Menu
(Online) Astrologie cursussen

Mijn Jaarlijkse Review voor 2018

10 jan 2019, door Astrowise
Mijn jaarlijkse review voor 2018

Hoe ziet het jaar van een astroloog er uit? Waar loop je zoal tegenaan en welke keuzes moeten er gemaakt worden? Tijd voor een korte terugblik op 2018.

Zoals altijd begint de review met drie vragen:

 1. Wat ging er goed in 2018?
 2. Wat ging er niet zo goed in 2018?
 3. Wat heb ik geleerd?

 

Wat ging er goed in 2018?

Laten we beginnen met het goede nieuws.

 

Publicaties

Voor mijn gevoel heb ik het al van de daken geschreeuwd, maar voor wie het nog niet weet; ik heb twéé nieuwe boeken gepubliceerd!

De Maansknopen, Beproeving en Bestemming. Er is weinig praktische literatuur te vinden over de Maansknopen en daar wilde ik verandering in brengen. Het is een compleet naslagwerk geworden; de Maansknopen in de geboortehoroscoop, in Transit, in Synastrie én in de Composite.

Dit boek kwam samen met een gloednieuwe workshop, waarin we keken hoe de Maansknopen werkten in het leven en de relaties van de deelnemers. Dat was misschien wel het leukste deel van de workshop…

 

Een boek dat al langer op mijn wensenlijst stond, is Concrete Jaarprognoses. Een dik boek van ruim 100 pagina’s waarin alles staat wat je nodig hebt om Jaarprognoses te maken voor cliënten.

Er gingen heel wat uren zitten in het schrijven van beide boeken; ik zat soms tot diep in de nacht achter mijn computer met een pot thee. Maar als ik toen geweten had hoe enthousiast de boeken ontvangen zouden worden, had ik niet zo gemopperd over het slaaptekort.

Een groot deel van 2018 stond dus in het teken van schrijven. Toch was er nóg een belangrijke gebeurtenis.

 

Het land van Vuur en IJs

Tradities zijn er om in ere te houden. Ter ere van mijn dochters 18e verjaardag en mijn 50ste verjaardag, reisden wij samen af naar het land van Vuur en IJs: IJsland. Het moest een onvergetelijke reis worden.

We hebben (met stijgijzers onder onze loopschoenen) een tocht gemaakt over een zwartgeblakerde gletsjer (de Sólheimajökull). Deze gletsjer is zwart vanwege de lava die bij vulkaanuitbarstingen vrijkomt.

Maar er was meer: zwarte (lava)stranden, woeste watervallen en varen op een ijsbergenmeer (de Jökulsárlón).

 

Varen op een ijsbergenmeer

 

En stinkende hotspots; dat zijn plekken waar de aardkorst minder dik is, waardoor het magma dichter bij de oppervlakte kan komen. Tip van de reisleidster; zet je voet niet op plekken waar de aarde wit is. Je stapt dan in kokend heet drijfzand.

 

 

De AVG voor astrologen (nieuwe wetgeving)

ZZP’ers, éénpitters (zoals astrologen) en het MKB, ze kregen er massaal grijze haren van: de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Kort gezegd: de AVG. Een nieuwe privacywet waaraan (ook) astrologen moeten voldoen. Wij werken tenslotte met privacygevoelige informatie zoals geboortedatum, -plaats en -tijd.

Het was een enorme klus om uit te zoeken wat ik moest doen om AVG-proof te worden. Om jou die gigaklus te besparen, heb ik alles maar meteen in een blog op een rijtje gezet: De AVG voor Astrologen: in 10 stappen AVG Compliant.

 

Bestuursfunctie

We kunnen met astrologie veel betekenen voor mensen, maar hoe maak je jezelf zichtbaar? Hoe krijgen we astrologie uit de hobbysfeer? Een onderwerp dat me na aan het hart ligt.

Daarom heb ik het afgelopen jaar een compleet traject opgezet voor astrologen die een praktijk willen opzetten en daar veel cliënten mee willen bereiken.

Maar ik wilde graag nog meer doen op dit vlak, daarom heb ik de uitnodiging om toe te treden tot het bestuur van de AVN (de Astrologische Beroepsvereniging Nederland) met beide handen aangegrepen.

Ik viel met mijn neus in de boter; ik mocht meteen meehelpen met de organisatie van het 20-jarig lustrum van de AVN. We hebben een prachtig programma neergezet met internationale sprekers die live via een groot scherm bij ons waren. Een leuke ervaring!

 

Wat ging er niet zo goed in 2018?

Er waren het afgelopen jaar ook een paar zaken die niet zo goed lukten:

 

Bloggen

In het jaar waarin ik zóveel heb geschreven, heb ik te weinig geschreven. Te weinig blogs in ieder geval. Dit jaar komt daar hopelijk weer meer balans in.

 

Deadlines

Als je van je hobby je beroep maakt, is het erg verleidelijk om je agenda vol te proppen met consulten en nieuwe projecten. Het nadeel is dat er nog maar weinig mis mag gaan, anders haal je je deadlines niet. En dat heb ik gemerkt.

Nieuwe workshop (incl. boek) over de Maansknopen? Leuk, doe ik!
Nieuwe workshop over de Saturnus-Pluto conjunctie van 2020? Ik ga direct aan de slag!

Ondertussen moest alles wel meezitten. Was dat niet het geval, dan sneuvelden er deadlines.

 

Wat heb ik geleerd?

De belangrijkste lessen die ik het afgelopen jaar heb geleerd:

 

Ideeën zijn als rozenknoppen

Een rozenstruik komt pas echt mooi tot bloei als je de snoeischaar er stevig in zet. Doe je dat niet, dan ontwikkelt de struik razendsnel nieuwe scheuten. Het wordt alleen geen bloemenzee. Hij heeft namelijk niet genoeg voeding om al die nieuwe scheuten te voorzien van prachtige rozen.

Zo is het ook voor een astroloog. Ook al heb je nóg zoveel goede ideeën voor een nieuw product, consult of workshop, je móet keuzes maken en alleen de allerbeste ideeën ten uitvoer brengen. Door de rest van de ideeën weg te snoeien, blijft er meer tijd en energie over om de beste ideeën tot volle bloei te brengen (en jezelf niet uit te putten).

Mijn lijstje ideeën is onuitputtelijk en ook al houd ik niet van tuinieren, ik moet blijven snoeien.

 

Nee is een beslissing, ja is een verantwoordelijkheid

Het werk van een astroloog kent geen regelmaat; het ene moment word je overspoeld met aanvragen voor consulten, dan is het weer even wat rustiger. Eén ding is wel constant; mensen willen liefst metéén antwoord op hun vragen.

Wat ik afgelopen jaar heb geleerd, is:

Als je ja zegt tegen iets, dan zeg je nee tegen een heleboel andere opties.

Als ik (op verzoek) een nieuwe workshop ontwikkel, kan ik minder consulten aannemen. Doe je dat niet, dan zit je avond aan avond tot diep in de nacht achter je computer met een pot thee. Ik weet er alles van…

Een van de belangrijkste punten waar ik aan 2019 aan ga werken, is zorgvuldig bepalen waar ik ja tegen zeg om mijn agenda beter te kunnen bewaken.

 

Dit is mijn review voor 2018. Bedankt voor het lezen! Gelukkig Nieuwjaar!

 

Op welk resultaat van afgelopen jaar ben jij trots?

Laat je reactie achter in de comments!

 

 

Overzicht van al mijn Jaarlijkse Reviews:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

13 + 18 =

6 reacties

 1. Ziet er weer inspirerend uit Joke! Jouw discipline en positieve inzet daar word ik door geïnspireerd, ik kom er persoonlijk op terug. Fijn dat je in ons AVN clubje zit en een prachtig Nieuwjaar!

  Groetjes,
  Antoinette

 2. hm herkenbaar… ik zeg te makkelijk ‘ja” en te weinig “nee” tegen andere dingen. Mijn goede voornemen: de snoeisnaar in mijn caseload!! 🙂

  Een heel goed jaar gewenst Joke!

 3. Ik lees dagelijks je daily’s met veel interesse en plezier, hoewel slechts een ‘zijdelingse belangstelling’ voor astrologie. Ook dit jaaroverzicht ziet er weer goed verzorgd uit en met liefde geschreven. Een goed en gezond Nieuwjaar.
  Henk

 4. Leuk en ook leerzaam om je review te lezen Joke.
  Ik wens je veel succes met het bewaken van je agenda en alle activiteiten die daar inmiddels al in staan. Maar vooral wens ik je een goede gezondheid en veel plezier in 2019.

  Groetjes, Ilona

  • Dankjewel Ilona, voor jou ook een gelukkig en gezond 2019! Ik hoop je gauw weer eens te zien of te spreken!

   Groetjes,
   Joke

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het cursusaanbod en het laatste Astrowise nieuws? Meld je dan aan voor de Nieuwsbrief.