Menu
(Online) Astrologie cursussen

Crisis, schandalen en “geheugenverlies” – Neptunus door de horoscoop van Nederland

24 aug 2022, door Astrowise

Met 4311 dagen (elf jaar en ruim 9 maanden) is Mark Rutte nu dan toch echt de langstzittende premier van Nederland. Maar of dat iets is om trots op te zijn, is maar de vraag…

Zijn regeerperiode staat bol van de crises, de schandalen en “geheugenverlies”. Hoe vaak werd ons niet verteld: “Ik heb er geen herinnering aan”? Niet zo gek als je bedenkt dat de ondermijnende planeet Neptunus de rode draad vormt tijdens zijn regeerperiode. En we zijn er nog niet; de climax komt volgend jaar, in 2023. Maar eerst even terug naar het moment dat Rutte premier werd.

Bij aanvang van kabinet Rutte I (2010) ging Neptunus aan de hemel over het MC van de horoscoop van Nederland, tegelijkertijd ging Pluto aan de hemel over de Descendant:

 

Pluto

Pluto is de God van de Onderwereld.  Hij staat symbool voor macht en onmacht. Intensiteit. Pluto zoekt niet de gemakkelijkste weg, hij balanceert op het scherpst van de snede. In positieve zin brengt Pluto groei en transformatie, in negatieve zin heeft hij een obsessie met macht en controle.

Met een transit door het 7e huis van de Staatshoroscoop richt Pluto zijn aandacht op andere landen: buitenlandse betrekkingen, verdragen en bondgenootschappen. Pluto door het 7e huis kan duiden op een intensieve lobby in het buitenland, bijvoorbeeld in Brussel over het EU-beleid.

Dat is op zich natuurlijk helemaal prima, maar…

Uit onderzoek van Follow the Money blijkt dat de kabinetten Rutte de Tweede Kamer herhaaldelijk niet, te laat, of onvolledig hebben geïnformeerd over de politieke lobby in Brussel. Dat heeft te maken met die andere transit, die tegelijkertijd plaatsvond: Neptunus door het 10e huis van de horoscoop van Nederland.

 

Neptunus

De planeet Neptunus staat symbool voor de wereld van de dromen, illusies, het mystieke, het ongrijpbare. Neptunus idealiseert. De grens tussen realiteit en fantasie kan hierdoor – onbedoeld – vervagen.

Neptunus richt zijn ondermijnende werking op het 10e huis van de Staatshoroscoop van Nederland. Het 10e huis is het prestige, het aanzien dat een land heeft. Maar ook de regering, de leiders van politieke partijen en de koning.

Het vertrouwen in de politiek is fors gedaald onder de kabinetten Rutte I – II – III – IV.

 

Affaires en schandalen

En dat is ook eigenlijk niet zo gek als je bedenkt hoeveel affaires en schandalen er de laatste jaren hebben plaatsgevonden. Om er maar een paar te noemen:

 

Toeslagenaffaire

Ofwel: de Kindertoeslagaffaire. Bij duizenden ouders werd onterecht de Kindertoeslag stopgezet én teruggevorderd. Met alle gevolgen van dien; sommige ouders kregen hierdoor te maken met verlies van baan of huis, uithuisplaatsing van kinderen of psychische problemen. De Toeslagenaffaire uitgelegd:

 

 

De Toeslagenaffaire leidde tot de val van Rutte III, maar bij de formatie van Rutte IV ging het meteen weer mis.

 

“Functie elders” over Pieter Omtzigt

Eén van de verkenners, Kajsa Ollongren werd gefotografeerd met een map onder haar arm, toen ze gehaast het Binnenhof verliet vanwege een geconstateerde coronabesmetting.

Haar papieren waren echter niet helemaal afgedekt, en zo werd zichtbaar dat er tijdens het verkenningsproces was gesproken over een “functie elders” voor Kamerlid Pieter Omtzigt.

Demissionair premier Mark Rutte ontkende in eerste instantie in alle toonaarden over Pieter Omtzigt te hebben gesproken met de formateurs, maar dat bleek later toch wel het geval te zijn.

Een nieuwe deuk in het vertrouwen in de politiek. Wat Pieter Omtzigt zegt over de aantekening “functie elders”:

 

 

En dit was nog maar het begin van wat misschien wel het langste formatieproces ooit zou worden… Een kabinetsformatie neemt doorgaans zo’n 3 maanden in beslag, kabinet Rutte IV kwam echter pas na negen maanden tot stand.

Echt vernieuwend was het nieuwe kabinet overigens niet; Rutte IV bestaat uit dezelfde coalitiepartijen en dezelfde premier als Rutte III. De coalitiepartijen die onder Rutte III hun ontslag hadden ingediend naar aanleiding van de Toeslagenaffaire, gingen gewoon weer verder onder Rutte IV.

 

Mondkapjesdeal

De beruchte mondkapjesdeal van Sywert van Lienden en zijn zakenpartners. Ze verdienden miljoenen euro’s met de verkoop van mondkapjes aan de overheid, terwijl ze beweerden geen winstoogmerk te hebben.

Sywert van Lienden was eigenlijk al afgewezen door de centrale inkooporganisatie van medische hulpmiddelen, maar op aandringen van Hugo de Jonge (destijds minister van Volksgezondheid) werd er toch weer contact met hem opgenomen.

De Jonge voelde zich onder druk gezet door tweets van Van Lienden dat de overheid zou falen bij de inkoop van beschermingsmiddelen en wilde imagoschade voorkomen.

 

 

Aanvankelijk ontkende De Jonge betrokkenheid bij de deal, wat hem op een motie van wantrouwen kwam te staan.

 

 

En waren er nog de verwijderde sms-jes op de oude Nokia van Rutte.

 

Verwijderde sms-jes Rutte

Rutte verwijderde jarenlang iedere dag sms-jes, omdat zijn oude Nokia telefoon maar 20 berichtjes kon opslaan. Alleen berichtjes die hij zelf belangrijk vond, stuurde (of belde) hij door om te laten archiveren. 

Toch bleken sommige bestuurlijke sms-jes niet opvraagbaar, zoals het sms-je van Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, dat zij stuurde naar aanleiding van problemen met een grote coronademonstratie.

 

 

En dan nog een oudere affaire, waarbij iets anders onvindbaar was: het bonnetje op basis waarvan de overheid een groot geldbedrag had overgemaakt naar een drugscrimineel.

 

Bonnetjesaffaire Teeven-deal

De Teeven-deal is een opvallende schikking tussen het Openbaar Ministerie en een drugscrimineel Cees H. waarvan de inhoud jarenlang in nevelen gehuld bleef. Toenmalig officier van justitie Fred Teeven waste geld wit voor crimineel Cees H. en liet hem vervroegd uit de gevangenis vrij. Om hoeveel geld het ging, bleef echter jarenlang “onbekend”; concreet bewijs (het “bonnetje” van de transactie) zou onvindbaar zijn. Ook de Belastingdienst werd er buiten gehouden.

Nieuwsuur kwam het bonnetje echter toch op het spoor en bracht de gegevens naar buiten. Het bedrag bleek vele malen hoger dan aanvankelijk was verteld aan de Tweede Kamer: niet 1,25 miljoen gulden maar een kleine 5 miljoen gulden.

De bonnetjesaffaire leidde tot het aftreden van minister Opstelten en toenmalig staatssecretaris Fred Teeven.

Een verslag van Nieuwsuur:

 

 

Highlights uit deze video:

  • 02.42-08.40 – Hoe onder kabinet Rutte II de ICT’ers de schuld krijgen
  • 11.00-12.13 – De vraag is wie het onderzoek naar het bonnetje heeft stopgezet en hoe hoog die persoon in de boom zit
  • 13.50-14.13 – Dit gaat over méér, zegt Gert-Jan Segers van de Christen Unie

 

“Dit gaat over méér: dit gaat over de rechtsstaat, dit gaat over betrouwbaarheid, dit gaat over de informatiepositie van de Kamer. Dit gaat ook over de verhouding tussen de minister en een ministerie; dat als om informatie wordt gevraagd die aanwezig is, dat die boven water moet komen. Als er willens en wetens wordt meegewerkt om die onder water te houden, om die onder de doofpot te houden, dan is er iets heel kwalijks aan de hand.”

 

Daar heb ik geen herinnering aan

Al die schandalen hebben één ding met elkaar gemeen; iedere keer weer bleek er informatie te zijn achtergehouden of men had er geen herinnering meer aan. Luister maar eens naar deze compilatie van de NOS:

 

 

Van crisis naar crisis

En dan zijn er nog de crises. We hebben een stikstofcrisis, koopkrachtcrisis, toeslagencrisis, woningmarktcrisis, coronacrisis, energiecrisis, klimaatcrisis, vluchtelingencrisis/ opvangcrisis, personeelscrisis, gascrisis… ontbreekt er nog iets in dit rijtje?

Nederland gaat van crisis tot crisis, maar wat kunnen we nog verwachten van de politiek?

 

Gebrek aan vertrouwen in de politiek

Rutte heeft de twijfelachtige eer om de meeste moties van wantrouwen en/of afkeuring op zijn naam te hebben staan. Kamerleden hebben al 104 keer het vertrouwen in hem opgezegd of hun afkeur over hem uitgesproken, maar hij overleefde die stemmingen steeds weer.

Waar komt dat gebrek aan transparantie en het daaruit voortvloeiende gebrek aan vertrouwen toch vandaan?

Hij is zijn rol als premier begonnen met Neptunus in transit over het MC van de horoscoop van Nederland. We hebben de bodem alleen nog niet gezien, al zijn we daar nu wel heel hard op weg naar toe.

 

Het begin van het einde

“Ik voel wel dat ik langzamerhand halverwege ben”, zei premier Mark Rutte eerder deze maand op een persconferentie. Kijkend naar de transits op de horoscoop van Nederland, betwijfel ik dat.

Gebrek aan vertrouwen in de politiek, gebrek aan vertrouwen tussen politici onderling en gebrek aan visie… het is allemaal hard op weg naar een dieptepunt. En dat is als Neptunus aan de hemel exact over de Zon (de regering) in de Staatshoroscoop gaat.

Wanneer dat gaat gebeuren? Het is al begonnen. Neptunus aan de hemel gaat vijf keer over de Zon in de Staatshoroscoop heen: de eerste hit was al in mei 2022, de laatste hit is in december 2023. Ergens in deze periode bereiken we dus het dieptepunt.

En van daaruit moeten we hard aan de slag om uit die spiraal van leugens en wantrouwen in de politiek te komen.

Dat zal echter niet van de ene dag op de andere gaan. Verandering kost tijd. Een andere bestuurscultuur kost tijd. Ik vraag me alleen af: hoeveel tijd hebben we nog? Er moet dringend iets gebeuren om alle crises structureel het hoofd te kunnen bieden.

Wat vond jij het meest markante voorbeeld van Neptunus door het 10e huis van de horoscoop van Nederland? Laat het weten in de comments!

Vond je deze blog interessant? Deel hem dan met je netwerk!

 

 

Meer blogs over de horoscoop van Nederland:

De toekomst van Nederland
Crisis, schandalen en “geheugenverlies”- Neptunus door de horoscoop van Nederland
“Niemand gaat hier uitleg over geven”: de uitgelekte notitie van Ollongren
Wanneer krijgen we nu eindelijk een nieuw kabinet?

 

Afbeelding: grebeshkovmaxim/ Shutterstock.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 + 11 =

13 reacties

  1. Wat een goeie blog!

    Wat vind je van de Solaar van Rutte die op 14 februari 2023 in gaat. Het ziet er naar uit dat hij achter de schermen gaat!

    • Dankjewel Cecile! Ik hou zelf meer de Staatshoroscoop van Nederland in de gaten, omdat die de koers van ons land laat zien. Ongeacht wie er aan het roer staat. Maar ik begrijp dat jij al een blik op zijn Solaar hebt geworpen? Wat vond je de meest opvallende stand?

  2. Hoi,
    Wow wat een geweldig stuk weer.
    Idd het is een heftige periode.
    Ik wil je een compliment maken want hoe jij het schrijft, werkelijk geweldig.
    Zo begrijpelijk voor iedereen.
    Ik ben zelf beginnend astrologe en snap vaak niet hoe dingen goed te moeten duiden.
    Die duidelijkheid hoe jij schrijft mis ik nog wel eens bij veel astrologen, maar niet bij jou.
    Heel erg bedankt weer voor dit mooie artikel

    • Ohh wat een mooi compliment, dankjewel José! Fijn dat ik wat helderheid heb kunnen scheppen in de vage, Neptuniaanse ontwikkelingen in Nederland 🙂

  3. Hoi Joke
    Interessante nieuwsbrief. Mevrouw Kaag had de wens de nieuwe premier te worden toch? Of in ieder geval voorstander van nieuw leiderschap – blijkt weinig van terecht te komen of ze is weer de grote afwezige. Groetjes van Patricia

    • Hi Patricia, dat nieuwe leiderschap gaat er ook wel komen, maar astrologisch gezien is de tijd gewoon nog niet rijp. Het dieptepunt hebben we nog niet gehad, dat volgt pas als Neptunus in transit over de Zon (regering) van de Staatshoroscoop gaat. Hopelijk komt er daarna langzaamaan ruimte om weer op te bouwen!

  4. Of het nu Rutte is of iemand anders. Als de horoscoop dit aanwijst is daar toch niets aan te veranderen. De grote dingen staan vast en de kleine dingen vullen wij zelf in

    • Precies! Met Neptunus in transit door het 10e huis van de Staatshoroscoop was dit evengoed een thema geweest. Aan ons (en onze volksvertegenwoordigers) de vraag hoe we hiermee omgaan.

  5. Mmmm Joke, ik vind deze blog vrij negatief gesteld en uitgelegd. Ik ben juist trots op Rutte, hij heeft iets over zich waardoor hij overal mee weg komt. Dat de manier waarop niet altijd een schoonheidsprijs verdiende ben ik met je eens, en nu is het zaak hoe hij zich uit de huidige stikstofcrisus gaat redden. Ik vind het al met al een prestatie wat hij heeft neergezet en ook zeker hoe hij NL door de Coronatijd heeft geloodst, dat kon slechter. Ik begrijp de pluto en neptunus invloeden, maar je kunt dit wat mij betreft ook allemaal door een andere bril zien.
    Groet Hilda

    • Hi Hilda, ik begrijp wat je zegt. Misschien heeft Rutte wel de ondankbare taak op zich genomen om Nederland uitgerekend in déze tijd te leiden. Want met Neptunus in transit door het 10e huis van de Staatshoroscoop was dit sowieso een thema geweest. En zoals ik in de voorbeelden al liet zien, hebben meerdere politici zich schuldig gemaakt aan het onder de pet houden van zaken. Het is een thema dat bóven de individuele horoscopen van politici uitstijgt, het ligt al besloten in de Staatshoroscoop van Nederland. En we zullen er met z’n allen doorheen moeten.

      • Precies, en daarom blijf ik toch bewondering houden voor deze politici die zich staande weten te houden. Voor ons. Ze werden/worden zelfs bedreigd. Petje af, ondanks alle fouten, waar ze zich doorheen moesten zien te worstelen, gezien de astrologische invloeden. Misschien is Ter Apel het dieptepunt? Ik hoop wel dat het beroep van politicus straks weer een ambitie van veel getalenteerde mensen wordt.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het cursusaanbod en het laatste Astrowise nieuws? Meld je dan aan voor de Nieuwsbrief.