Menu
(Online) Astrologie cursussen

Horoscopen duiden – drie strategieën die echt werken

7 jul 2024, door Astrowise

Astrologie is zó leuk, maar de hoeveelheid informatie in een horoscoop is groot. Planeten, tekens, aspecten… het is best veel allemaal. Waar moet je beginnen? Hoe krijg je overzicht? Hoe maak je het duiden van horoscopen makkelijker?

Waar je ook bent in je leerproces, je krijgt direct meer overzicht als je terug gaat naar de belangrijkste factoren in een horoscoop. De details komen later wel.

Hieronder volgen drie strategieën die zorgen voor focus op de grote lijnen in een horoscoop, zodat je beter zicht krijgt op de duiding.

Wat dat oplevert, laat ik zien aan de hand van de horoscoop van Christopher Reeve, een Amerikaanse acteur die vooral bekend is van zijn rol als Superman.

Maar nu eerst… de drie strategieën:

 

1. De planeten

Om maar geen informatie te missen, voegen mensen soms heel veel zaken toe aan de horoscooptekening: planeten, de Maansknopen, Vaste Sterren, asteroïden en mathematisch berekende punten zoals Zwarte Zon & Diamant, Zwarte Maan & Priapus… Maar als je niet oppast, verandert je horoscoop in een schietschijf.

Hoe méér planeten en punten je toevoegt aan de horoscoop, hoe minder overzicht je krijgt. In ieder geval als je nog niet zo bedreven bent met duiden.

Een eerste stap om meer overzicht te krijgen, is het terugbrengen van het aantal planeten en punten in de horoscoop. Beperk je tot de planeten: Zon, Maan, Mercurius, Venus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en Pluto.

Dat ruimt al aardig op:

 

 

Raak je meer bedreven met duiden, dan kan je altijd weer wat interessante punten toevoegen aan de horoscoop.

 

2. De aspecten

Aspecten herken je in de horoscooptekening aan de gekleurde lijnen tussen planeten in het midden van de horoscoopcirkel.

Als planeten een aspect met elkaar maken, werken ze met elkaar samen. Die samenwerking kan prettig verlopen… of uitdagingen geven. Nu zijn er heel veel verschillende soorten aspecten: aspecten met een sterke werking en aspecten met een subtiele werking.

Om het duidingsproces verder te vereenvoudigen, focus je je alleen op de majeure aspecten. De majeure aspecten, het woord zegt het al, zijn de belangrijkste aspecten in een horoscoop: conjunctie, vierkant, oppositie, driehoek en sextiel.

Naast de majeure aspecten, zijn er ook nog mineure aspecten: half sextiel, half vierkant, anderhalf vierkant en het inconjunct. Laat die voorlopig maar weg.

 

 

Wat je bij de geboortehoroscoop ook niet nodig hebt, zijn de aspectfamilies zoals de quintielen, septielen en novielen. Die worden pas interessant in relatieastrologie.

 

3. De orbs

En dan komt nu de derde – maar meest effectieve – strategie. De tip die ik zelf graag had willen krijgen toen ik astrologie ging leren: verklein je orbs!

Een orb is de marge waarbinnen een aspect nog geldig is. Hoe nauwer de orb, ofwel hoe exacter het aspect, hoe sterker de uitwerking.

Door een kleinere orb te nemen voor aspecten tussen twee planeten, focus je je op de sterkste aspecten in de horoscoop. Op de eigenschappen die het sterkste tot uiting komen en daardoor het meest herkenbaar zijn voor degene wiens horoscoop je duidt.

Ik heb de orb hier met zo’n 30% verkleind:

 

 

Ook de aspectentabel ziet er nu heel erg overzichtelijk uit:

 

 

 

Horoscoop Christopher Reeve (Superman)

Door deze strategieën toe te passen op de horoscoop van Christopher Reeve springen de volgende planeten/ aspecten er uit:

– Jupiter (hoe kan het ook anders met een Superman)
– Zon-Mercurius conjunctie
– Pluto conjunct Ascendant
– Saturnus vierkant Uranus

 

 

Met Jupiter in 10 zoek je groei, expansie en succes op het gebied van carrière en maatschappelijke positie. Christopher Reeve vloog als Superman de hele wereld rond, maar daar kwam op zijn 42ste acuut een eind aan na een val van zijn paard waarbij hij zijn nek brak. Hij liep een hoge dwarslaesie op, een verlamming vanaf de nek, en kwam in een rolstoel terecht.

Wat hij daarna met zijn leven deed, was echter zo mogelijk nog heroïscher dan de rol die hij als Superman had gespeeld.

Met een ongelooflijke vastberadenheid (Pluto in 1) stortte hij zich op zijn herstel. Binnen 6 weken na het ongeluk beet hij zich – vanuit het revalidatiecentrum – vast in een studie over de laatste onderzoeken over het ruggenmerg. Een week later vertelde hij op camera dat hij op zijn 50ste verjaardag weer zou lopen. Dat was weliswaar niet het vooruitzicht dat dokters hem hadden gegeven. Hij had het zich gewoon ten doel gesteld.

Minder dan een jaar na het ongeluk verscheen hij op de Oscaruitreiking. Na een staande ovatie riep hij Hollywood op om méér te doen. Om niet alleen kaskrakers te maken, maar ook films waarin sociale vraagstukken aan de kaak worden gesteld (Zon-Mercurius conjunctie in Weegschaal). 

Hij richtte de Christopher Reeve Foundation op en werd ambassadeur (Zon-Mercurius conjunctie) voor innovatief onderzoek voor dwarslaesie.

Dat was hard nodig; men dacht dat ruggenmergletsel niet meer genezen kon worden. In revalidatieklinieken was het motto “treat them and street them”: behandel de patiënt en stuur snel weer naar huis. Onderzoek naar dwarslaesie werd ook wel de “graveyard of neurobiology” genoemd. Het kerkhof van de neurobiologie.

Daar heeft hij met de Christopher Reeve Foundation verandering in gebracht (Saturnus vierkant Uranus). Er lopen momenteel meer dan 200 wetenschappelijke programma’s naar dwarslaesie en de herstelmogelijkheden.

Voor Reeve zelf mag het niet meer baten, hij is op 52-jarige leeftijd overleden.

Zijn leven in 3 minuten:

 

 

Welke strategie werkt het beste voor jou?

Je ziet dat we met drie kleine hacks de horoscoop een stuk overzichtelijker gemaakt hebben. De belangrijkste planeten en aspecten springen er nu uit.

En dat is goed. Je kunt beter een paar ráke dingen zeggen over een horoscoop, dan met een waslijst aan details komen. De kans is groot dat de essentie van de horoscoop dan niet duidelijk wordt.

Welke strategie levert jou het meeste op om beter te kunnen focussen op de sterkst werkende aspecten? Laat je reactie achter in de comments!

 

 

P.S Ben je klaar voor een doorbraak in je astrologische duidingsvaardigheden? Bij Astrowise leer je traditionele astrologie in een modern jasje. De Beginnerscursus start in september, aansluitend de Gevorderden in januari.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12 + 7 =

2 reacties

  1. Super interessant om de orbs met 30% te verminderen! Dan krijg je inderdaad een veel duidelijker overzicht van iemands prominente eigenschappen en uitdagingen. Dankjewel Joke!

  2. Wat een geweldig idee! Ik ga er meteen mee aan de slag. Nauwere orbs… meer overzicht… beter een paar rake dingen kunnen benoemen, dan veel details die niet zo van belang zijn. Like that!

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het cursusaanbod en het laatste Astrowise nieuws? Meld je dan aan voor de Nieuwsbrief.