Menu
Astrologie voor Professionals

Hoe duid je een Nieuwe Maan?

20 apr 2015, door Astrowise
Hoe duid je een Nieuwe Maan?

Het is tijd. Tijd om iets nieuws te ondernemen. Om iets te doen dat je nog niet eerder gedaan hebt. Zonder te weten of het een succes wordt of niet. Niet nadenken, gewoon doen. Uit je comfort zone. We hebben tenslotte Nieuwe Maan in Ram.

De plaats waar deze Nieuwe Maan in Ram in jouw horoscoop valt, vertelt wat jij voor nieuws in gedachten hebt. Maar hoe duid je nou zo’n Nieuwe Maan? Dat laat ik je in deze blog zien. Stap voor stap.

 

Wat is een Nieuwe Maan?

Iedere maand komen Zon en Maan samen in hetzelfde teken. En in de zelfde graad. Vanaf de aarde gezien staan Zon en Maan dan in dezelfde richting. Dat noemen we Nieuwe Maan.

Nieuwe Maan

Nieuwe Maan

Dat kan je goed zien in deze tekening. De blauwe bol in het midden is de aarde. Aan de rechterkant van de tekening zie je gele zonnestralen. Daar staat de Zon.

Met Nieuwe Maan staat de Maan, vanaf de Aarde gezien, precies in dezelfde richting als de Zon. Doordat de Maan precies tussen de Aarde en de Zon in staat, kunnen we alleen haar schaduwkant zien. De verlichte kant van de Maan is naar de Zon gericht.

Met Nieuwe Maan zien we ’s nachts dus geen Maan en blijft het helemaal donker. Toch ligt in deze duisternis de belofte besloten van de nieuwe cyclus. Nieuwe Maan is namelijk een tijd voor een nieuwe start, nieuwe projecten, nieuwe ideeën. En zoals de Maan aan de hemel gaat groeien (steeds zichtbaarder wordt), zal in de loop van de maand ook jouw nieuwe begin van iets groeien.

Elke maand (of eigenlijk: elke 29½ dag) hebben we weer een Nieuwe Maan en afhankelijk van waar hij in jouw horoscoop valt, markeert dat weer een nieuw begin van iets.

 

Hoe vind ik de exacte dag en tijd van de Nieuwe Maan?

Op de website van TimeandDate kan je zien op welke dag en tijd de volgende Nieuwe Maan in jouw woonplaats plaatsvindt. Maak van dat moment een horoscoop om te zien in welke graad & teken de Nieuwe Maan valt.

 • Ga naar www.timeanddate.com
 • Kies in het menu Sun & Moon
 • Selecteer Moonphases
 • Selecteer je woonplaats

Je krijgt dan het volgende overzicht:

 

Maanfases in 2015

Maanfases in 2015

 

De huidige Maanfase cyclus staat in geel weergegeven. De Nieuwe Maan was exact op 18 april 2015 om 20.58 uur in Hoofddorp. Op 4 mei om 05.43 uur is het Volle Maan. Op 18 mei is het opnieuw Nieuwe Maan, maar die cyclus begint in een nieuw teken.

We maken nu een horoscoop voor de Nieuwe Maan van 18 april 2015, 20.58 uur in Hoofddorp.

 

Horoscoop Nieuwe Maan april 2015

Horoscoop Nieuwe Maan april 2015

In welk teken valt de Nieuwe Maan?

Zoals je ziet valt de Nieuwe Maan (Zon conjunct Maan) in 28 graden Ram. Een Nieuwe Maan gaat sowieso al over een nieuw begin, maar met Ram wordt de energie nog wat onstuimiger. Niet nadenken, maar doen!

 

Waar valt de Nieuwe Maan in je horoscoop?

De grote vraag is natuurlijk waar de Nieuwe Maan in jouw horoscoop valt. Dat is het levensgebied waarop jij iets nieuws kan (of wil) ondernemen.

Een voorbeeld. In mijn horoscoop valt de Nieuwe Maan van 19 april 2015 (op 28 graden Ram) in het 9e huis. Het 9e huis staat voor studeren, reizen, je horizon verbreden. Het is voor mij dus tijd om iets nieuws te ondernemen op het gebied van studeren of reizen. Iets te doen wat ik nog niet eerder heb gedaan. Uit m’n comfort zone te stappen. En dat is precies wat ik ga doen!

Binnenkort geef ik mijn eerste webinars: lezingen (mini-workshops) via het internet. Ik heb weliswaar al veel astrologie workshops georganiseerd, maar nog niet via het internet. Het is best spannend, want de dynamiek in een virtual classroom is anders dan als je gezellig met elkaar aan een grote tafel zit. Maar ik heb blijkbaar een goed moment gekozen voor mijn eerste webinars. Met de impulsieve, moedige energie van Nieuwe Maan in Ram stort ik me er gewoon in!

 

Maakt de Nieuwe Maan een aspect naar een planeet in je geboortehoroscoop?

Hiermee kan je de duiding veder verfijnen. Als de Nieuwe Maan een aspect maakt naar een planeet (of -punt) in de geboortehoroscoop, dan is die planeet betrokken bij de energie van de Nieuwe Maan.

Het type aspect geeft aan hoe de samenwerking verloopt:

 • Als de Nieuwe Maan conjunct de radixplaneet staat, dan vloeien de twee energieën samen.
 • Als de Nieuwe Maan opposiet de radixplaneet staat, dan vraagt iets of iemand jou om iets te doen of een beslissing te nemen.
 • Als de Nieuwe Maan vierkant de radixplaneet staat, dan is er spanning er frustratie waardoor je in actie komt.
 • Als de Nieuwe Maan een driehoek maakt naar de radixplaneet, dan gaan de ontwikkelingen snel en relatief gemakkelijk. Dit betekent niet persé dat het een mooie uitkomst geeft, maar enkel dat er geen obstakels zijn en dat het snel gebeurt.
 • Als de Nieuwe Maan een sextiel maakt naar de radixplaneet, dan kunnen zich mogelijkheden voordoen.

Let met name op de aspecten naar de persoonlijke planeten. Iedereen van jouw leeftijd heeft Uranus, Neptunus en Pluto tenslotte in dezelfde graad staan als jij.

 

En als de Nieuwe Maan géén radixplaneten (of -punten) aspecteert?

Niets aan de hand. Het levensgebied (huis) waarin de Nieuwe Maan valt, wordt nog steeds geactiveerd. Dit huis krijgt de komende maand (of eigenlijk: de komende 29½ dag) extra nadruk.

 

Gaat er echt iets gebeuren?

Misschien wel, misschien niet. Een Nieuwe Maan geeft niet persé een gebeurtenis aan. Daarvoor kan je beter naar transits kijken. De Nieuwe Maan werkt iets subtieler; het benadrukt een nieuw begin op een bepaald levensgebied. Dat kan een gebeurtenis zijn, een gedachte of een idee.

Toch staat een Nieuwe Maan niet op zich. Als je een Nieuwe Maan dagboekje bijhoudt, zal je zien dat er een patroon ontstaat. Dat het grotere verhaal zich ontvouwt.

 

Wat zijn je plannen?

Wat ben je van plan op het levensgebied (huis) waarin de Nieuwe Maan in je horoscoop valt? Wat is daar momenteel gaande? Wat ben je daar op langere termijn van plan? Wat kan je daarvan deze maand alvast verwerkelijken?

 

Hoe zit het met jou?

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. Waar valt de Nieuwe Maan in jouw horoscoop? Maakt hij aspecten met (persoonlijke) planeten? En wat betekent dit voor jou? Laat een reactie onderaan deze post achter!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 + 5 =

8 reacties

 1. Bij mij viel de nieuwe maan in 11 exact op zwarte maan exact opposiet saturnus (H6 in 5). Gisteren ben ik met succes geopereerd aan een abces (en thuisgebracht door vrienden haha). Komende week een paar “calls” voor een nieuwe baan. Verder is mijn maansknoop net zijn radix positie gepasseerd. We gaan het zien. Geen idee wat het 11e huis ermee te maken heeft.

  • Hoi Cecile, goede vraag! Bij Nieuwe Maan zou ik zeker geen grote orb nemen, omdat het een snellopende cyclus is (elke 29½ dag is er opnieuw een Nieuwe Maan). Ik hanteer zelf maximaal 2 graden orb (aan weerszijden). Maar ook nu geldt; hoe kleiner de orb, hoe sterker het aspect zal uitwerken!

   • Okay, dank je, dan is ie precies nog vierkant mijn Venus. Dus dan weet ik gelijk dat mijn Maansknopen Ram 10e huis en Weegschaal in 4e huis weer meedoen. Een moeilijke tijd……

 2. Dag Joke,

  Dank voor dit interessante bericht.

  Leuk is ook, om het nieuws te screenen op deze nieuwe Maan.

  Wat mij opvalt, is dat schaatsster Ireen Wust gisteren heeft aangekondigd dat ze ZELF een nieuwe schaatsploeg begint, die om haar heen wordt gebouwd.
  Na veel onvrede van haar kant heeft zij ervoor gekozen het heft in eigen hand te nemen.

  Zij is geboren op 1 april 1986, in het “Wüste” teken Ram. Dus dat sluit goed aan op haar eigen karakter… ze had het waarschijnlijk eerder moeten doen! Deze nieuwe Maan was kennelijk het laatste zetje.

  Roel des Bouvrie, 22 april 2015

  • Dankjewel, dat is inderdaad een heel mooi voorbeeld Roel!

   Deze Nieuwe Maan staat trouwens conjunct Venus in haar horoscoop. Het nieuwe dat ze begint (Nieuwe Maan) is dan ook het beginnen van haar eigen schaatsploeg (een team/ samenwerking, Venus).

   Over haar beslissing om zelf een team op te richten, zegt ze:
   “Ik wil in Zuid-Korea nog eenmaal goud winnen. Het slagingspercentage is in mijn ogen het grootst wanneer ik dat doe met de mensen in wie ik het meeste vertrouwen heb.”

 3. Mijn nieuwe Maan valt in het negende huis. Tevens in het negende huis staan mijn Maan conjunct Mars, die ingaand is. Ik ben momenteel me aan het oriënteren om contact te maken met activiteiten in mijn nieuwe omgeving. Zo heb ik me opgegeven voor een koor, er is een toneelgroep waar ik wel aan mee wil doen, bovendien is er iemand die in een groepje astrologen zit en waar ik aan mee zou willen doen.
  Nu heb ik vanwege de Maan in het negende huis (in Stier) altijd de behoefte om nieuwe dingen te leren.
  tevens heb ik veel gereisd in het verleden en zo mijn horizon verbreed!
  Maar de Nieuwe Maan zet me wel in beweging om nieuwe dingen aan te pakken. Ook heb ik zin om iets kunstzinnigs te doen. tekenen, schilderen, sculpturen maken, enz. Dus te veel om op te noemen.
  Dat wordt weer keuzes maken!

  • Wat een mooie invulling van de Nieuwe Maan in 9 Sonja! Met al die verschillende cursussen ga je zeker je horizon verbreden! Wat me trouwens meteen triggerde, is dat je zin hebt om iets kunstzinnigs te doen, daarom heb ik even je horoscoop erbij gepakt. Ik zou je zeker aanraden om te gaan tekenen, schilderen of sculpturen maken, want de Nieuwe Maan staat driehoek Neptunus in je horoscoop. Dat zal je creativiteit zeker doen stromen!

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het cursusaanbod en het laatste Astrowise nieuws? Meld je dan aan voor de Nieuwsbrief.