Menu
(Online) Astrologie cursussen

Mijn Jaarlijkse Review voor 2020

13 jan 2021, door Astrowise

Wat doe je als astroloog als de wereld in brand staat? Als het coronavirus uitbreekt, de besmettingscijfers oplopen en bedrijven failliet gaan vanwege de lockdowns? Tijd voor een korte terugblik op 2020.

Zoals altijd begint de review met drie vragen:

 • Wat ging er goed in 2020?
 • Wat ging er niet zo goed in 2020?
 • Wat heb ik geleerd?

 

Wat ging er goed in 2020?

Die vraag klinkt misschien een beetje gek. Half maart ging het ineens mis; het coronavirus verspreidde zich razendsnel, supermarkten werden geplunderd, de wereld ging in lockdown.

 

 

In eerste instantie gingen veel mensen in mijn omgeving in de “wachtstand”. Gek werd ik ervan. De verhalen over uitgesopte keukenkastjes en bijgewerkte tuinen waarin echt niets meer te doen was. Men wachtte op het moment dat “de wereld” weer open ging.

Maar ik had het juist drukker dan ooit.

Want juist in crisistijd is het zaak om je aan te passen en nieuwe kansen te pakken. Zoals Winston Churchill al zei: “Never waste a good crisis.” Hiermee bedoelde hij dat er uit een crisis ook kansen kunnen voortkomen.

Normaal gesproken geef ik de eerste zes maanden van het jaar live cursussen. Elke twee weken weer een workshopdag. Vanwege de lockdown konden de live cursussen echter niet doorgaan. En juist dát gaf mij de kans, de tijd, om iets heel nieuws neer te zetten. Iets wat al voor dit jaar op de planning stond, maar waarvoor ik ineens tijd genoeg had om het te realiseren.

 

Luchttijdperk

Met het oog op het naderende Luchttijdperk, een 200-jarige periode waarin het hele online gebeuren nog veel verder een vlucht zal nemen, heb ik om te beginnen mijn website verhuisd naar een supersnelle  webhoster.

Dat was de voorbereiding voor de volgende stap.

 

Online astrologie cursussen

Vervolgens heb ik een online cursusplatform gebouwd op mijn website. Dan hoef jij niet meer te reizen voor een astrologie cursus. Je kan beginnen wanneer je maar wil; je boekt een cursus en krijgt direct toegang tot de beveiligde lesomgeving. Al is het midden in de nacht.

Om ervoor te zorgen dat je makkelijk kunt zien wat er allemaal te doen is, moest er ook een nieuwe shoppagina komen. Selecteer op “workshops”, “astrologische rapporten” of “privélessen” en je krijgt alle producten op een rijtje.

En dat alles heb ik gelanceerd op de dag dat we over gingen naar het Luchttijdperk: tijdens de Jupiter-Saturnus conjunctie van 21 december 2020.

 

Blogs

In 2020 heb ik veel over de actualiteit geblogd, om mensen te laten zien dat dit niet iets was wat snel zou overwaaien. In april 2020 schreef ik al dat corona het omslagpunt was naar een nieuw tijdperk:

“Het feit dat dit jaar (2020) drie grote cyclussen een ronde afsluiten en aan een nieuwe beginnen, en uitgerekend in het teken Steenbok (een Hoofdteken), geeft aan dat de tijden veranderen.

We zullen later spreken van een tijd vóór en na de coronacrisis, net zoals we het hebben over vóór en na de oorlog.”

Met deze blog verbrak ik al mijn records:

 • Het was de langste blog ooit (3586 woorden)
 • Hij kreeg de meest reacties (82 reacties op het moment van dit schrijven)
 • En werd 553 keer gedeeld op social media

 

Maar er waren meer blogs over corona en het wereldgebeuren. Een overzicht van de blogs uit 2020:

 

Wat ging er niet zo goed in 2020?

Er waren het afgelopen jaar ook een paar zaken die minder goed lukten:

 

Social Media

Vanwege de grote omslag naar online werken, was ik niet zo actief op social media. Gelukkig werd er onderaan de blogs juist weer volop gereageerd.

 

Reizen

Nu de kinderen allemaal de deur uit zijn, zouden wij eindelijk weer eens samen een mooie reis maken. We dachten aan de Noordkaap, maar nu waren we al blij met een weekje naar de Eiffel 🙂

 

Wat heb ik geleerd

De belangrijkste lessen die ik het afgelopen jaar heb geleerd:

 

Er kan meer dan je denkt

Ondanks alle beperkingen was er nog zoveel wél mogelijk. Voor mijn verjaardag kreeg ik van mijn dochter een uitje: samen naar planetarium Sonnenborgh in Utrecht.

Musea waren toen nog open, al moest je wel een bepaald tijdslot boeken. Het liep alleen een beetje anders dan anders.

We konden onze jas niet kwijt in de garderobe, er was geen koffie en we moesten mondkapjes op… maar who cares! Wij hebben samen een fantastische dag gehad. We twijfelden nog even of we voor de foto kort ons mondkapje zouden afdoen, maar nee, ook dát hoort erbij.

Museumbezoekjes mét mondkapje op. Koffie to go, zittend op de rand van de fontein in Hoog Catharijne, en naar het toilet op het station. Want: lockdown. Alle lunchrooms waren gesloten.

 

 

Steun lokaal

Juist in tijden van crisis groeit het besef dat we elkaar moeten steunen. Dat we elkaar er doorheen moeten helpen. Het zijn juist de kleine bedrijven en de eenpitters die het nu nauwelijks meer kunnen bolwerken.

Boeken koop ik nu dus niet meer bij BOL, maar via de plaatselijke boekhandel.

Ik schreef me in voor een online rondleiding door de Sagrada Familia in Barcelona, om een Nederlandse tourguide (die in Barcelona woont) te sponsoren. Dat kan jij trouwens ook, deze tour wordt elke dinsdag gehouden.

De Zumba lessen volg ik nu online, ook al mis ik het om na de les met de ladiezz aan de thee te gaan.

Als we de lokale bedrijven blijven steunen, komen we er samen doorheen. En kunnen we straks weer naar onze eigen kapper, sportclub of boekhandel.

 

Hoe ben jij omgegaan met de corona crisis in 2020?

Wat doe je nu anders? Ben je nieuwe dingen gaan doen? Laat je reactie achter in de comments!

 

Overzicht van alle jaarlijkse reviews:

Mijn Jaarlijkse Review voor 2019
Mijn Jaarlijkse Review voor 2018
Mijn Jaarlijkse Review voor 2017
Mijn Jaarlijkse Review voor 2016


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 + 4 =

9 reacties

 1. Ha Joke, fijn om je Review op 2020 te lezen. Natuurlijk heel herkenbaar. Zelf heb ik het ook heel druk gehad met verschillende banen naast mijn praktijk als astrologe en natuurgeneeskundige. Nu de praktijken (deels) dicht moesten, besloot ik mijn financiële risico’s te spreiden en vond maar liefst 2 parttime banen erbij. Dat is op mijn leeftijd best bijzonder.

  Wat 2020 mij vooral gebracht heeft, is mijn NK in 4 te leven en daarmee mijn doel. Maar dat drong eigenlijk pas in december echt goed tot me door. Dit heeft me een grote innerlijke boost gegeven die uiterlijk ook zichtbaar werd.

 2. Hallo Joke,

  Wat leuk om je jaarview te lezen! Wat een leuke hobby’s heb je ;-). Ik heb als eerste een klein vraagje: Hoe kan ik zien waar bijv de huidige saturnus-pluto conjunctie in mijn horoscoop staat? Kan ik dat ergens makkelijk berekenen?

  Ten tweede. Over hoe ik dingen anders ben gaan doen. Zonder mijn interne proces te beschrijven zijn dit de belangrijkste dingen:
  – iets minder aan anderen denken en iets meer aan mezelf. Dat klinkt raar in deze tijd, maar voor een überattent persoon als ik die graag veel contact met vrienden zoekt, wel noodzakelijk. Dus: zuiverder naar mezelf en nee zeggen tegen “toxische” mensen (Ik heb het narcisme ontdekt). Meer in mezelf gekeerd zijn, bij mezelf blijven en op mn eigen gevoel afgaan, zonder te vergelijken en denken wat een ander ervan zou vinden.
  – gestopt met schuldgevoelens en gestopt met teveel naar het verleden kijken.
  – begonnen met fotografie, eerst voor ons bedrijf, maar er wordt een creativiteit aangeboord die veel voldoening geeft en kansen biedt.
  – Instagram heeft een nieuwe wereld voor mij geopend. Qua fotografie, netwerk van gelijkgestemden (verbondenheid) en ontwikkeling van creativiteit.
  – ik ben in 2020 50 geworden en zit dus letterlijk ook in een overgang. Het geeft me meer discipline en doorzettingsvermogen dan ik ooit had gedacht. Nog niet op alle vlakken tevreden, maar vertrouwen dat dat ook komt.

  Wereldwijd zien we dat oude “vuiligheid” opgeschoond wordt. Trump, de toeslagenaffaire, de Nederlandse Belastingdienst, ook hun weg ligt vrij om de organisatie nu “op te schonen”, te hervormen. De verkiezingen in NL. Ik zie overal kansen. Maar zoals je zelf al voorspelt, wij krijgen nog met veel hobbels op de weg te maken, ook op het gebied van vaccineren verwacht ik.

  Nou, ik hoop dat je het snapt. Saturnus heb ik in 5 in Stier en Mercurius in 12, Zon in Scorpio en Asc Boogschutter, Maan in Kreeft 7e. Ik vind het dus ook niet erg om thuis te zijn met man en kinderen ;-)☯️
  Ons werk ligt stil (horeca), maar we hebben veel mooie plannen voor als we weer open mogen en ook konden we investeren, gelukkig.

  • Hi Hilda, jij hebt er -op persoonlijk vlak- een intensief jaar op zitten! Misschien leuk om eens te kijken waar die Saturnus-Pluto conjunctie uit 2020 in jouw horoscoop valt. De conjunctie was exact op 22 graden Steenbok en 46 boogminuten. In welk huis valt 22 graden Steenbok in jouw horoscoop en worden er van daaruit aspecten gevormd naar radixplaneten en -punten?

   • Ja Joke, de conjunctie was in mijn radix’ 2e huis, opposiet de maan en vierkant saturnus. Ik denk volkomen duidelijk!
    Dank je wel! Grt Hilda

 3. ja, ik ben ook nieuwe dingen gaan doen op de eerste plaats alle dozen met papieren van mijn ouders grootouders en kinderen opgeruimd en op jaartal en datum gelegd de afgelopen zomer, daarna toch met de kinderen en kleinkinderen met aanhang en achterkleinkind toch een week op vakantie naar Terschelling geweest. Veel nieuwe ervaringen op de boot en op het eiland, maar er was altijd de zee en de duinen. geen restaurants of koffieshops of wijntje bij het paviljoen, maar boodschappen doen, thuis koffie en een hapje en heel veel spelletjes met iedereen en een strandwandeling met de bolderkar en achterkleinkind. alles toch heel goed gegaan op naar de volgende tientallen jaren, proberen positief te blijven.

  • Hi Marijke, jij hebt de lockdown zo te horen goed benut door alle oude papieren te sorteren! Daar komen vast veel herinneringen bij naar boven. Ik zou eigenlijk ook nog eens wat oude foto’s moeten uitsorteren en in boeken plakken. En mooi om te horen hoe gezellig je het met elkaar kan hebben, ook al zijn er op vakantie geen restaurants open!

 4. Hallo Joke,
  Het is altijd weer fijn om iets van je te lezen, zeker in deze tijd.
  Nadenkend over wat ik anders heb gedaan of nog doe is toch dat ik de nodige afstand heb gehouden van andere en nog steeds doe. Mijn naaste en familie probeer ik te beschermen en bij te staan, maar nu nadenkend dat laatste deed ik toch al.
  Ik zoek mijn vrijheid van binnen, en ben daar elke dag dankbaar voor, want die is er beslist! Ik lach veel en ik geniet van wat er wel is en dat is echt enorm veel en probeer daarmee andere aan te steken.
  Ik denk zelf dat de mensheid eens moet kijken wat een rijkdom we hebben bereikt en dan heb ik het niet over geld.. en hoe nonchalant daarmee om gegaan wordt…
  Warme groet, Willeke

  • Hi Willeke, mooi om te lezen hoe jij je positiviteit hebt weten te bewaren in een lastig jaar. Dat je geniet van wat er wél is en daar anderen mee probeert aan te steken. Lijkt me een goed uitgangspunt voor het nieuwe jaar! Groetjes, Joke

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het cursusaanbod en het laatste Astrowise nieuws? Meld je dan aan voor de Nieuwsbrief.