Menu
(Online) Astrologie cursussen

Mercurius Retrograde – Niet alles is chaos

22 sep 2022, door Astrowise
Symbool van Mercurius

Wil je voor de verandering eens iets LEUKS horen over de Mercurius Retrograde periode? Waarschuwingen over wat je moet vermijden, zijn er tenslotte al genoeg te vinden op het internet. Maar niet alles is chaos! Sterker nog, iedere Mercurius Retrograde periode bevat een gouden momentje, een perfecte gelegenheid waar je je voordeel mee kan doen.

Meestal wordt alleen de lastige kant van een Mercurius Retrograde benadrukt: afspraken worden afgezegd, computers crashen en je moet oppassen met het sluiten van contracten. Lekker algemeen, lekker makkelijk. Het ligt echter veel genuanceerder.

En het gouden moment tijdens de Mercurius Retrograde periode wordt al helemaal niet belicht.

In deze blog lees je hoe je je voordeel kan doen met het gouden moment tijdens een Mercurius Retrograde periode.

 

Wat Mercurius Retrograde jou persoonlijk brengt

Mercurius loopt drie à vier keer per jaar Retrograde. Als je wil weten wat dat jou persóónlijk brengt, moet je kijken waar hij op dat moment door jouw horoscoop loopt. Door welk huis hij loopt en welke planeten hij daarbij raakt. Hoe je de duiding aanpakt, lees je in de blog Mercurius Retrograde, hoe zit het nu echt?

En dan gaan we nu kijken hoe je het gouden moment uit de Mercurius Retrograde periode het beste kan benutten.

 

Het gouden moment tijdens een Mercurius Retrograde periode

Mercurius is nooit ver van de Zon verwijderd, hij staat:

 • in hetzelfde teken als de Zon
 • in het teken ervóór
 • in het teken eráchter

Als hij vóór de Zon uit loopt, is Mercurius een ochtendster. Als hij achter de Zon aan loopt, is het een avondster.

De wisseling van kant (van ochtendster naar avondster) vindt plaats tijdens een Mercurius Retrograde periode. Terwijl Mercurius de Zon passeert, staat hij een poosje exact conjunct de Zon. Dát zijn de gouden momenten. Op het moment dat Mercurius een exacte conjunctie met de Zon maakt, krijgt hij namelijk super powers.

Als je de Zon (het centrum van ons sterrenstelsel) ziet als de koning, dan zit Mercurius a.h.w. op schoot bij de koning. De Zon (de “koning”) verleent hem extra kracht met zijn helderheid en licht. Wie zo dicht bij de koning staat, heeft tenslotte toegang tot de macht van de koning. Goede connecties zijn goud waard!

Zo’n sterke Mercurius noemen we Mercurius Cazimi. Cazimi is een astrologische term die wordt gebruikt als planeten zó dicht op de Zon staan, dat ze zichtbaar zijn “in het hart van de Zon”.

 

Hoe herken je een Mercurius Cazimi

Als je op 23 september 2022 naar de hemel kijkt, zie je Mercurius als een stipje voor het hart van de Zon schuiven (zorg wel voor een veilig filter om je ogen te beschermen). Ze staan dan in exact dezelfde positie aan de hemel.

In de horoscoop staan de Zon en Mercurius uiteraard ook in exact dezelfde positie: 0 graden en 14 boogminuten Weegschaal. Dat noemen we een conjunctie, een samenstand:

 

Zon-Mercurius conjunctie aan de hemel (links) – Zon-Mercurius conjunctie in de horoscoop (rechts)

 

Dat hele feest duurt gemiddeld een uur of zes. Voor een Mercurius Cazimi moet Mercurius namelijk héél dicht op de Zon staan: de orb is maximaal 0 graden en 17 boogminuten. Zo lang blijft hij namelijk zichtbaar als stip op de Zon.

 

Hoe benut je Mercurius Cazimi

Check om te beginnen over welke onderwerpen Mercurius Retrograde jou om reflectie vraagt. Of welke oude zaken moeten nog opgepakt worden. Volg hiervoor het stappenplan duiding uit de blog Mercurius Retrograde, hoe zit het nu echt.

Luister vervolgens tijdens de Mercurius Cazimi extra goed naar je innerlijke stem. De Zon geeft op dat moment namelijk extra helderheid aan je denkprocessen (Mercurius).

 

 

Moet je terugkomen op een eerder gemaakte afspraak, wat op zich niet heel vreemd is met Mercurius Retrograde, dan vind je met Mercurius Cazimi makkelijker de juiste woorden. Of een acceptabele reden 😉

Zijn er nog oude zaken die afgehandeld moeten worden, dan geeft Mercurius Cazimi net even die extra helderheid of nieuwe inzichten om dingen goed af te hechten.

Ben je schrijver of journalist, dan is dit het moment om eindelijk het stuk te schrijven dat maar niet uit je pen wilde rollen.

Ben je student en heb je last van uitstelgedrag? Nog maar één dag om te studeren voor een tentamen? Benut Mercurius Cazimi voor de inhaalslag!

Ook voor presentaties is een beetje extra helderheid fijn. Mijn dochter, die Communicatie en Informatiewetenschappen studeert, moet met Mercurius Cazimi een presentatie geven over de lesstof die tot dusver in de module behandeld is. Een cadeautje qua timing.

Door welk huis loopt Mercurius Retrograde in jouw horoscoop? Welk thema speelt nu weer op? En welke nieuwe inzichten – opgedaan onder Mercurius Cazimi – heb je daarvoor kunnen gebruiken? Laat je reactie achter in de comments!

 

P.S. Wil je weten hoe Zon-Mercurius conjuncties in de geboortehoroscoop werken, wanneer het Mercurius sterk maakt (Cazimi), of juist verzwakt (Mercurius Combust), doe dan de mini-cursus Zon-Mercurius conjuncties. Alléén tijdens Mercurius Cazimi (23 september) met korting. Heldere momenten moet je nou eenmaal benutten!

 

 

 

Lees ook:

Mercurius Retrograde, hoe zit het nu echt?

 

Afbeelding: Devita ayu silvianingtyas / Shutterstock.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

13 + 14 =

5 reacties

 1. Leuk, Joke! Ik ben benieuwd of de woorden morgen beter uit mijn mond rollen. Afgelopen twee weken heb ik een soort van spraakgebrek 🙂

 2. Hoi Joke.
  Op dit moment loopt Mercurius retrograde door mijn 5e huis. Zoals jij ook wel weet heeft dit huis alles te maken met creatieve zelfexpressie, bewustwording, identiteit, spel en vermaak enz. Nu wil het geval dat ik deze week twee middagen heb ik opgepast op een meisje van 7. Ik ken haar al wat langer (familie van Jan). Door haar wordt ik mij steeds bewuster eigenlijk van mijn eigen creativiteit. Als zij er namelijk is gaan we schilderen/tekenen. Dat kan zij ook heel leuk. Anders gun ik mij de tijd niet. Zij oordeelt ook niet en is nog heel puur. Maar aan de andere kant moet oppassen ook geen verplichting worden. Mercurius retrograde staat bij mij in het teken Weegschaal: relaties opnieuw bekijken, wat is wel goed voor me, wat niet? grenzen in relaties aangeven.
  Heel erg bedankt voor altijd weer jouw interessante en leuke artikelen. Ik leer er veel van. GR Patricia

  • Hi Patricia, mooi dat je door sámen te schilderen bewuster wordt van je eigen creativiteit (Mercurius in Weegschaal in het 5e huis). Nu staat Mercurius in zijn Retrogradegang op het punt (van Weegschaal) terug te gaan naar teken Maagd. En ook dat hoor ik al in je verhaal terug; het meisje waar je op hebt gepast oordeelt niet en is nog heel puur. Als Mercurius straks terug Maagd in loopt (vrijdag 23 september), zou jij eens bij jezelf kunnen nagaan waaróm je jezelf zo weinig tijd gunt om te schilderen. Ben je in je hart misschien te kritisch op je eigen werk?

   • Nou dat is heel goed mogelijk. Ik denk vooral dat ik er teveel over nadenk ipv gewoon te gaan schilderen en het op zijn beloop te laten. Gr Patricia

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het cursusaanbod en het laatste Astrowise nieuws? Meld je dan aan voor de Nieuwsbrief.