Menu
(Online) Astrologie cursussen

Mercurius Retrograde: hoe zit het nu echt?

7 jul 2020, door Astrowise

De berichten over Mercurius Retrograde vliegen je tegenwoordig om de oren. Nu zou je denken dat ik daar als astroloog wel blij van wordt. Het geeft tenslotte blijk van de grote, hernieuwde interesse in astrologie. Maar ik word er helemaal niet blij van. Er staan zóveel onjuistheden in… Je kent het wel, een klok-klepel verhaal. En dat treft uitgerekend Mercurius, de planeet van de communicatie!

Vooral de termen Stationair en Retrograde worden nogal eens door elkaar gehaald. Zo omschrijft de LINDA. het proces van Retrograde gaan als volgt:

“Het lijkt bijna alsof hij op de rem trapt om vervolgens om te draaien en trager te bewegen. Dat noem je ‘stationair’. De planeet beweegt dan dus retrograad. Na drie weken lijkt de planeet weer terug te keren, om zich vervolgens in de normale, hoge snelheid te bewegen.”

 

En daar gaat het al meteen mis…

Een aantal zaken kloppen niet in deze omschrijving. Ik zet ze even voor je op een rijtje en daarna leg ik uit hoe het wél in elkaar zit. Dan is alle verwarring voor eens en voor altijd de wereld uit.

 • De begrippen Stationair en Retrograde worden op één hoop gegooid. Ze betekenen echter iets heel anders.
 • Verder wordt gesuggereerd dat Mercurius in zijn Retrogradegang continu een lagere snelheid heeft, en pas weer zijn normale, hoge snelheid hervat nádat hij weer Direct (vooruit) loopt. Ook dat is niet het geval.
 • Gek genoeg wordt er met geen woord gerept over het teken waardoor Mercurius momenteel Retrograde loopt en dát is nou juist cruciaal!
   

Mercurius Retrograde: hoe zit het nu echt?

Mercurius bevindt zich altijd in de buurt van de Zon; soms loopt hij een stukje voor de Zon uit, soms loopt hij een stukje achter de Zon aan.

 

 

Hij maakt als het ware een dansje om de Zon. Dat ziet er zo uit:

 

 

Natuurlijk loopt Mercurius niet werkelijk achteruit, dat lijkt alleen zo vanaf de Aarde.

Als je reist met de hogesnelheidstrein en vervolgens een gewone trein passeert, lijkt het alsof de langzamer rijdende trein achteruit rijdt. Zo is het ook met de aarde en Mercurius; vanaf de aarde gezien lijkt Mercurius achteruit te bewegen.

Maar hoe gaat zo’n verandering van richting in zijn werk?

 

Gierende banden en piepende remmen?

Die verandering van richting vindt uiteraard niet plaats van het ene moment op het andere. Als jij op de snelweg rijdt met 100 km per uur, kan je de auto toch ook niet even in zijn achteruit zetten?

Mercurius trapt dus zeker niet op de rem, zoals in het artikel wordt gesteld.

Tegen de tijd dat hij van richting gaat veranderen, zien we hem eerst vertragen. Hij gaat steeds langzamer en komt uiteindelijk tot stilstand in een bepaalde graad aan de hemel.

Vanuit dat punt kan hij van richting veranderen.

Hoe ziet zo’n Retrograde-loop er uit?

 

De fasen van een Mercurius Retrograde-loop

Zoals gezegd bevindt Mercurius zich altijd in de buurt van de Zon. Soms een stukje ervoor, soms een stukje er achter.

Als Mercurius ca. 28 graden voor de Zon uit loopt, dan begint hij zijn Retrograde-loop. Dat ziet er als volgt uit:

 

1) Mercurius vertraagt

Normaal gesproken loopt Mercurius met een graad per dag door de dierenriem, maar tegen de tijd dat hij van richting gaat veranderen, zien we hem eerst vertragen. Hij gaat steeds langzamer en komt uiteindelijk tot stilstand in een bepaalde graad aan de hemel.

 

2) Mercurius Stationair

Op het moment dat Mercurius stilstaat, zeggen we dat hij Stationair staat.

Stationair betekent dat hij niet vooruit gaat, maar ook niet achteruit. Denk maar aan een auto; als de motor stationair draait, gaat de auto ook niet vooruit of achteruit.

Het moment van stilstand is belangrijk; dit is het moment waarop een auto of een planeet van richting kan veranderen.

 

Als Mercurius ca. 28 graden voorbij de Zon is, gaat hij Retrograde3) Mercurius Retrograde

Mercurius draait zich om en gaat Retrograde lopen (achteruit).

Eerst heel langzaam, hij moet tenslotte nog even op gang komen na zijn verandering van richting. Maar na een paar dagen is hij weer volledig op snelheid.

In zijn Retrogradegang passeert hij de Zon.

Maar hij stopt nog niet, hij gaat nog een stukje vérder achteruit. Kijk maar naar de pijl op de tekening hiernaast.

 

4) Mercurius vertraagt

Aan het einde van de Retrograde periode mindert hij opnieuw snelheid.

 

5) Mercurius Stationair

Net zo lang totdat hij opnieuw tot stilstand is gekomen (Stationair).

 

6) Mercurius gaat weer Direct (vooruit)

Dat is het moment waarop hij weer van richting kan veranderen. Mercurius draait zich om en gaat weer vooruit (Direct) lopen.

Ook nu moet hij weer even op gang komen. Jouw auto trekt tenslotte ook niet in een paar seconden op van 0 naar 100 km per uur!

Zo’n hele Retrograde cyclus duurt 20-28 dagen en komt drie à vier keer per jaar voor.

Maar wat betekent dat nou eigenlijk voor jou persoonlijk? Is het echt zo’n dramatische periode als de bladen ons doen geloven?

 

De “hel” van Mercurius Retrograde?

Dat klinkt wel heftig hè, de hel van Mercurius Retrograde. Wederom zo’n fijne omschrijving die ik op internet tegen kwam.

Nou, ik kan je gerust stellen: zo erg is het nou ook weer niet. Anders zou je drie à vier keer per jaar – wanneer Mercurius Retrograde loopt – gedurende een periode van drie weken niet (veilig) kunnen bellen, afspraken maken, reizen, of grote aankopen doen.

De energie is echter wel degelijk anders: zoals Mercurius Retrograde terugkeert op zijn schreden, zo komen wij mensen ook vaker dan anders terug op gemaakte afspraken. We reflecteren op bepaalde zaken, of we pakken oude zaken op die nog afgehandeld moeten worden.

Elke Mercurius Retrograde werkt weer een beetje anders uit, afhankelijk van het teken waardoor Mercurius op dat moment loopt.

 

 

Mercurius Retrograde door Kreeft

Als Mercurius door Kreeft loopt, dan reflecteer je op thema’s die verwant zijn aan het teken Kreeft. Het teken Kreeft staat symbool voor familie, warmte en gevoelens.

De zomer moet nog beginnen, maar ik ben de vakantiealbums al aan het maken.

Ik hoor je denken… ben je – ondanks coronatijd – al op vakantie geweest dan? Helaas, de vakantie slaan we maar een keertje over. Maar ik heb op zolder nog een aantal dozen met negatieven staan, die omgezet moeten worden naar JPEG’s. Foto’s uit de periode dat mijn kinderen nog klein waren en we nog met ouderwetse filmrolletjes werkten.

Dit is een foto van 30 jaar geleden… geen spat veranderd toch? 😉 

 

 

Oude familiefoto’s uitzoeken is heel toepasselijk met Mercurius Retrograde in Kreeft. Maar er kunnen ook andere Kreeft-thema’s spelen:

 

Herinneringen

Mercurius Retrograde in Kreeft brengt je bij je gevoel, herinneringen en het verleden. Hoe was het vroeger in je jeugd? Waar bewaar je mooie herinneringen aan? Wat heeft jou gevormd tot de mens die je nu bent? Door terug te kijken, kan je het heden beter begrijpen en de toekomst bewuster vorm geven.

 

Woorden en gevoel

Mercurius in Kreeft wil gevoelens zo goed mogelijk onder woorden brengen. Spelen er gevoelige kwesties in je leven? Wellicht krijg je tijdens de Retrograde periode de mogelijkheid om je gevoelens (alsnog) te delen.

 

Voeding

Aangezien de Maan heerst over Kreeft, kan je met Mercurius in Kreeft ook je voedingspatroon heroverwegen. Wat zet je op tafel, wel of geen biologische groente?

 

Bescherming

Kreeft gaat ook over de zorg en bescherming van (jonge) kinderen en kwetsbare mensen. Dit zou dus ook een goed moment kunnen zijn om stil te staan bij mensen die corona hebben gehad, maar niet in het ziekenhuis zijn beland. Deze groep heeft een scala aan klachten, waar de doktoren nog nauwelijks antwoord op hebben.

 

Wat doet Mercurius Retrograde in jouw horoscoop?

Om precies te weten hoe Mercurius Retrograde in Kreeft bij jou uitwerkt, kijk je waar het teken Kreeft in je horoscoop valt. Om precies te zijn: in welk HUIS het teken Kreeft valt.

Dát is het levensgebied waarop deze Mercurius Retrograde in Kreeft voor jou tot uiting komt.

Als je al wat bedrevener bent met astrologie, kijk dan ook even door welke gráden Mercurius Retrograde door het teken Kreeft loopt. Dan kan je de locatie van Mercurius Retrograde nog iets preciezer in je horoscoop plotten.

Kijk wat er momenteel op dat levensgebied speelt en luister naar je hart. Welke gevoelens en emoties komen met betrekking tot dit huisthema bovendrijven?

Dát zou nu dus onderwerp van gesprek kunnen zijn bij de koffiemachine op je werk.

En volgende keer dat Mercurius weer een Retrograde loop aan de hemel maakt, heb je heel ándere gesprekken bij de koffiemachine. Want dan loopt Mercurius niet meer door Kreeft, maar door een ánder teken.

Wat heeft Mercurius Retrograde in Kreeft jou de laatste 2-3 weken gebracht?

Laat je horen in de comments!

 

 

ACTUEEL ***BLOGS OVER CORONA***

Corona en de Saturnus-Pluto conjunctie van 2020

Is er ook nog ander nieuws dan alleen corona?

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

13 + 10 =

21 reacties

 1. Hoi Joke, Mercurius in Kreeft loopt bij mij door het 8e huis. Onze dochter was hoog zwanger in Amerika en zou naar Nederland komen voor de bevalling. Door de Corona viel de vlucht uit en ook werd het voor haar Amerikaanse vriend te moeilijk om weer naar Amerika te komen vanuit Europa.

  Door de eenzijdige corona maatregelen van Trump lukt het maar niet dat ze naar Nederland kan komen, anders zou ze eind juli zijn gekomen. Onze kleinzoon is dus op 8 mei in Amerika geboren, door achterstand van de administratie van de instanties, kan ze niet of moeilijk op dit moment aan documenten komen om hem naar Nederland te kunnen meenemen. Gelukkig zien we hem en onze dochter veel op skype.

  Maar ook bij haar zie ik zoveel onmacht en verdriet, ze doet veel alleen en is doodmoe. Het voelt zo machteloos om niet te kunnen handelen, was zo graag een oma geweest voor de kleine man en een moeder voor mijn dochter. Ja dus alleen op afstand, maar ik kan niet even oppassen en haar meer ruimte geven. Wat zegt dat mij? heb ik me afgevraagd, ik moet ook afstand nemen en ik zie dat zij in een proces zit dat haar een weg wijst die ze alleen moet gaan op een bepaalde manier, diep naar binnen. Kreeft heeft met de familie te maken en gevoel, dat is wel duidelijk.

  Groet, Peggy

  • Hi Peggy, wat een heftig verhaal! Wat zal jij je machteloos hebben gevoeld dat je dochter alleen in Amerika zit en daar zonder steun van haar vriend of moeder moest bevallen! Mercurius Retrograde in het 8e huis geeft al intensiteit aan de dingen waar je op reflecteert, maar in Kreeft wordt het allemaal emotioneel intens. Ik hoop dat je je dochter en kleinzoon snel kunt zien!

 2. Weer duidelijk, helder en mooi verwoord Joke!!

  Mercurius staat nu in mijn 6e huis inconjunct venus en maan. Sinds mercurius vertraagde heb ik last van nachtzweten. Bloedafname om te kijken of ik nu in overgang zit. Tijdens het bloed geven was ik al alert of mijn naam op de buisjes bloed kwamen, dat ging dus bijna fout. Elke week gebeld naar huisarts, maar na 3,5 week nog geen uitslag, zou mij niets verbazen als de uitslag pas komt als Mercurius weer direct staat.
  Voedingspatroon is ook veranderd in deze tijd: project gezond en op mijn werk heb ik het huiselijker gemaakt met planten.

  Bedankt Joke, je schrijven maakt mij weer bewuster wat Mercurius retrograde in kreeft voor mij doet.

  • Hi Yvonne, super leuk om te kunnen lezen hoe deze Mercurius Retrograde in Kreeft voor jou heeft uitwerkt! Drie en een halve week en nog steeds geen uitslag, bizar… Ik hoop dat je buisjes niet zijn weggeraakt en dat je snel iets hoort van je huisarts!

 3. Prachtig verhaal en met veel interesse gelezen!! Mijn beleving in deze retrograde van Mercurius heeft wel degelijk gezorgd dat mijn operatie wel 2x is uitgesteld in deze periode dus geen toeval. Blijf uw reactie en acties met belangstelling volgen.

  • Hi Fred, leuk dat je mijn blog met zoveel plezier hebt gelezen! Ik wens je sterkte met de operatie en een spoedig herstel!

   • Hartelijk dank en we gaan er voor!!! Fijn weekeinde gewenst en suk6 met je werk!!!

 4. De reflectie op gevoelens, de bezorgdheid om een kind en de herinneringen aan vroeger; ze zijn allemaal voorbij gekomen. De herinneringen aan onze kindertijd, die voor onze hele vriendengeneratie eigenlijk vrijwel gelijk was, zorgen voor veel herkenning en humor. maar ook weemoed, van hoe het zou moeten zijn en niet meer is. Nu zijn mijn vriend en ik geen gezamenlijk gezin met zijn kinderen, dus dat is voor mij altijd al een gevoelig punt. Ik heb geen kinderen en weet dat als het erop aan komt hij voor de kinderen zal kiezen, dus dat is een punt van acceptatie van mijn kant. Hoewel hij van mij uiteraard ook punten heeft geaccepteerd. Maar nu één van de kinderen zich onverantwoord gedraagt in Coronatijd heeft dat gevolgen voor ons samenzijn. Deze issues hebben we al vaker de afgelopen tijd besproken en hebben voor overgevoeligheid van mijn kant gezorgd. Dus nogmaals zijn ze op tafel gekomen. Maar het vergt veel energie en raakt diep. Dus hopelijk (en zeker weten) gaat deze gevoelige periode weer voorbij.

  • Hi Mathil, mooi om te lezen hoe herkenbaar deze Mercurius Retrograde periode in Kreeft heeft gewerkt voor jou. Dank dat je je verhaal hier hebt willen delen!

 5. Dank u Joke voor deze fijne uitleg, je schrijft in heel begrijpelijke taal, ik kijk er telkens naar uit om een mail te ontvangen.

  Ik had ook al gemerkt dat er heel wat aan de hand is/was, mercurius loopt op dit moment retrograde door mijn 12e huis, mercurius staat in mijn 6e huis van mijn radix. Heel wat problemen op mijn werk met collega’s, ik probeer me sterk te houden maar ik heb het net iets moeilijker dan anders. Uranus stond ook conjunct met mijn maan (radix) begin juni, loopt ook retrograde dus 5/11/2020 en 21/3/2021 is het opnieuw een conjunctie en dan gaat hij door… uranus conjunct maan (maan staat in huis 10 in stier van mijn radix ), alles heeft dit moment met mijn werk te maken en ik hoop dat er snel verlichting komt 🙂

  • Hi Sabien, leuk dat je zo uitkijkt naar mijn mails!

   De huidige Mercurius Retrograde speelt bij jou dus tegen de achtergrond van een Uranus transit conjunct je Maan in het 10e huis. Uranus transits brengen altijd onrust en verandering, bij jou emotionele onrust op je werk (Uranus transit conjunct Maan in 10). Dat is inderdaad niet fijn… en het is nog niet voorbij want Uranus gaat Retrograde en maakt in november 2020 en maart 2021 nogmaals een conjunctie met je radix-Maan in het 10e huis.

   Maar met Mercurius Retrograde in Kreeft in 12 is het juist nú een goede tijd om je even terug te trekken (12e huis), de tijd te nemen om je gedachten op een rijtje te zetten (Mercurius Retrograde) en te luisteren naar je gevoel (Mercurius R loopt tenslotte door Kreeft). Waar komen de spanningen op je werk vandaan? Wat zou de spanningen kunnen doen verminderen? Wat zegt je gevoel?

   Die Uranus transit loopt dan nog wel een paar maanden door, maar misschien vind je met de inzichten die je opdoet met Mercurius Retrograde in Kreeft in 12 wél een manier om ze beter te kunnen handelen/ opvangen. Ik hoop dat je hier iets mee kunt. Succes met alles!

   • Bedankt Joke,

    Dit heeft me een heel duidelijk beeld over wat er eigenlijk allemaal gaande is, ik had al super veel opgezocht en gelezen over die uranus conjunctie maar nooit echt een antwoord bekomen. Dit is nu heel duidelijk geworden voor mij, alsook die mercurius retrograde in kreeft, ik ga inderdaad wat tijd nemen om erover na te denken. Met al deze informatie ben ik weeral een stuk verder gekomen in mijn studie, nu kan ik dit ook nakijken in andere horoscopen.

    Bedankt voor deze opnieuw heel leerrijke en heel duidelijke uitleg want in veel boeken is het een stuk moeilijker om te snappen soms.

 6. Je hebt het weer duidelijk onder woorden gebracht Joke.
  In mijn radix staat Mercurius ook in Kreeft in het 7e huis en maakt een sextiel met Pluto. De afgelopen tijd heb ik het boek van Marc de Hond gelezen over het Licht aan het eind van de tunnel en ook gekeken naar de aflevering van het Mooiste meisje van de klas. Beide gaan over het overlijden van de hoofdpersoon als gevolg van kanker. Door de verhalen (Mercurius) van de ander (7e huis) over de dood (Pluto) ben ik dus eigenlijk heel erg met mijn eigen emoties hierover bezig geweest. Iets wat ik blijkbaar toch weggestopt had, maar deze emoties komen nu weer in alle hevigheid naar boven. Dit was blijkbaar het moment voor een emotionele schoonmaak voor mij.

  • Hi Ilona, wat bijzonder dat dat boek van Marc de Hond én die televisieaflevering uitgerekend tijdens deze Mercurius R in Kreeft op je pad zijn gekomen! Maar wel heftig emotioneel natuurlijk. Ik hoop dat je die moeilijke periode nu definitief achter je kan laten. Wat blijft astrologie toch bijzonder hè, alles heeft blijkbaar zijn tijd.
   Liefs, Joke

 7. Mercurius loopt op dit moment retrograde door mijn 1e huis. Ik heb op dit moment enorme behoefte om mij even terug te trekken uit de wereld. Bezoek van een goede vriendin is leuk, maar ik merk dat het op dit moment vermoeiend is en als of er een soort deken over het echte contact met de ander ligt.

  Zoon en schoondochter hebben het moeilijk, 3 weken geleden een zoontje geboren, dat is pittig. Ik zie dat ze worstelen met hun relatie en energie besteding. Dit grijpt mij even enorm aan, omdat ik ook zie dat er heel lief (bijna te lief) pasgeboren babytje is en een peuter die ook haar aandacht en ondersteuning nodig heeft. Dit geeft een onmachtig gevoel, maar wanneer ik diep naar binnen ga en voel, dan weet ik dat dit ook weer een proces is waar zij met elkaar uit moeten komen en dat ik alleen maar in liefde hoef te luisteren en niet meteen met oplossingen moet komen. Er zijn wanneer ze mij nodig hebben.

  Dit was even heel fijn om met jullie te delen 😉

  • Hi Sijma, wat een bijzonder verhaal en wat heb je het mooi omschreven. Dankjewel voor het delen! Heel mooi om te zien dat het eerste huis niet alleen betrekking heeft op hoe je naar buiten treedt, maar ook hoe je je tot anderen verhoudt. Het eerste huis staat tenslotte opposiet je 7e huis. Goed dat je hierin naar je gevoel luistert, geheel in stijl met Mercurius Retrograde in Kreeft. Ik wens je alle goeds en hoop dat je veel mag genieten van je kleinzoon en zijn broertje/ zusje. Groet, Joke van Astrowise

 8. hier lijkt het een ware catharsis aan het werk. van dochter, zus, super mama en Nana naar bedenkelijke dochter, zus, mama en Nana…… ach de volle maan en mercurius retrograde doet haar werk hier goed, of ik er goed mee omga is een ander paar mouwen. Dringend nood aan een goede therapeut lijkt me. ik ween van ‘s morgens tot ‘s avonds, zelfs ‘s nachts. staat bij mij in 12de huis waar in de geboorte horoscoop ook nog eens een Yos staat. dus veel problemen met communicatie (ook computers die niet of nauwelijks werken (uranus in 12?), eenzaam, onbegrepen, chronisch ziek, niet begrepen voelen (maar men begrijpt het ook verkeerd en ik zit met gevoel het niet te kunnen verwoorden), leugens die vroeger verspreid werden en waar ik nu de volle lading van krijg (maar ook inzicht) en ga zo maar door. kan boek vol schrijven en inderdaad… ik wil eindelijk eens tijd krijgen met die foto’s en albums maken maar komt er niet van.

  • Hi Monique, met Mercurius Retrograde in Kreeft (Water teken) door het 12e huis (Water huis) krijg je wel een dúbbele dosis emoties. Wat een omslag! Misschien is het maken van fotoboeken nog niet eens zo’n slecht idee, dan kan je je tenminste even focussen op de leukere herinneringen. Sterkte met alles!

 9. Mooi beschreven.

  Mercurius is ook “mijn” planeet als maagd. De laatste 3 weken liep en loopt mercurius nog in mijn 7de huis in Kreeft. En heeft opposite mijn saturnus op ASC gestaan. Saturnus zie ik ook als de vader en ik heb weer contact opgenomen met mijn vader, ondanks het feit dat hij de laatste twee jaar niets van contact zelf opneemt met mij, doordat hij mijn vriend niet kan luchten. Transit Mercurius vierkant mijn Mercurius, opposiet saturnus, het komt nog niet goed tussen mijn vader en mijn vriend.

  Mercurius is tevens heer van huis 6, mijn gezondheidskwaaltjes en idd heb ik sedert half juni problemen met haar uitval, insecten beten, jeuk ed. En ben ik naar dermatoloog geweest en sedert gisteren 7/7/20 is jeuk weg, bloed afgenomen om schildklier te laten onderzoeken, maar ik denk niet dat hier het probleem ligt.
  Mercurius driehoek MC met Neptunus is dan weer opnieuw aan het werk na de corona stop.

  • Hi Hendrika, wat toepasselijk dat je met Mercurius Retrograde in Kreeft door het 7e huis én oppositie Saturnus weer contact hebt opgenomen met je vader. De oppositie met Saturnus zal het niet makkelijk hebben gemaakt, al kan je met een oppositie doorgaans wel elkaars standpunt goed zien. Ik hoop dat het toch weer goed komt tussen jou en je vader!

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het cursusaanbod en het laatste Astrowise nieuws? Meld je dan aan voor de Nieuwsbrief.