Menu
(Online) Astrologie cursussen

Huizencrisis – het einde van Whole Sign Houses?

8 dec 2022, door Astrowise

Met de huizencrisis op de achtergrond breekt er nu ook een huizencrisis uit in de astrologie. En dan doel ik niet op verhitte discussies over wat het beste huizensysteem zou zijn, dat blijft tenslotte een kwestie van persoonlijke voorkeur. Nee, ik heb het hier over heilige huisjes die omver worden geschopt, of eigenlijk: die van het Whole Sign Houses systeem. Hoe dat zit, lees je in deze blog.

 

Wat is een huizensysteem?

De huizen verdelen de hemel in stukken om aan te geven waar een planeet – op een bepaald moment en gezien vanaf de aarde – aan de hemel staat. De huizen zijn afgeleid van de dagbeweging van de aarde om zijn eigen as.

Er zijn meerdere huizensystemen, oftewel, meerdere manieren om de hemel in twaalf secties (huizen) te verdelen. Placidus is hier in het westen nog steeds het meest gebruikte huizensysteem. Het eerste huis begint in de graad van de Ascendant, het tiende huis begint in de graad van het MC. De tussenliggende huizen worden volgens een bepaalde methodiek berekend en zijn niet allemaal even groot.

Bij Whole Sign Houses beslaat elk huis een heel teken. Als jouw Ascendant ergens in Leeuw valt, dan vormt het héle teken Leeuw je eerste huis. Alles in Maagd valt in je tweede huis en zo verder. Dat is lekker overzichtelijk, maar planeten kunnen wel ineens in een ander huis vallen

Hieronder vind je dezelfde horoscoop (met Zon in 7 graden Leeuw), weergegeven in Placidus (links) en Whole Sign Houses (rechts). In Placidus valt de Zon in het 12e huis, in Whole Sign Houses valt de Zon in het eerste huis. De keuze voor een bepaald huizensysteem kan dus grote consequenties hebben voor de duiding.

 

 

Whole Sign Houses

Het Whole Sign huizensysteem wint de laatste jaren aan populariteit, zeker onder jonge astrologen. Dat hangt samen met de bewering dat Whole Sign Houses het oudste en langst gebruikte huizensysteem zou zijn. De populaire app Co-Star zegt hierover:

 

“The Whole Sign house system is the oldest form of house division, and remained the preferred method of determining houses for about a thousand years after its inception.”

 

En zeg nou zelf, als je astrologie gaat studeren en je ziet dit soort statements, dan lijkt het een veilige keus, toch? Het oudste, langst gebruikte huizensysteem én nog eens het gemakkelijkst te berekenen. What’s not to like?

 

Maar… bestaat dit huizensysteem écht al zo lang?

Deborah Houlding, een gerespecteerd astrologe uit Engeland, oprichter van de School of Traditional Astrology en editor van The Traditional Astrologer magazine (1993-2000), gooide van ’t zomer de knuppel in het hoenderhok.

Zij stelt dat de oude astrologen het Whole Sign Houses systeem helemaal nooit hebben gebruikt. Dat het pas de laatste 30 jaar is opgekomen. En dat het allemaal gebaseerd is op een verkeerde vertaling van oude teksten van Vettius Valens, een astroloog uit de 2e eeuw na Chr., die onze belangrijkste bron vormt voor studie van de Hellenistische Astrologie.

Even een fast forward naar deze tijd:

In de jaren ’80 werd dit huizensysteem nog helemaal niet gebruikt.

Een eerste mógelijke indicatie in die richting was een artikel van James Holden in de Journal of Research van de American Federation of Astrologers (1984). Hij stelde dat er meerdere huizensystemen waren, maar dat de oude astrologen soms ruwweg een teken voor een huis leken te gebruiken. Hij noemde dit zelf het “sign-house system”, de term Whole Sign Houses bestond echter nog niet.

In de jaren ’90 lanceerde Project Hindsight, waarover straks meer, de term “Whole Sign Houses”.

En nu, nog geen 30 jaar later, worden de Whole Sign Houses door sommigen aangemerkt als “het oudste en langst gebruikte huizensysteem”. Hoe kon dat zo snel gebeuren?

 

Project Hindsight

Project Hindsight stelde zich ten doel om oude astrologieteksten te vertalen vanuit het oud-Grieks. Zo zou er meer kennis van de Traditionele Astrologie beschikbaar komen, een fantastisch initiatief.

Echter, al vanaf het prille begin werden bepaalde principes, zoals de Whole Sign Houses, met een grote stelligheid gebracht.

En toen ging het snel…

Early adopters van het Whole Sign Houses systeem gaven les aan een nieuwe, jonge generatie van astrologen. Dit viel samen met de introductie van het internet: het World Wide Web (1993). Deze nieuwe generatie van astrologen omarmde het internet in rap tempo en zo won het Whole Sign Houses razendsnel aan bekendheid.

Want ook al weten we allemaal dat niet alles wat op internet staat, ook daadwerkelijk waar is… er bestaat ook nog zoiets als een sneeuwbaleffect. Hoe meer grote websites en platformen vermelden dat Whole Sign Houses het oudste en langst gebruikte huizensysteem is, hoe geloofwaardiger het uiteindelijk wordt.

Maar er is meer… niet alleen de opkomst van het internet vormde een voedingsbodem waardoor grote veranderingen in snel tempo konden plaatsvinden. We hadden tegelijkertijd ook te maken met de Uranus-Neptunus conjunctie aan de hemel, een cyclus die van oudsher samenvalt met grote veranderingen in de astrologie.

 

Uranus-Neptunus cyclus

Uranus brengt verandering. Neptunus symboliseert spiritualiteit, het collectief onbewuste en de anima mundi (wereldziel). Uranus en Neptunus maken elke 171 jaar een conjunctie met elkaar en brengen spirituele, religieuze en/of culturele veranderingen.

De Uranus-Neptunus cyclus hangt dan ook samen met grote ontwikkelingen in de astrologie. Soms ontstaat er iets nieuws, tijdens andere conjuncties raken er juist zaken verloren:

• De introductie van persóónlijke horoscopen (Uranus-Neptunus conjunctie 405 v.Chr.). Daarvoor werd enkel mundane astrologie beoefend, de astrologie van het wereldgebeuren, een land of regio.

• Opkomst van de Hellenistische astrologie (Uranus-Neptunus conjunctie van 62 v.Chr.).

• Het einde van de Hellenistische periode (Uranus-Neptunus conjunctie 623 na Chr.)

• Astrologie verdwijnt uit het curriculum van universiteiten, mede vanwege de opkomst van het wetenschappelijk denken (Uranus-Neptunus conjunctie 1649-1650)

• Revival van de Traditionele Astrologie (Uranus-Neptunus conjunctie 1993)
 

 

Op dit moment is er dus een revival van Traditionele Astrologie gaande en Project Hindsight heeft daar een belangrijke rol in gespeeld.

Maar… er is meer.

 

De Saturnus Return van Project Hindsight

De timing van dit alles is wel heel bijzonder.

Niet alleen is Project Hindsight opgericht tijdens de Uranus-Neptunus conjunctie en in het jaar dat het internet beschikbaar werd voor het grote publiek… ook het moment waarop de onthullingen van Deborah Houlding komen, is bijzonder. Dit jaar, 2022, beleeft Project Hindsight namelijk zijn eerste Saturnus Return.

Saturnus maakt in ongeveer 28 à 29 jaar een hele ronde en komt dan weer terug op zijn geboortepositie. Dat is meestal een lastige periode, waarin we het e.e.a. voor onze kiezen krijgen. En uitgerekend in dit jaar wordt aan de kaak gesteld of Whole Sign Houses überhaupt ooit de standaard is geweest.

 

De toekomst van Whole Sign Houses

Volgens Deborah Houlding is dat niet het geval.

In de eerste delen van Vettius Valens’ levenswerk The Anthology, op basis waarvan Project Hindsight de term Whole Sign Houses lanceerde, wordt nérgens expliciet vermelding gemaakt van Whole Sign Houses als een huizensysteem. Hooguit in abstracte zin, bijvoorbeeld: als je Ram op de Ascendant hebt, krijg je Leeuw in het 5e huis.

In het láátste deel, boek 9, wordt wél expliciet gesproken over huiscuspen en daaruit blijkt overduidelijk dat Whole Sign Houses niet de standaard waren.

Project Hindsight heeft dat laatste deel echter nooit meer vertaald.

Gelukkig is de complete vertaling nu wél beschikbaar. Mark Riley, emeritus hoogleraar in Klassieke Talen en Culturen, heeft de gehele serie vertaald (The Anthology, boek 1 t/m boek 9). En in boek 9 staan een aantal zaken die het idee van Whole Sign Houses volledig tegenspreken.

Ik zet het even voor je op een rijtje. Ter vergelijking zal ik meteen laten zien in hoeverre een Quadrant Huizensysteem als Placidus eventueel wel aan de beschrijving zou voldoen:

 

#1 – HUISCUSPEN TOT OP DE GRAAD BEREKENEN

Om te beginnen moeten huiscuspen tot op de graad berekend worden:

 

“First of all, it is necessary to calculate the positions of the Places [Huizen] in degrees […]”

 

 

In Whole Sign Houses worden echter helemaal geen huiscuspen berekend; ieder huis begint op 0 graden in een teken en eindigt op 29 graden van dat teken. Dit was de eerste aanwijzing.

 

#2 TWEE HUIZEN KUNNEN IN ÉÉN TEKEN VALLEN

Vervolgens staat er dat twee huizen in één teken kunnen vallen (iets wat absoluut niet mogelijk is in Whole Sign Houses maar wél in Placidus) en dat je naar beide heersers moet kijken voor de duiding van dat huis:

 

“Often two Places [Huizen] will fall in one sign and will indicate both qualities according to the number of degrees each one occupies. Likewise examine in which sign the ruler of the sign is and which Place [Huis] it controls (according to its degree-position in the horoscope).”

 

 

#3 – HUIZEN VALLEN ZELDEN EXACT SAMEN MET DE TEKENS

En mochten de huizen onverhoopt tóch precies samenvallen met de tekens, wat zelden voorkomt, dan geeft dat een slechte uitkomst voor de persoon:

 

“If it is calculated that each Place [Huis] exactly corresponds to each sign in the chart as a whole (a circumstance which is rare), then the native will be involved in confinement, violence, and entangling affairs.”

 

En dat maakt het al helemaal niet aanlokkelijk om je horoscoop in Whole Sign Houses te berekenen 🙂

Kortom: deze expliciete beschrijving van de huizen in boek 9 staat haaks op het concept van Whole Sign Houses.

 

Hoe nu verder?

Betekent dit het einde van Whole Signs als huizensysteem? Of tenminste van de claim dat Whole Sign Houses het oudste en langst gebruikte huizensysteem zou zijn?

Of leggen inhoudelijke feiten het af tegen de kracht van het internet? Tegen de miljoenen downloads van apps, zoals Co-Star, die gebruik maken van Whole Sign Houses?

Het is belangrijk om hier een weloverwogen keuze over te maken.

Als je hier verder wil induiken, kan je de lezing van Deborah Houlding downloaden voor ₤5,-.

Wil je de gehele vertaling van Vettius Valens nalezen, dan kan dat ook. In oktober 2022 is de vertaling van em. prof. dr. Riley in boekvorm boek uitgegeven, maar je kunt hem hier gratis downloaden als pdf.

 

Tot slot

Welk huizensysteem gebruik jij? En hoe ben je tot die keus gekomen? Is dat het huizensysteem waarmee je tijdens je astrologieopleiding hebt leren werken, of heb je later een bewuste keus gemaakt voor een bepaald huizensysteem?

Laat je reactie achter in de comments!

 

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 + 13 =

27 reacties

  1. Ik heb altijd Placidus gebruikt omdat ik daarmee opgeleid ben.
    Mijn eerste astrologielessen kwamen van een zeer correcte lesgever die op een « saturnale » manier alle dubieuze of niet verantwoorde stellingen afwees. Ik had vertrouwen in deze werkwijze.

    • Hi Marina, fijn dat je les hebt gehad van iemand die goed onderbouwd les gaf! Voor wat betreft het huizensysteem is het goed om een bewuste keus te maken, omdat de horoscoop er – zeker in Whole Sign Houses – drastisch anders uit kan zien. Hopelijk heeft deze blog daaraan bijgedragen!

  2. Wat heerlijk Joke dat jij dit weer eens even haarfijn hebt uitgezocht en hier hebt gedeeld!
    Ik ga uiteraard voor Placidus, maar werd weleens in verwarring gebracht door het Whole Sign verhaal. Nu niet meer gelukkig! Dankjewel!

    • Ha da is mooi Yvonne! Horoscopen zien er in Whole Sign Houses ook zó drastisch anders uit, dat het lastig te rijmen is met veel andere huizensystemen. Dat vráágt gewoon om een bewuste keuze voor het een of het ander… fijn dat ik daaraan heb kunnen bijdragen!

  3. Ik werk met placidus omdat mij dat altijd geleerd is en na het lezen van jouw stuk sta ik daar helemaal achter!

  4. Echt heel extreem wat Deborah over zich heen gekregen heeft na haar uitspraken. Ik heb dingen in (Amerikaanse) FB groepen gezien daar lusten de honden geen brood van. Soms ook totaal uit context. Een ordinair moddergooien.
    Zelf gebruik ik Placidus zoals geleerd bij Karen (en bij jou…). Voor uurhoeken gebruik ik Regiomontanus, zoals geleerd bij Tienka (en zij weer bij Deborah)

    • Ik heb het gezien, het is inderdaad ontaard in een ordinair moddergevecht. Dat doet de astrologie geen goed.

      De belangen zijn natuurlijk wel erg groot. Ik heb opnames van ca. 20 jaar oud waarin Demetra George vertelt hoezeer (en hoe lang) Rob Hand op haar heeft ingepraat om over te stappen op Whole Sign Houses. Dat heeft ze uiteindelijk gedaan en vervolgens heeft ze op Kepler College een hele generatie astrologen op Whole Sign Houses gezet (waaronder Chris Brennan die ook aan Kepler College heeft gestudeerd). Ik begrijp dus wel dat Deborah’s stelling als beschadigend ervaren kan worden voor de mensen die Whole Sign Houses zo gepromoot hebben.

      Ik hoop dat astrologen hier weer gewoon met elkaar over in gesprek gaan, en opgebrachte feiten zelf gaan dubbel checken. En wat men uiteindelijk ook doet, het blijft een persoonlijke keuze.

      Maar leuk om te horen dat jij voor geboortehoroscopen en uurhoekastrologie een specifiek huizensysteem kiest!

  5. 99% van de gevallen gebruik ik Placidus. Ik ben blij dat je whole sign hebt ontmaskerd. Heb wel even getwijfeld over Koch, maar steeds weer teruggekeerd naar Placidus. Ik heb wel één keer gelijke huizen gebruikt. Toen moest ik een horoscoop corrigeren van iemand die in het verre noorden van Canada was geboren. Boven 60 graden NB gaat bijna elk huizensysteem de mist in. Maakte voor AC-MC niet uit.

    • Ha Bob, bij geboortes op hoge Noorder- of Zuiderbreedte zijn Quadrant huizensystemen inderdaad minder geschikt. Equal Houses werken daar beter. Maar verder ben je zo te horen een Placidus fan!

  6. Ik gebruik Placidus als huizensysteem… altijd gedaan eigenlijk. Is voor mij het meest bekend en vertrouwd. Laatst was ik wel bij een workshop van een astrologe in Amersfoort en zij gelooft ook in huizensysteem Porphyry. Dat is dan je zielshoroscoop en Placidus je aardse horoscoop. Het is wel interessant maar ik blijf bij Placidus. Gr Patricia

    • Hi Patricia, leuk zo’n uitstapje naar de zielshoroscoop! Ik ben dan stiekem wel benieuwd waarom ze Porphyry voor de zielshoroscoop gebruikt, wat het idee er achter is. Het gebruikte huizensysteem is echter meestal geen onderwerp van gesprek tijdens een workshop, dus dat blijft gissen. Maar interessant om te horen welk huizensysteem mensen kiezen bij een bepaalde richting van astrologie!

      Voor wie niet bekend is met Porphyry; de tussenliggende huiscuspen zijn gebaseerd op het aantal graden tussen de hoeken (Asc – MC – Desc – IC). Bijvoorbeeld, een Ascendant van 16 Stier en een IC van 7 Leeuw is een verschil van 81 graden. Deel dat door 3 en je krijgt 27 graden per huis.

  7. Placius is het huizensysteem waarmee je tijdens je astrologieopleiding hebt leren werken. tevens ook met mijn lerares een bewuste keuze. Ik spreek van 1986.
    met groet

  8. Dankjewel weer Joke voor deze informatie. Alles goed met jou? Kan allemaal toch best verwarrend zijn.

    Ik heb, zoals je weet, bij Karen in de opleiding geleerd om met Placidus te werken. Dit werkt echt prima! Ik heb dan ook nooit de behoefte gevoeld om met andere huizensystemen te werken.

    • Hi Ilona, huizensystemen zijn inderdaad niet het makkelijkste onderwerp! Vooral niet omdat de duiding er behoorlijk door beïnvloed kan worden. Fijn dat Placidus altijd goed voor jou heeft gewerkt. Ik ben – net als jij – ook bij Placidus begonnen, en voor mij is hij ook nog steeds favoriet!

  9. Tweede inhoudelijker beantwoording.
    Ik heb in mijn opleiding in de 90er jaren bij Betty Kadlubik met Placidus leren werken. Later heb ik ontdekt dat Koch en Regiomontanus bij mij toch meer heldere uitkomsten geven. Niet alleen in mijn eigen horoscoop overigens.

  10. Boeiende problematiek. Van klassiek werkende astrologen hoorde ik altijd vooral hoog opgeven. O.a. omdat bij dit systeem toegepast bij horoscopen hoog op het noordelijk halfrond van een ‘evenwichtigere’ huisverdeling sprake zou zijn. Als Saturnus door je 6e huis transiteert dan kan dit bij een radix op zo’n plek 50 jaar duren en dat zou niet evenwichtig zijn. Maar ik kan me goed voorstellen dat op die plekken in kleinere gemeenschappen zo’n transit juist veel heftiger en langer kan duren door de beperkte werkgelegenheid bijvoorbeeld.
    Door de relocatie-astrologie weten we dat een horoscoop eigenlijk verrassend goede resultaten oplvert bij verhuizing naar een ander land of continent.

    • Hi Peter, Placidus (en andere Quadrant huizensystemen) geven inderdaad extreem grote en kleine huizen als iemand op een hoge Noorder- of Zuiderbreedte geboren is. Whole Sign Houses geven dan weliswaar een “evenwichtiger” huizenverdeling, maar het is tegelijkertijd ook weer wat kunstmatig. Ik vind jouw voorbeeld van de Saturnus transit door zo’n groot 6e huis wel interessant. Zou leuk zijn om daar eens onderzoek naar te doen!

  11. Heb een bewuste keuze gemaakt na Placidus en Koch voor equal en dat bevalt prima.
    Studeer momenteel Zielsgerichte astrologie.

    • Hi Wim, hoe was het voor jou om om te schakelen naar Equal Houses? Kloppen Equal Houses voor jouw gevoel beter bij de Zielsgerichte Astrologie?

      Voor wie niet bekend is met Equal Houses; het beginpunt is de graad waarin de Ascendant staat en ieder volgend huis begint precies 30 graden verder. Het MC valt daardoor niet op de cusp van het 10e huis.

  12. Placidus is altijd het huizensysteem geweest waar ik (leerde) mee werkte.
    Deze info versterkt alleen maar mijn eerste keuze

  13. Mooi artikel, Joke!
    Ik gebruik Placidus en dat heb ik geleerd in mijn opleiding. Ik heb ook wel met Koch geëxperimenteerd, bijvoorbeeld voor het leeftijdspunt van Huber. Echt een bewuste keuze is het niet. Placidus lijkt wel vaak te kloppen.

    • Hi Aafke, leuk dat je hebt geëxperimenteerd met een ander huizensysteem! En fijn dat Placidus voor jou werkt. Ik werk er zelf ook graag mee 🙂

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het cursusaanbod en het laatste Astrowise nieuws? Meld je dan aan voor de Nieuwsbrief.