Menu
(Online) Astrologie cursussen

De ondergang van een politiek astroloog

25 jan 2015, door Astrowise
De ondergang van een politiek astroloog

Wie als astroloog rijkdom en aanzien wil hebben, kan beter verhuizen naar één van de Aziatische landen. Daar is astrologie onderdeel van de cultuur. In India wordt er bijvoorbeeld niet getrouwd zonder een astroloog te raadplegen. In Sri Lanka hebben de politiek leiders allemaal hun eigen astroloog. Een astroloog is daar spiritueel adviseur, politiek adviseur en life coach in één. Op televisie debatteren astrologen regelmatig over het toekomstig lot van politiek leiders. Maar wat gebeurt er als de astroloog er met zijn advies een keer náást zit? Als hij een nieuwe verkiezingsoverwinning voorspelt, maar het juist de ondergang van de president wordt? Dat kunnen we zien aan de presidentsverkiezigen die deze maand 1 in Sri Lanka zijn gehouden.

Mahinda Rajapaksa was de zesde president van de Democratische Socialistische Republiek van Sri Lanka. Hij kwam aan de macht in 2005 en won in 2010 opnieuw de verkiezingen. Rajapaksa was lange tijd geliefd bij het volk omdat onder zijn leiding -na 20 jaar strijd- de rebellengroepering Tamil Tijgers was verslagen. 2 Er kwam echter steeds meer kritiek op zijn beleid omdat hij weinig deed voor de mensenrechtensituatie in Sri Lanka. Ook werd hij beschuldigd van machtsmisbruik en corruptie.

Hoewel er pas over twee jaar verkiezingen gehouden zouden worden, schreef hij in november 2014 vervroegde verkiezingen uit. Hij hoopte hiermee zijn greep op de macht te consolideren. De oppositie was verdeeld, dus het leek een goed moment voor verkiezingen. Maar toen gebeurde er iets onverwachts…

De minister van Gezondheid, Sirisena, meldde zich totaal onverwacht als tegenkandidaat van Rajapaksa. Hij gebruikte de verkiezingen om de groeiende machtshonger van de president aan de kaak te stellen.

Rajapaksa bleef er evengoed van overtuigd dat hij de verkiezingen in januari 2015 glansrijk zou winnen. Dat had zijn astroloog, Abeygunawardena, hem tenslotte voorspeld. Maar helaas, het pakte anders uit. Hij verloor de verkiezingen van 8 januari 2015 aan Sirisena.

En dat was meteen de ondergang van president Rajapaksa’s astroloog. Abeygunawardena raakte op slag zijn limousine met chauffeur kwijt, evenals zijn functie in de board van de staatsbank. Ook moest hij de sleutels inleveren van een bungalow in de stad waar hij af en toe gebruik van mocht maken. Een stille aftocht.

De anders zo spraakzame Abeygunawardena hield zich op de achtergrond.

“I am avoiding talking to people, especially to the media, but I have a big following and they will not abandon me,” zei hij in een telefonisch interview. 3

Later gaf hij een verklaring voor het feit dat hij de president had verteld dat hij de verkiezingen zou winnen, ook al stond dat niet “in de sterren”.

“If I did not tell him he was going to win, he would have been psychologically shattered. His defeat would have been much worse.” 4

Maar zou dat wel de werkelijke reden zijn geweest, of speelde er nog iets anders mee? Een collega had in 2009 publiekelijk voorspeld dat president Rajapaksa de verkiezingen zou verliezen. Hij werd prompt gearresteerd en in de gevangenis gegooid. Wat is dan wijsheid; de president vertellen dat hij gaat verliezen, of vertellen dat hij gaat winnen en hopen dat het met een sisser afloopt? Wat zou jij doen?

Abeygunawardena claimt twee keer te hebben voorspeld dat Rajapaksa de verkiezingen zou winnen, maar stelt dat geen enkele astroloog 100% accuraat is in zijn voorspellingen.

“It is just not possible, otherwise I could just pay the 75,000 rupees ($570) deposit to run for president as an independant and go on to win the presidency,” zei hij. “You have to give us at least a 5% margin of error.” 5

Het mocht allemaal niet meer baten. Als politiek astroloog werd hem die 5% foutmarge niet gegund.

 

Lees ook

 

Voetnoten

 1. De presidentsverkiezingen in Sri Lanka werden gehouden op 8 januari 2015
 2. De Tamil Tijgers werden begin 2009 verslagen door het regeringsleger van Sri Lanka.
 3. The Guardian, 13 januari 2015
 4. The Guardian, 13 januari 2015
 5. The Guardian, 13 januari 2015
Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

16 + 17 =

3 reacties

 1. Het is alweer een tijdje terug, maar leuk artikel. Zo had bijna niemand voorspeld dat Donald Trump president zou worden. Ondanks AC-mars op regulus in Leeuw, zon uranus (overal maling aan) maansknoop in 10 (zijn doel) en MC op Capulus-Algol. Met dat laatste verbaast het me niet dat hij iedereen ontslaat. Kan hemzelf ook nog een keer letterlijk de kop kosten. Maar met een mooie Jupiter komt hij met veel weg. We gaan het zien.

 2. tjeminee als ik daar zou wonen dan geloof ik niet dat ik zou zeggen dat ik astrologie aan het leren ben en al helemaal mijn mond houden als ik zover zou zijn dat ik de astrologie behoorlijk onder de knie zou hebben, maar volgens mij blijf je altijd leren want het is zo uitgebreid.
  Wel een boeiend verhaal.
  Groetjes Jo

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het cursusaanbod en het laatste Astrowise nieuws? Meld je dan aan voor de Nieuwsbrief.