Menu
(Online) Astrologie cursussen

Hoe duid je een Nieuwe Maan?

20 apr 2015, door Astrowise
Hoe duid je een Nieuwe Maan?

Nieuwe Maan is de perfecte tijd om nieuwe plannen te maken, nieuwe projecten te starten. In de twee weken die daarop volgen, krijgen je plannen namelijk een extra energieboost.

De plaats waar de Nieuwe Maan in jouw horoscoop valt, vertelt wat jij voor nieuws in gedachten hebt. Welke activiteiten het beste van die energieboost kunnen profiteren.

In deze blog laat ik je stap voor stap zien hoe je een Nieuwe Maan in je eigen horoscoop duidt.
 

Wat is een Nieuwe Maan?

Iedere maand komen Zon en Maan samen in hetzelfde teken en in dezelfde graad. Vanaf de aarde gezien staan Zon en Maan dan in dezelfde richting. Dat noemen we Nieuwe Maan.

Nieuwe Maan

Nieuwe Maan

Dat kan je goed zien in deze tekening. De blauwe bol in het midden is de aarde. Aan de rechterkant van de tekening zie je gele zonnestralen. Daar staat de Zon.

Met Nieuwe Maan staat de Maan, vanaf de Aarde gezien, precies in dezelfde richting als de Zon. Doordat de Maan precies tussen de Aarde en de Zon in staat, kunnen we alleen haar schaduwkant zien. De verlichte kant van de Maan is naar de Zon gericht.

Met Nieuwe Maan zien we ‘s nachts dus geen Maan en blijft het helemaal donker. Toch ligt in deze duisternis de belofte besloten van de nieuwe cyclus. Nieuwe Maan is namelijk een tijd voor een nieuwe start, nieuwe projecten, nieuwe ideeën. En zoals de Maan aan de hemel gaat groeien (steeds zichtbaarder wordt), zal in de loop van de maand ook jouw nieuwe begin van iets groeien.

Elke maand (of eigenlijk: elke 29½ dag) hebben we weer een Nieuwe Maan en afhankelijk van waar hij in jouw horoscoop valt, markeert dat weer een nieuw begin van iets.
 

Hoe vind ik de exacte dag en tijd van de Nieuwe Maan?

Op de website van TimeandDate kan je zien op welke dag en tijd de volgende Nieuwe Maan in jouw woonplaats plaatsvindt. Maak van dat moment een horoscoop om te zien in welke graad & teken de Nieuwe Maan valt.

 • Ga naar www.timeanddate.com
 • Kies in het menu Sun & Moon
 • Selecteer Moonphases
 • Selecteer je woonplaats

Je krijgt dan het volgende overzicht:

Overzicht van de Maanfasen

 
De huidige Maanfase cyclus staat in geel weergegeven. De Nieuwe Maan was exact op 23 april 2020 om 04.45 uur in Amsterdam. Op 7 mei om 12.45 uur is het Volle Maan. Op 22 mei is het opnieuw Nieuwe Maan, maar die cyclus begint in een nieuw teken.

We maken nu een horoscoop voor de Nieuwe Maan van 23 april 2020, 04.45 uur in Amsterdam.
 

Je herkent een Nieuwe Maan in de horoscoop als Zon conjunct Maan
 

In welk teken valt de Nieuwe Maan?

Je herkent een Nieuwe Maan in de horoscoop als een Zon conjunct Maan. In bovenstaande horoscoop valt de Nieuwe Maan (Zon conjunct Maan) in 3 graden Stier.

Dat betekent dat je je nieuwe project op een Stier manier aanpakt: praktisch en weloverwogen.
 

Waar valt de Nieuwe Maan in je horoscoop?

De grote vraag is natuurlijk waar de Nieuwe Maan in jouw horoscoop valt. Dat is het levensgebied waarop jij iets nieuws kan (of wil) ondernemen.

Een voorbeeld. Met een Nieuwe Maan in het 9e huis is het een goede tijd om iets nieuws te ondernemen (Nieuwe Maan) op het gebied van studeren of reizen (9e huis). Stel dat je een nieuwe cursus maakt. Hoe pak je dat aan?

Valt de Nieuwe Maan in Ram, dan stort je jezelf er gewoon in. Niet nadenken, maar doen.

Valt de Nieuwe Maan in Stier, dan bereidt je je goed voor. Je pakt het praktisch en methodisch aan.

Met Nieuwe Maan in Tweelingen is de interactie in je lessen erg belangrijk, maar het risico is dat je teveel van de hak op de tak springt. En zo verder. De tekenachtergrond laat zien hóe je invulling geeft aan dat nieuwe project, in dit geval de nieuwe cursus.
 

Maakt de Nieuwe Maan een aspect naar een planeet in je geboortehoroscoop?

Hiermee kan je de duiding veder verfijnen. Als de Nieuwe Maan een aspect maakt naar een planeet (of -punt) in de geboortehoroscoop, dan is die planeet betrokken bij de energie van de Nieuwe Maan.
 


 

Het type aspect geeft aan hoe de samenwerking verloopt:

 • Als de Nieuwe Maan conjunct de radixplaneet staat, dan vloeien de twee energieën samen.
 • Als de Nieuwe Maan opposiet de radixplaneet staat, dan vraagt iets of iemand jou om iets te doen of een beslissing te nemen.
 • Als de Nieuwe Maan vierkant de radixplaneet staat, dan is er spanning er frustratie waardoor je in actie komt.
 • Als de Nieuwe Maan een driehoek maakt naar de radixplaneet, dan gaan de ontwikkelingen snel en relatief gemakkelijk. Dit betekent niet persé dat het een mooie uitkomst geeft, maar enkel dat er geen obstakels zijn en dat het snel gebeurt.
 • Als de Nieuwe Maan een sextiel maakt naar de radixplaneet, dan kunnen zich mogelijkheden voordoen.

Let met name op de aspecten naar de persoonlijke planeten. Iedereen van jouw leeftijd heeft Uranus, Neptunus en Pluto tenslotte in dezelfde graad staan als jij.
 

En als de Nieuwe Maan géén radixplaneten (of -punten) aspecteert?

Niets aan de hand. Het levensgebied (huis) waarin de Nieuwe Maan valt, wordt nog steeds geactiveerd. Dit huis krijgt de komende maand (of eigenlijk: de komende 29½ dag) extra nadruk.
 

Gaat er echt iets gebeuren?

Misschien wel, misschien niet. Een Nieuwe Maan geeft niet persé een gebeurtenis aan. Daarvoor kan je beter naar transits kijken. De Nieuwe Maan werkt iets subtieler; het benadrukt een nieuw begin op een bepaald levensgebied. Dat kan een gebeurtenis zijn, een gedachte of een idee.

Toch staat een Nieuwe Maan niet op zich. Als je een Nieuwe Maan dagboekje bijhoudt, zal je zien dat er een patroon ontstaat. Dat het grotere verhaal zich ontvouwt.
 

Wat zijn je plannen?

Wat ben je van plan op het levensgebied (huis) waarin de Nieuwe Maan in je horoscoop valt? Wat is daar momenteel gaande? Wat ben je daar op langere termijn van plan? Wat kan je daarvan deze maand alvast verwerkelijken?
 

Hoe zit het met jou?

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. Waar valt de Nieuwe Maan in jouw horoscoop? Maakt hij aspecten met (persoonlijke) planeten? En wat betekent dit voor jou? Laat een reactie achter onderaan deze post!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 + 16 =

51 reacties

 1. Hier een reactie Joke,

  Mijn Nieuwe maan bevindt zich in het 2e huis, bijna conjunct met mijn geboortemaan (5°).
  Hij maakt een sextiel met Saturnus in huis 4 in Tweelingen.

  Hoe duiden?
  Op 12 april maakte ik na meer dan een jaar een afspraak met mijn kleinzoon van net 6.
  13 april kwam hij dan naar mij om 5u lang samen te babbelen, te eten, te werken en te spelen. Hij is volop bezig woorden te spellen en te lezen en hij zei nog:
  ‘Oma, MAAN was het eerste woord dat ik zei, hé?’ Ik bedacht: ‘Hij is groot geworden’.

  Mijn daghoroscoop van 12 april heeft dezelfde huisindeling als mijn geboortehoroscoop.
  Hoe kan ik de conjunctie van Nieuwe maan op geboortemaan interpreteren.
  Ook het sextiel met Saturnus in Tweelingen in 4 kan ik enkel duiden als het verlangen om eindelijk de familie weer te verenigen of hier te ontvangen want het duurt nu toch al veel te lang!

  Mensen ontmoeten staat nu bovenaan en kan misschien stilaan nu we gevaccineerd zijn.

  • Hi Rit, wat een prachtig verhaal over de Nieuwe Maan conjunct je radix-Maan! Een perfect moment om je kleinzoon weer te zien. Nieuwe Maan conjunct je radix-Maan betekent dat het zorgende, het koesterende van je radix-Maan een rol speelt tijdens deze Nieuwe Maan. Daar kan je dus weer een begin mee maken.

   Het sextiel naar Saturnus in het 4e huis betekent dat er weer mogelijkheden (sextiel) zijn om het contact te bestendigen. Met een sextiel moet er echter wel voor gewerkt worden, wellicht een indicatie dat je vaccinatie hierin helpt. Ik hoop dat je je kleinzoon niet meer zo lang hoeft te missen!

 2. Hallo Joke,

  Het was heel leerzaam om in onze eigen horoscoop de Nieuwe Maan te gaan zoeken en van daaruit een en ander af te gaan leiden. Ja, het is alle hengst aan dek bij mij, vlieg er maar in,….zo is het echt wel. 22° in Ram, conjunct Venus, conjunct mijn zon in mijn 3° huis!
  Bedankt, het komt als een bevestiging van wat ik al langer aanvoelt…. Katrien

  • Ha Katrien, mooi gezegd: “vlieg er maar in”! Dat is typisch voor het teken Ram 🙂 En met een Nieuwe Maan in het 3e huis hoef je niet eens ver te zoeken voor sociale contacten. Het 3e huis is – naast communicatie – ook je eigen (lokale) buurt.

   Zonnig weekend!

 3. Hallo Joke,

  Nieuwe Maan in 9 driehoek Chiron in IV. Geen plannen, maar we zullen zien

  Met vriendelijk groet
  Jean Schotten

   • Individuele opvoedopstellingen met ouders. Is gebaseerd op familieopstellingen. 4e huis aangelegenheden zou je zeggen. Maar ik help hiermee letterlijk een nieuwe filosofie de wereld in. ( train namelijk kindercoaches).
    Heb in mijn radix zon en mercurius in 9.

    groet Marianne Langemeijer

   • Super leuk! Het onderwerp van je boek is dus óók nog eens een 9e huis aangelegenheid. Succes straks met de boekpresentatie!

  • Hey Marianne,

   Ik heb exact dezelfde constellatie die je beschrijft. Heb jij ook nieuwe maan conjunct zon? Dan zouden we op hetzelfde moment geboren zijn :-). Met jouw goedkeuring en die van Astrowise zou ik graag wat willen uitwisselen over hoe jij het leven ervaart en hoe ik dat doe. Voor mij kan dit een unieke test zijn dat astrologie echt werkt. Ik bestudeer het al een tijdje, maar ik sluit nog altijd niet uit dat ik me laat beïnvloeden door wat ik ontdek (en wil zien). De grote uitdaging van een wetenschapper is het behoud van objectiviteit. Als je ergens lang moeite in gestopt hebt, dan wil je op den duur dat het klopt. Daarom dat je critici nodig hebt om je op het objectieve pad te houden 🙂
   Grappig is wel dat ik een duiding begonnen ben voor een persoon die ik niet ken, maar mijn vrouw wel. Dit wordt mijn ultieme test: erop of eronder. Ik heb mijn vrouw gevraagd me geen enkele tip te geven. De duiding moet puur astrologisch zijn, zonder voorkennis. Is het erop: dan klopt de theorie en dan kan ik ze blijkbaar goed toepassen. Is het eronder, dan stop ik ermee 🙂 Dan ben ik ofwel een prutser, ofwel klopt de theorie niet. De zon is mijn heer 1. Zelf denken is dus belangrijk voor mij. De nieuwe maan lijkt dus wel te kloppen. ‘Project’ is gestart op 13 april … 1 dag later.

   Groeten,

   Tom.

   • Hi Tom, wist je dat de Franse psycholoog en statisticus Michel Gauquelin uitgebreid onderzoek heeft gedaan naar astrologie? In eerste instantie wilde hij bewijzen dat astrologie niet werkt, maar dat pakte anders uit. Hij ontdekte bijvoorbeeld dat bij sporters de planeet Mars in bepaalde sectoren van de horoscoop stond, bij wetenschappers was het Saturnus, bij acteurs/ entertainers Jupiter en bij schrijvers de Maan. Deze sectoren, de zgn. Gauquelin sectoren, beslaan een gebied van 10 graden aan beide zijden van de Asc en het MC. Die gebieden vallen dus in het 9e-10e huis en het 12e-1e huis. Hij heeft meerdere boeken geschreven, waaronder “Cosmic Influences on Human Behavior”. Misschien interessant voor jou?

    Groetjes, Joke [Astrowise]

 4. Nou, deze Nieuwe Maan valt conjunct mijn Saturnus in het 11e huis. Ben toch bang dat mijn snode plannen qua groepsdynamiek in de kiem gemoord gaan worden, whahaha.

  • Oops haha dat verandert de zaak! Dan kan je je beter niet op de luchtige eenmalige contacten richten, maar voor serieuze, committed vriendschappen gaan!

 5. Ik heb geen reactie maar een vraag. Ik ben op 7 maart 1946 te Nijmegen geboren. Op mijn geboortetegel staat 9.00 uur (ochtend) maar mijn moeder denkt dat het 09.45 uur is geweest. Hoe kom ik tot een juiste horoscoop? Moet ik er twee maken en kijken wat het beste bij mij past? Hoe pas ik de nieuwe maan in het ene- of andere gevonden Huis?

  Bij voorbaat dank,

  Karel

  • Hi Karel, als je het zeker wilt weten, kan je het beste een uittreksel uit het geboorteregister opvragen in de gemeente waarin je geboren bent. Maar voor nu zou ik uitgaan van de tijd op je geboortetegel. Die zal vlak na jouw geboorte zijn gemaakt, een moment waarop ouders zich de geboortetijd doorgaans nog het beste kunnen herinneren.

   Als je de juiste geboortetijd hebt, kijk dan even in welk huis 22 graden Ram valt. Dát levensgebied wordt deze maand met de Nieuwe Maan belicht!

   Groetjes, Joke

 6. De nieuwe maan viel in mijn negende huis, ik ga dus iets nieuws leren, zij maakt een driehoek met saturnus en venus, een grote driehoek dus van 9 naar 5 naar 1
  en Joke weet wat ik geleerd heb: waarom mijn solar ieder jaar een andere ascendant heeft en dus andere huizen, die les was een echte eye opener voor mij,
  hartelijk dank Joke

  En, nog even daarbij, mijn persoonlijke lunar (mijn maan staat radix 8 graden in kreeft) valt deze maand ook in het negende huis, in een driehoek met mars in vissen in 5, dat belooft dus wat voor het leren dat ik ga doen

  • Hi Damma, fijn dat ik je met Solaren op weg heb kunnen helpen! Heb je meteen je invulling gegeven aan die Nieuwe Maan in je 9e huis 🙂

 7. Hoi Joke.
  Ik ben eens gaan kijken naar de nieuwe maan in mijn eigen horoscoop. Dit is de eerste keer dat ik met dit onderwerp aan de slag gaat. Erg boeiend.

  De nieuwe maan staat bij mij in mij 1e huis, conjunct Mars, driehoek Zon en Mercurius en sextiel Saturnus. Ik ben op dit moment veel met mezelf bezig. Hoe reageer ik op iemand en waarom en wat vind ik van zijn of haar reactie en waarom. Ik heb toevallig (of niet toevallig ;-)) een aantal boeken besteld over denken en doen en wat er gebeurt met jezelf in situaties. Soms wordt ik boos om een reactie die ik krijg van een ander en baal dan achteraf van mijn boos zijn. Mars doet dus zeker mee op dit moment. Ik vind dit wel een hele duidelijke duiding voor wat er op dit moment aan de gang is met mezelf.

  Bedankt voor je uitleg in je blog.

  • Hi Karin, leuk dat je aan de hand van de blog aan het duiden bent geslagen! Prachtig om te zien hoe deze Nieuwe Maan voor jou persoonlijk uitwerkt. Bizar toch, hoe astrologie steeds weer precies reflecteert wat er in je leven gebeurt…

 8. Bedankt voor je artikel. Als ik het goed begrijp kijk je naar de graden, die voor iedereen hetzelfde is alsook in hetzelfde teken, dus nieuwe maan 3.24 stier. Alleen het huis en de rest van de radix is voor ieder persoon anders. Bij mij valt deze nieuwe maan in het 6de huis met een oppositie naar Jupiter en Neptunus in schorpioen in 12 conj. de ascendant en een inconjunct zon weegschaal in 11 en een driehoek Pluto in maagd 10.
  Ik heb het gevoel dat ik iets fundamenteels (ascendant) aan het opruimen, zuiveren of transformeren [Pluto in maagd] ben om de weg vrij te maken voor iets nieuws [Uranus transit staat ook in de buurt], wat dienend (6de huis en maagd) kan zijn voor het grotere geheel en door imaginatie en spiritualiteit zijn uiting vindt( Jupiter, neptunus in 12) en wat een kernkwaliteit (zon in 11 in weegschaal) lijkt om de verbinding met het groepsbewustzijn (11de huis) te ondersteunen of aan te gaan op werkgebied (10de huis Pluto). Hoe zie jij dat joke?

  • Hoi Peggy, de Nieuwe Maan valt inderdaad voor iedereen in dezelfde graad en teken. Deze maand is dat op 3.24 Stier. Bij jou valt dat blijkbaar in je 6e huis.

   Met een Nieuwe Maan in het 6e huis is het tijd om jezelf nieuwe positieve of gezonde gewoontes/ routines aan te leren of je te richten op nieuw werk of nieuwe bezigheden. Vervolgens kan je dit thema verfijnen door te kijken welke radixplaneten een aspect maken met die Nieuwe Maan in 3.24 Stier. Gezien de korte duur van een Nieuwe Maan, zou ik hiervoor enkel aspecten met een hele nauwe orb nemen. Waarschijnlijk hou je dan wat minder aspecten over om te duiden, maar dat maakt het ook meteen een stuk overzichtelijker!

 9. Hallo Joke,

  Wat een fijn artikel weer, dank je wel. De Nieuwe Maan valt bij mij in het 8e Huis in mijn radix, oppositie radix Neptunus, driehoek radix Pluto en driehoek radix Venus. Eerlijk gezegd, ik vat ‘m nog niet zo, misschien komt dat nog….. Blijf gezond. 🙂

  Groetjes,
  Alida.

  • Bijzonder! Het teken waarin de Nieuwe Maan valt (Stier) is tegengesteld aan het huis waarin hij valt (je 8e huis). Het achtste huis is het huis van het verborgene, van complexen, verdringingen en andermans geld of steun.

   Met een Nieuwe Maan in Stier in het achtste huis is het tijd om emotionele en financiële support van anderen te vragen/ te krijgen. Of om oude pijn te helen.
   Kan je daar iets mee?

 10. Hallo Joke, mijn Nieuwe Maan staat in het 2e huis, net als mijn geboorte Maan in Ram. Hij maakt een vierkant met de ascendant in Waterman en een driehoek met Venus in Steenbok in 11. Ik heb sterk de onrust om buiten te komen gevoeld: plantjes en terrasbloemen willen gaan kopen, lange rijen aan het tuincentrum, daarom maar naar Chinese supermarkt.

  De dag nadien was een geluksdag: lange wandeling langs Laan- en Dijlevallei, de eerste keer dit jaar de koekoek gehoord en langs de weg brandnetels en daslook geplukt. Het voelt als ‘de natuur mijn beste vriend, ver weg van de verleiding van consumptie.
  Vandaag dan toch plantjes gevonden om ons terras op te fleuren.

  • Grappig dat jij ook al die sterke onrust om buiten te komen hebt gevoeld met Nieuwe Maan in Stier! Maar ik geef je groot gelijk dat je de drukte in de tuincentra hebt vermeden!

 11. Hallo Joke, mijn NM staat in 9 en momenteel ben ik bezig met het ontwikkelen van een nieuw astrologisch product. Heel passend dus 🙂 Dank je wel voor je mooi vormgegeven blog.

 12. Ik wil iets weg nwat de corona virus en zijn uitwerking betreft.

  In 1981 schreff Dean Koonth een novelle “Eyes in the Darkness”, de hoofd persoon darin was een virus ” met name, Wuhan-400.

  Met vele mensen wetenschappers artsen e.an geleerden zijn we het eens dat deze corona virus als “hemelse” boodschap heeft dat alles te willen kontroleren het negativste Llevensdooel van ons wereldsysteem is – de optimale kontrolle verstik een gezonde levens stelling , een gezond met elkaar omgaan. (verstikking is de lucht toevoer af tye sluiten en daar door de longen geen lucht meer krijgen. – dat is dan ook de reden waarom China de eerste klap kreeg. een Link over Corna in het Duits van een arts uit Hannover “Corona – eine andere Betrachtung”. Ik persoonlijk heb al maanden geleden durven
  te voorspellen,dat de exacte conjunctie van Pluto/Saturnus in de derde Dekade van steenbok (maagd dekade) er een onomkeerbare verandering in de gehele wereld zal plaats vinden. WIj ervaren nu een mogelijkheid om het leven op deze wonderbare planeet, die wij door de industrie in slechts 200 jaar heeben leeg geplundert, ons nu kunnen besinnen hoe we dat in de toekomst betr zouden kunnen doen om het leven op deze planeet weer levenswaardig te maken. In vele bureauschuifladen liggen wat dit betreft duizende goed gefundeerde plannen. Maar de Geldadel blokeert dit.
  Ik houd me aan de TAO uit het oude China “une religion cosmique sans pêche et culpabilité.

 13. De nieuwe maan (in het Duits Dunkel Mond, Frans Lune noire en nieuwe maan drie dagen later als de sikkel weer zichtbaar is) De nieuwe maan van 19 maart stond driehoek met mijn radix maan in Leeuw en sextiel met de zon in Waterman – functioneerde met een ongelofelijke stuwende kracht van energie.

 14. Hallo Joke, mijn nieuwe Maan staat op 29gr in Vissen in mijn 7de huis.
  Ik denk dat het met relaties te maken heeft dus goed voor mijn man zorgen en zo min mogelijk naar buiten. Met de buitenwacht contact houden via face time en Whatsappje.
  Het missen van de kleinkinderen vindt ik nog het ergste.
  Pas goed op jezelf en blijft corona vrij.

  • Hallo Hanny, de Nieuwe Maan (maart 2020) staat eigenlijk een paar graden verder (op 4 graden Ram), maar dat valt wellicht nog steeds in het 7e huis voor jou. Ik begrijp dat je het contact met de kleinkinderen enorm mist! Met Nieuwe Maan in het 7e huis is het voor jou belangrijk om nu nieuwe manieren te vinden om toch met anderen in contact te blijven, bijvoorbeeld via Facetime of Skype. Daar pluk je over twee weken, met Volle Maan, absoluut de vruchten van! Hou je goed, we komen er wel doorheen!

 15. Bij mij valt nieuwe maan in huis 10, structuur, bouwend bezig zijn, Maan staat sextiel met Jupither. Ik ben erg aan het opruimen, orde in mijn eigen chaos brengen. Daarbij heb ik Saturnus conjunctie Saturnus. Een soort bewustwording treed op! Ik ben met mijn laatste stuk bezig wat wil ik nog, laatste jaren krampachtig met werk aan het zoeken geweest.(bezuigend op activiteiten begeleiding in verpleeghuizen) werkloos, soms werk gevonden maar contract werd niet verlengd. Er komt berusting dan maar niet, dan huisvrouw,

  • Goh wat een bijzonder! Een Nieuwe Maan in het 10e huis én je Saturnus Return!
   En dan speelt de vraag wat wil ik nog qua werk, maatschappelijk gezien. Met Nieuwe Maan in 10 is het een goed moment om nieuwe plannen te maken: wat zou je maatschappelijk gezien willen doen? Een nieuwe baan is nu, vanwege de corona crisis, geen gemakkelijke opgave. Maar er zijn vast nog meer dingen die je voldoening kunnen geven. Veel succes en blijf gezond!

 16. De nieuwe maan valt conjunct mijn gelukspunt in het 12° huis, oppositie mijn Zon in Weegschaal, ben astrologe en ben begonnen om in plaats van consulten, dit werk te doen via e-mail. dus iets wat ik nog nooit gedaan heb heeft nu een nieuw begin. Mensen helpen via een andere weg (12° huis).
  Mooi hé

 17. Beste Joke,

  Leuke blog. Mijn nieuwe maan in ram valt in het 12e huis; ligt 30 graden van mijn geboortemaan (stier) en 90° van mijn venus & midhemel (stier), in een ander hoek dan week 30 graden van saturnus (vissen).
  Wat zou dit kunnen betekenen? Alvast bedankt

  Groeten,
  Stephan

  • Hi Stephan, met een Nieuwe Maan in het 12e huis is het een goede tijd om nieuwe initiatieven te ontwikkelen op 12e huis gebied.

   Het twaalfde huis is het huis van de spiritualiteit, dromen, zelfopoffering, vrijwillige terugtrekking uit het wereldse (in dit geval wellicht geforceerd vanwege het corona virus), maar ook van datgene wat je ondermijnt. De Nieuwe Maan in jouw 12e huis maakt echter een vierkant met Venus in 10e huis, die zich juist graag verbindt met mensen op het werk of in de wereld. Ik hoop dat je hier weer verder mee kunt!

 18. Dag Joke
  Mijn nieuwe Maan staat in het 11e huis op 1° van Cheiron en sextiel Saturnus in Waterman in 8 en Quintiel Jupiter in Steenbok in 8.
  Het contact met de vriendinnen wordt ingeperkt door de Coronacrisis: geen samenkomsten meer, enkel contact via mail of WhatsApp of FaceTime.
  Een van de vriendinnen is getroffen door Corona maar kon thuis uitzieken en is nu al aan de beterhand.
  Als Waterman voel ik de inperking wel sterk aan.
  Quintiel Jupiter kan ik moeilijk interpreteren.
  Mijn geboortemaan staat ook in Ram, dus voor mij bekend terrein om dingen impulsief met energie aan te pakken. Het voelt alsof het nu ‘op slot’ zit.
  Met een Noordelijke Maansknoop op mijn ascendant in Kreeft wil mijn ‘zachtere, zorgende’
  kant zich misschien meer ontplooien?
  Bedankt Joke
  Rit

  • Hi Rit, met de Nieuwe Maan conjunct Cheiron in het 11e huis kan ik me voorstellen dat het extra lastig is om andere manieren te vinden om contacten met je vriendinnen te onderhouden! Sterkte voor je vriendin en zorg goed voor jezelf!

 19. Hoi Joke,
  Weer een interessant artikel!
  Bij mij valt de Nieuwe Maan in het tiende Huis maar ik heb eerlijk gezegd geen idee waar dat toe lijdt, ha, ha.
  Overigens, op mundaan gebied is dit natuurlijk ook interessant. De Maan staat voor empathie, voor de behoefte om te helpen en te (ver)zorgen. In dat licht bezien zijn de ontwikkelingen mbt Corona en de gevolgen daarvan natuurlijk duidelijk. Mensen krijgen niet alleen meer waardering voor de zorg maar er komen allerlei initiatieven tot stand om te helpen.
  Wens je veel gezondheid en geluk voor jou en je gezin en keep up the good work!

  • Ha Jan, grappig dat je dat noemt! Er zijn momenteel inderdaad veel initiatieven om mensen de corona crisis door te helpen, bijvoorbeeld:

   – het ouderenuurtje in de supermarkt (AH liet 70-plussers tussen 07.00 en 08.00 uur winkelen, zodat ze niet gehinderd zouden worden door hoestende en hamsterende mensen)

   – het bedrijf e-bikes-to-go stelde gratis e-bikes ter beschikking voor het zorgpersoneel in Nieuwegein om veilig van huis naar werk te komen)

   – de oproep tot massaal applaus voor zorgpersoneel

   Heel toepasselijk met Nieuwe Maan in Ram!

 20. Bij mij viel de nieuwe maan in 11 exact op zwarte maan exact opposiet saturnus (H6 in 5). Gisteren ben ik met succes geopereerd aan een abces (en thuisgebracht door vrienden haha). Komende week een paar “calls” voor een nieuwe baan. Verder is mijn maansknoop net zijn radix positie gepasseerd. We gaan het zien. Geen idee wat het 11e huis ermee te maken heeft.

  • Hoi Cecile, goede vraag! Bij Nieuwe Maan zou ik zeker geen grote orb nemen, omdat het een snellopende cyclus is (elke 29½ dag is er opnieuw een Nieuwe Maan). Ik hanteer zelf maximaal 2 graden orb (aan weerszijden). Maar ook nu geldt; hoe kleiner de orb, hoe sterker het aspect zal uitwerken!

   • Okay, dank je, dan is ie precies nog vierkant mijn Venus. Dus dan weet ik gelijk dat mijn Maansknopen Ram 10e huis en Weegschaal in 4e huis weer meedoen. Een moeilijke tijd……

 21. Dag Joke,

  Dank voor dit interessante bericht.

  Leuk is ook, om het nieuws te screenen op deze nieuwe Maan.

  Wat mij opvalt, is dat schaatsster Ireen Wust gisteren heeft aangekondigd dat ze ZELF een nieuwe schaatsploeg begint, die om haar heen wordt gebouwd.
  Na veel onvrede van haar kant heeft zij ervoor gekozen het heft in eigen hand te nemen.

  Zij is geboren op 1 april 1986, in het “Wüste” teken Ram. Dus dat sluit goed aan op haar eigen karakter… ze had het waarschijnlijk eerder moeten doen! Deze nieuwe Maan was kennelijk het laatste zetje.

  Roel des Bouvrie, 22 april 2015

  • Dankjewel, dat is inderdaad een heel mooi voorbeeld Roel!

   Deze Nieuwe Maan staat trouwens conjunct Venus in haar horoscoop. Het nieuwe dat ze begint (Nieuwe Maan) is dan ook het beginnen van haar eigen schaatsploeg (een team/ samenwerking, Venus).

   Over haar beslissing om zelf een team op te richten, zegt ze:
   “Ik wil in Zuid-Korea nog eenmaal goud winnen. Het slagingspercentage is in mijn ogen het grootst wanneer ik dat doe met de mensen in wie ik het meeste vertrouwen heb.”

 22. Mijn nieuwe Maan valt in het negende huis. Tevens in het negende huis staan mijn Maan conjunct Mars, die ingaand is. Ik ben momenteel me aan het oriënteren om contact te maken met activiteiten in mijn nieuwe omgeving. Zo heb ik me opgegeven voor een koor, er is een toneelgroep waar ik wel aan mee wil doen, bovendien is er iemand die in een groepje astrologen zit en waar ik aan mee zou willen doen.
  Nu heb ik vanwege de Maan in het negende huis (in Stier) altijd de behoefte om nieuwe dingen te leren.
  tevens heb ik veel gereisd in het verleden en zo mijn horizon verbreed!
  Maar de Nieuwe Maan zet me wel in beweging om nieuwe dingen aan te pakken. Ook heb ik zin om iets kunstzinnigs te doen. tekenen, schilderen, sculpturen maken, enz. Dus te veel om op te noemen.
  Dat wordt weer keuzes maken!

  • Wat een mooie invulling van de Nieuwe Maan in 9 Sonja! Met al die verschillende cursussen ga je zeker je horizon verbreden! Wat me trouwens meteen triggerde, is dat je zin hebt om iets kunstzinnigs te doen, daarom heb ik even je horoscoop erbij gepakt. Ik zou je zeker aanraden om te gaan tekenen, schilderen of sculpturen maken, want de Nieuwe Maan staat driehoek Neptunus in je horoscoop. Dat zal je creativiteit zeker doen stromen!

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het cursusaanbod en het laatste Astrowise nieuws? Meld je dan aan voor de Nieuwsbrief.