Menu
(Online) Astrologie cursussen

Mijn Jaarlijkse Review voor 2017

14 jan 2018, door Astrowise
Mijn Jaarlijkse Review voor 2017

2017 was een jaar van uitersten.

Het was hollen of stilstaan. Een bomvolle agenda en plotseling een time-out. Maar dat bracht ook iets heel moois; ruimte om na te denken over een nieuwe richting voor mijn bedrijf en ideeën voor een gloednieuw programma.

Maar voordat ik aan nieuwe projecten begin, wil ik graag mijn jaarlijkse review voor 2017 met je delen. Ik ga de volgende vragen beantwoorden:

 • Wat ging er niet zo goed in 2017?
 • Wat ging er goed in 2017?
 • Wat wil ik bereiken in 2018?

 

Wat ging er niet zo goed in 2017?

Het zat me qua gezondheid in 2017 niet helemaal mee, maar gek genoeg heeft me dat ook juist hele mooie dingen gebracht. Dus ja, valt die tegenslag dan onder de missers of juist onder de goede dingen? Jij mag het zeggen.

Ik noem het maar een jaar van tegenstellingen:

 

Lucht

Het eerste half jaar mopperde ik nog dat ik te weinig lucht had in mijn agenda. Het tweede half jaar had ik létterlijk te weinig lucht en lag ik een week aan de zuursof in het ziekenhuis.

Ik was daarna weliswaar aan huis gebonden, maar heb veel kilometers afgelegd. Op de hometrainer, dat dan weer wel.

 

Expansiedrift

Mijn wereld werd tijdelijk even klein, maar mijn expansiedrift was groot.

Na de boekenkast beneden al grotendeels te hebben bezet (en dat is echt geen kleintje), heb ik nu ook één van de slaapkamers geconfisqueerd. Dat wordt mijn nieuwe werkkamer.

 

Hollen of stilstaan

Ook qua werk was het hollen of stilstaan; tot half juni zat ik tot over mijn oren in het werk, de rest van het jaar moest ik (vanwege de longembolie) noodgedwongen een time-out nemen. Toch heb ik in de eerste helft van 2017 twee enthousiaste cursusgroepen gehad en net zoveel mensen kunnen helpen met astrologie als in heel 2016. Dat is dus eigenlijk een groei van 100%.

Wat wel hetzelfde is gebleven; de Concrete Jaarprognose is en blijft veruit favoriet.

 

Wat ging er goed in 2017?

Er zijn het afgelopen jaar ook een paar mooie dingen tot stand gekomen:

 

Nieuwe rubriek: Mijn selectie van [de maand]

Sinds oktober schrijf ik maandelijks de rubriek Mijn selectie van [de maand]. Daarin deel ik mijn top 3 van de nieuwste astrologie blogs, video’s of apps met mijn nieuwsbrief lezers.

Het idee ontstond spontaan, toen ik mijn inbox weer eens opschoonde.

Ik krijg via mijn collega’s over de hele wereld veel materiaal toegestuurd. Goede blogs die het verdienen om gedeeld te worden. Niet om in mijn prullenbak te verdwijnen. Ik maak hier nu elke maand een mooie selectie van voor de nieuwsbrief.

 

Bloggen

Mijn doel was om dit jaar hele praktische blogs te schrijven. Bijvoorbeeld hoe je iets duidt, of over handige tools. Het zijn uiteindelijk niet zoveel blogs geworden, maar ze waren wel allemaal heel praktisch.

Eerst ontdekte ik een zwakke plek in astrologie programma’s en legde ik uit hoe je die kunt omzeilen. Daarna zocht ik voor je uit hoe de uitreiking van de Regulus Award nu eigenlijk tot stand komt (een prestigieuze onderscheiding voor astrologen). En tenslotte liet ik de meest persoonlijke Astrologische Agenda zien en waar je die voor kunt gebruiken.

 

Een nieuwe richting

De verplichte time-out bracht me ook iets heel waardevols: ruimte om een nieuwe richting op te gaan met mijn bedrijf.

Tot nu toe werkte ik alleen maar keihard in mijn bedrijf, door de longembolie kreeg ik ineens de tijd om te werken áán mijn bedrijf. Om na te denken óver mijn bedrijf.

En dat is heel goed. Af en toe moet je gewoon even uitzoomen en bedenken: Waar sta ik nu met mijn bedrijf? En waar wil ik over één jaar staan? Of over vijf jaar?

Ik realiseerde me dat ik nóg meer wil doen voor professioneel astrologen.

Zodoende ontstond het idee voor een nieuw programma voor 2018. Meer daarover verderop in deze blog.

 

Wat wil ik bereiken in 2018?

Voor 2018 heb ik drie belangrijke doelen:

 

18-50 jaar reis met mijn dochter

Vorig jaar kwam het ziekenhuis er tussendoor, maar dit jaar moet het echt gebeuren: de 18-50 jaar reis met mijn dochter. We zijn dan eigenlijk 19-51 jaar, maar dat mag de pret niet drukken. Het is een familietraditie en tradities moet je in ere houden. Op dit moment lonkt IJsland, dus wie weet!

 

Nieuw cursusboek

Dit jaar komt er ook bij de cursus Concrete Jaarprognoses een Werkboek. Een dik boek van ca. 93 bladzijdes waarin theorie en praktijk (oefeningen) elkaar afwisselen.

Het wordt weer een heel persoonlijk werkboek; alle oefeningen zijn op jouw eigen horoscoop gebaseerd.

 

Nieuw programma voor astrologen

Er zijn veel astrologen, maar weinig die er ook hun beroep van maken. Vaak blijft astrologie iets voor “erbij”. Voor naast je werk.

“Ik wil wel, maar hoe pak ik dat aan?”

is een uitspraak die ik vaak hoor.

Nou, daar wil ik iets aan doen. Ik ga een gloednieuw programma lanceren om astrologen te helpen met de ondernemerskant van hun astrologie praktijk. Ik heb er de laatste maanden al in stilte aan gewerkt. Het wordt een heel persoonlijk traject, waarin je binnen 3 maanden je bedrijf opzet en een gezicht in de markt geeft. Spannend, maar super leuk!

 

Dit is mijn review voor 2017. Tof dat je hem helemaal tot het einde hebt gelezen. Ik ben benieuwd wat ik het komende jaar ga leren. Ik heb ook niet alle antwoorden, maar ik deel graag mijn ervaringen. The good, the bad and the ugly. Gewoon zoals het is.

 

Wat is jouw grootste wens voor 2018?

Heb jij al plannen gemaakt voor het nieuwe jaar? Wat is jouw grootste wens voor 2018? Laat je reactie hieronder achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

19 + 4 =

17 reacties

 1. Afgelopen zaterdag hadden we weer onze jaarlijkse CIB bijeenkomst georganiseerd door de AVN [Astrologische Vakvereniging Nederland]. Joke was een van de sprekers en heeft ons weer helemaal bijgepraat hoe te kijken naar de Saturnus Return. Kick of Kater. Saturnus staat op dit moment in zijn eigen teken Steenbok en loopt toe naar een conjunctie met Pluto. Joke ging terug naar de periodes waarin planeten ongeveer gelijk staan. De Berlijnse muur, de kruistochten, de angsten, geloven en de macht van de kerken. Joke trok de vergelijking van toen naar nu, met perfecte voorbeelden en berekeningen. Ook de arbeidsmarkt en de oorzaak van burn-outs werd besproken. Joke gaf nog wat voorbeelden van Saturnus door de huizen. Al met al een leerzame dag voor ons allen. Bedankt Joke en succes in 2018 met je nieuwe plannen!

  Warme groet van Antoinette

 2. Er is nog veel te doen aan goed muziekonderwijs voor de basisschool. Naast mijn zeer grote interesse voor astrologie, ben ik zeer actief geweest in het ontwikkelen van muzieklessen die geschikt zijn voor jonge kinderen. Ik zal dit jaar zeer actief bezig zijn om mijn eigen website te realiseren om zo het lesprogramma te kunnen gaan aanbieden aan de basisscholen of andere geïnteresseerden.

  Joke ik wens jou zeer veel succes en veel gezondheid.

  Met vriendelijke groet

  • Hi Angela, wat een gaaf initiatief! Muziekonderwijs op de basisschool kan zoveel leuker worden (dan het nu is)! Heel veel succes!

 3. Goed hoor zo’n review van het afgelopen jaar Joke!
  Ik ga nadenken over je idee; hoe start ik een eigen praktijk op!
  Hoewel ik al 75 word dit jaar!
  En ik ruimte en tijd krijg daarvoor!

  Dank!
  Sonja

 4. Toffe nieuwsbrief, Joke, aangenaam om te lezen. 2018 wordt voor mij een speciaal jaar: ik word 65 en moet eind mei met pensioen. Dit is eerder met gemengde gevoelens: ik doe mijn werk als medisch microbioloog heel graag. Het grote voordeel is wel dat ik me nu volop met mijn passie zal kunnen bezig houden: astrologie. Sinds 1984 ben ik er mee bezig, voor een groot deel autodidact, al heb ik verschillende belangrijke beslissingen op astrologische basis gekozen. Twee jaar geleden ben ik mij gaan verdiepen in de “klassieke” astrologie, nu die oude teksten gemakkelijker toegankelijk worden door vertalingen in het Engels en publicaties in het Nederlands. Astrologie is voor mij zowat een “levensweg”…

  • Herkenbaar William, astrologie wordt op een gegeven moment een “way of living”. Het is een fijn hulpmiddel om goed geïnformeerde beslissingen te kunnen nemen, dus je gaat het vanzelf steeds vaker gebruiken 🙂

   Voor jou wordt 2018 zo te horen een heel belangrijk jaar. Ik kan me voorstellen dat het een grote overgang zal zijn, zeker omdat je je werk zo graag doet. Ik hoop dat je na je pensioen veel voldoening uit de astrologie kan halen!

 5. Weer een leuke nieuwsbrief, Joke! Mooie plannen, goede voornemens.
  Mijn eigen plannen voor 2018 kan ik beperken tot één: mijn knie laten opereren. Moet er maar eens van komen. Maar alles komt goed.

  • Nou, dat is anders wel een heel belangrijke wens, Jan! Ik hoop dat alles goed gaat en dat je daarna weer snel op de been bent! Dan komt er vanzelf weer ruimte voor de astrologie 🙂

 6. Mijn grootste wens is het werk te kunnen blijven doen wat ik nu doe. In het archief. Daarnaast meer leren over genetische genealogie en wat meer tijd besteden aan astrologie dan vorig jaar mogelijk was.

 7. Ik wil dus idd van astrologie mijn beroep maken. Ik zal dus echt kijken naar wat jij te bieden hebt. Het zal niet meevallen want ik ben afgekeurd en moet een beroep zoeken met baangarantie. Maar ik zet door.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het cursusaanbod en het laatste Astrowise nieuws? Meld je dan aan voor de Nieuwsbrief.