993: Toen hebben we in het voorjaar, een koophuis gekocht, zodat de kinderen niet meer zo ver naar school hoefden te fietsen, wat met veel wind/storm gewoon levensgevaarlijk bleek. Mijn kinderen waren dyslectisch, waar op die nieuwe school echt veel aandacht voor was! We hebben die woning ‘geript’ en opnieuw ingedeeld, helemaal verbouwd dus. Ik denk, dat als mijn toenmalige man niet had willen tekenen voor de koop (want ik dacht hem te zien twijfelen op een zeker moment), ik de scheiding ingezet had………….

  2001: De laatste maanden van het jaar een Burn-out/overspannen geweest, 3 a 4 maanden in de ziektewet gezeten. Ik ben daarna overgestapt van de poli naar het ziekenhuis, afdeling Oncologie (Ram, nieuw begin?).

  2009: Had ik eind voorjaar/begin zomer een vriend (eind 2003 ben ik gescheiden), waar het na een paar maanden weer mee uit ging. Hij was gitarist. Later dat jaar trof ik een andere vriend, die gelijk bij me introk (impulsieve actie?). Maar die bleek me financieel beet te willen nemen (wat overigens allemaal weer opgelost is, gelukkig). (Ram, nieuw begin, wbt. het samenwonen, maar verkeerde, (ook foute) man?).

  • Hoi Alida, wat goed dat je de gebeurtenissen in kaart hebt gebracht. Ik vind het altijd weer ongelooflijk hoeveel mensen zich nog weten te herinneren.

   Venus Retrograde in Ram heeft dus een aantal keer over je Descendant gelopen. Venus in Ram is enthousiast, vurig en gaat vol passie op zijn doel af. Er zit snelheid in, maar ook een zekere ongedurigheid. Duurt het allemaal te lang, dan kan hij ook acuut van richting/ doel veranderen. Die snelheid/ ongedurigheid proef ik ook in jouw verhaal. Je raakt plotseling “zomaar” zwanger (1985), als je man niet getekend had voor het nieuwe koophuis dan had je acuut de scheiding aangevraagd (1993), en later -na je scheiding- stort je je redelijk impulsief in een nieuwe relatie (2009).

   Vergelijk dit eens met de ervaringen van Simone (zie de reacties hierboven). Simone heeft met Venus Retrograde in Steenbok (over Maan/ Descendant) vaak het gevoel gehad dat ze emotioneel in de kou kwam te staan. Bij jou komt met Venus Retrograde in Ram het impulsieve/ ongedurige/ abrupte als rode lijn naar boven. Een andere tekenachtergrond, een ander patroon.

   In maart/ april 2017 gaat Venus Retrograde in Ram weer over je Descendant heen. Ik ben benieuwd wat er dan gaat gebeuren. Nieuwe impulsieve acties op relatiegebied? Of kom je nu eindelijk die onafhankelijke, vurige, ondernemende man tegen (Desc in Ram) die jou helpt om je minder druk te maken met het iedereen naar de zin te maken (Asc in Weegschaal)?

 2. Dank voor je inhoudelijke reactie op hetgeen hierboven beschreven! Uiteraard heb ik deze middag herhaaldelijk terug gedacht aan de pijnlijke momenten zoals hierboven beschreven, maar deze zijn inmiddels goed en gezond verwerkt, zodat ik er makkelijker op terug kijk. Wat mij al vaker is opgevallen, is dat de meest bizarre en extreme momenten in een leven vaak door meerdere aspecten in een horoscoop worden weergegeven. De één werkt met spirituele punten zoals bijvoorbeeld de maansknopen, maar uiteraard ook met de secundaire aspecten die op die momenten ook gewoon dezelfde situatie weergeven. Het mooie is dat als je al die verschillende aspecten bij elkaar brengt er een volledig verhaal uit ontstaat. Wat betreft januari 2022, ach ik hoop toch al iets eerder mijn ware liefde tegen te komen, maar misschien is het een mooie datum 21-01-2022 om bijvoorbeeld op nieuw te trouwen met die ene persoon die mij inderdaad opvangt wanneer nodig, mij het gevoel geeft dat ik serieus genomen wordt, iemand met ruggengraat! Ik heb wel het idee dat de volgende terugkeer van deze cyclus net iets in anders in petto heeft, omdat hij dan ook echt mijn steenbok descendant meeneemt! Nogmaals bedankt voor deze mooie benadering 🙂

 3. Hoi Simone, dankjewel dat je hebt willen delen wat je hebt gevoeld en meegemaakt. Wat een heftig verhaal! Maar ook bijzonder dat je nu het patroon in de gebeurtenissen ziet. Dat het steeds weer een emotionele periode was, is logisch; Venus Retrograde ging tenslotte over je Maan (= emoties).

  Je vraagt je af wat er in 2022 gaat gebeuren als Venus Retrograde wederom over je Maan gaat lopen. Kijkend naar wat er in het verleden gebeurd is, denk je misschien dat het weer een emotioneel lastige tijd wordt… MAAR DAT HOEFT NIET! Venus Retrograde brengt niet persé mooie of moeilijke ervaringen. Het zou de volgende keer net zo goed positief kunnen uitpakken. Emotioneel beladen? Ja, de Maan is er tenslotte bij betrokken. Maar emotioneel kan ook heel fijn zijn.

  Met Venus Retrograde in Steenbok zou je ook een stabiele, betrouwbare partner kunnen tegenkomen (de mooie kant van Steenbok), in plaats van iemand die je emotioneel in de kou laat staan. Het inzicht dat je nu in de patronen hebt gekregen, zal je daarbij zeker helpen. Ik hoop dat je hier iets mee kunt!

 4. Nadat ik geïnteresseerd je artikel over Venus Retrograde heb zitten lezen, heb ik besloten om idd actief te markeren in mijn radix. Uiteraard had ik de cyclus al gezien van de Steenbok, als laatste in 2013…Hij gaat hier actief over mijn maanpositie op 23 graden Steenbok, 11 graden voorbij mijn descendant.

  2013/2014 Waar facebook en de opgeslagen momenten toch niet goed voor zijn 😉 Ik heb hier in Januari iets verwerkt en afgesloten wat tijdens de cyclus van ’89/’90 is ingezet! Ik kreeg hier een relatie met iemand die achteraf bezien, best wel fout was! Dit heeft me onbewust tot dit moment toch altijd dwars gezeten en door “toeval” ben ik deze persoon weer tegengekomen en heb hem kunnen helpen met de psychische problemen van toen waardoor ook ik iets gezond heb kunnen afsluiten! Relatieproblemen had ik in zoverre dat ik me niet vast wil leggen op 1 persoon! Mijn dochter had tijdens deze periode een bijzondere break-up met haar vriend, die wegens nood bij mij in huis woonde. DIt zorgde voor veel spanning en problemen. Ook had ik hier enorm veel geldproblemen, geen vriend of man, 3 kinderen te voeden en een minimum inkomen uit werk! In die periode was mijn dochter zeer belangrijk!

  2006/2006 Hier heb ik een zeer emotioneel en zwaar ingezet jaar gehad! Op 7 februari, de verjaardag van mijn man, ben ik bij hem weggegaan. Diezelfde avond ben ik naar een wildvreemde gevlucht en heb daar een gepassioneerd weekend doorgebracht! Dit bracht mij wel de inzichten en kracht die ik nodig had om vervolgens het einde van ons huwelijk in te gaan zetten. Het was tevens het einde van 8 jaar groot verdriet!

  1997/1998 Met Kerst kwam mijn man weer een beetje tot zinnen en werd het begin ingeluid van het terug komen bij zijn gezin! 3 maanden was hij weggeweest naar een “vriendin van me. Tijdens deze cyclus erg emotioneel ook weer want ik had 3 maanden alleen maar zwart voor m’n ogen gezien. Hij kwam terug maar wilde nergens over praten. Pas letterlijk tijdens de volgende cyclus, is hij gaan praten omdat ik hem toen de bodem heb laten voelen.

  1989/1990 Het zal hier geweest zijn dat mijn eerste liefde achter m’n rug om was vreemd gegaan met een “naamgenootje” van me en ik werd voor 6 weken geschorst uit het internaat huis waar ik toen verbleef. In diezelfde periode leerde ik een nieuwe vlam kennen, waar ik heel verliefd op ben geweest maar wat een zeer foute relatie bleek te zijn!

  Nu: Heel apart om nu zelf te zien na wat speurwerk dat het letterlijk verband houd met elkaar. Dank voor dit inzicht en deze opdracht! Ben benieuwd naar de volgende waar de cyclus ook over mijn descendant zal gaan. 21 Januari 2022 om precies te zijn 😉

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het cursusaanbod en het laatste Astrowise nieuws? Meld je dan aan voor de Nieuwsbrief.