Menu
(Online) Astrologie cursussen

Hoe duid je een Saturnus Return

19 sep 2016, door Astrowise
Hoe duid je een Saturnus Return?

NO PAIN, NO GAIN.

Groeien gaat niet zonder pijn, daar zorgt de planeet Saturnus wel voor. Saturnus maakt in ongeveer 28 à 29 jaar een hele ronde en komt dan weer op dezelfde positie als in je geboortehoroscoop. Meestal is dat een lastige periode waarin we het e.e.a. voor onze kiezen krijgen. Saturnus in de geboortehoroscoop symboliseert namelijk hetgeen we moeilijk vinden in het leven, waar onze zwakke plek ligt, en tijdens een Saturnus Return wordt die zwakke plek geactiveerd zodat wij volwassen(er) kunnen worden.

In deze blog laat ik je zien:

 • wat jouw zwakke plek is, waarin jij verantwoordelijkheid moet nemen/ volwassen(er) moet worden
 • hoe je de Saturnus Return ervaart: als een constructieve ervaring of als een rampenscenario
 • én hoe je de uitdagingen oppakt!

Tenslotte volgt er een stappenplan waarmee je de eerste, tweede en derde Saturnus Return gedetailleerd in kaart kan brengen.

 

Wat is een Saturnus Return

Als Saturnus aan de hemel weer terugkomt op de positie waarin hij stond toen jij geboren werd, dan heet dat een Saturnus Return. Dat gebeurt elke 28/29 jaar, je maakt in principe dus 3 keer in je leven een Saturnus Return mee. De eerste Saturnus Return (rond je 28ste) is de meest bekende, maar je krijgt er weer een rond je 58ste jaar en eentje rond je 87ste.

Astrologisch gezien wordt je pas echt volwassen rond je eerste Saturnus Return. Dat wordt bevestigd door Brits onderzoek; de gemiddelde Brit voelt zich pas rond zijn 29ste jaar volwassen en dat blijkt samen te hangen met het werkelijk op eigen benen gaan staan: op jezelf gaan wonen, kinderen krijgen, trouwen, pensioen gaan opbouwen, etc.

 

Als je de rondgang van Saturnus in 4 fasen van elk 7 jaar verdeelt, dan ziet het pad naar volwassenheid er als volgt uit:

 • 7 jaar: zelf je schoenen veteren, de eerste stappen naar zelfstandigheid. Pakweg 100 jaar geleden was dit de leeftijd waarop kinderen een bijdrage gingen leveren aan het gezinsinkomen of een huishoudelijke taak op zich namen, bijvoorbeeld het vee hoeden.
 • 14 jaar: de pubertijd, je afzetten tegen ouderlijk gezag. Vroeger was dit de leeftijd waarop je begon uit te groeien tot een volwaardige arbeidskracht.
 • 21 jaar: met 18 jaar ben je weliswaar officieel meerderjarig, maar tot je 21ste blijven je ouders onderhoudsplichtig. Daarbij komt dat bepaalde beroepen pas vanaf deze leeftijd beoefend mogen worden (bijv. het runnen van je eigen café of restaurant).
 • 28 jaar: volwassen, op eigen benen. Het is de tijd van definitieve partnerkeuze, beroepskeuze, je gaat financiële verplichtingen aan en start wellicht een gezin.

 

Dat groeien altijd gepaard gaat met pijn, wordt in dit filmpje ontzettend mooi uitgelegd aan de hand van de groeipijn van de kreeft (1½ minuut):

 

 

Hoe duid je een Saturnus Return

De kreeft groeit dus pas als zijn pantsertje te klein wordt. Hoe zit dat bij jou? Op welk gebied moet jij pijn ervaren, pijn waardoor je groeit en volwassener wordt?

Saturnus in de horoscoop geeft dus aan waar jij verantwoordelijkheid voor moet nemen en tijdens een Saturnus Return staat dat thema ineens flink voor het voetlicht.

Om te zien met wat voor soort uitdagingen je te maken krijgt tijdens een Saturnus Return, kijken we om te beginnen naar het huis waarin Saturnus staat.

 

Saturnus door de huizen

 

Saturnus Return in het 1e huis

Met Saturnus in 1 krijg je tijdens een Saturnus Return te maken met kwesties over je lichaam, hoe je eruit ziet en hoe je overkomt op anderen. Dat klinkt misschien oppervlakkig, maar dat is het niet. Je houdt je bezig met de vraag: “Wie ben ik eigenlijk?”

 • Je verantwoordelijk(er) gaan opstellen
 • Verantwoordelijkheid gaan nemen voor jezelf
 • Het allemaal zélf moeten doen
 • Het eerste huis is ook je lichaam, dus wellicht ga je onder deze Return werken aan een gezonder lijf. Misschien ga je sporten onder een strak regime om fitter te worden.

Je zou misschien denken dat een Saturnus Return in 1 altijd gepaard gaat met persoonlijke kracht; je zit tenslotte zelf achter het stuur met Saturnus in 1. Toch ervoer Sophie haar Saturnus Return juist als een periode waarin ze werd teruggeworpen op zichzelf. Ze zat weliswaar zelf achter het stuur, maar dat gaf haar het gevoel er alleen voor te staan:

“Ik ging wel met de anderen om, maar voelde me alleen. Ik heb niet veel steun gehad met inwerken en heb het voornamelijk alleen gedaan…”

 

Saturnus Return in het 2e huis

Met Saturnus in 2 krijg je tijdens een Saturnus Return te maken met kwesties m.b.t. de materiële en emotionele zekerheden:

 • Je voelt je onzeker over je financiële situatie en je hebt er onvoldoende grip op
 • Financieel orde op zaken stellen, de broekriem aantrekken
 • Je probeert meer geld te verdienen om financiële stabiliteit of zelfs financiële onafhankelijkheid te kunnen verwerven.

Linda omschrijft Saturnus in 2 als volgt:

“Hard werken voor m’n geld, ja. Maar ook het gevoel van niet genoeg geld hebben of alles in termen van geldwaarde zien. Meestal “duur”. Zoals naar de kinderen toe als ze niet voorzichtig zijn: weet je wel wat dat kost. Ik hou ook hele overzichten bij van bonnetjes en uitgaven en zo. Soms heel fanatiek en soms helemaal niet. Toch geeft dat me niet het gevoel (echt) grip op mijn geld te hebben.”

Het tweede huis gaat echter niet alleen om geld en bezit. Je moet voor jezelf nagaan wat je écht belangrijk vindt en dat hoeft niet geld of bezit te zijn; denk aan morele en spirituele waarden.

 

Saturnus Return in het 3e huis

Met Saturnus in 3 spelen er tijdens de Saturnus Return kwesties m.b.t. broers & zussen, de lokale buurt, onderwijs, communicatie en korte reizen:

 • Terug naar school om (basis)vaardigheden te leren
 • Problemen in de communicatie
 • Kwesties met buren
 • Weinig (of moeizaam) contact met broers & zussen, klasgenoten, en/of mensen uit de buurt

Peter vertelt over zijn eerste Saturnus Return:

“Ik was bezig met een project, georganiseerd voor mensen die niet goed weten wat ze willen, ‘de schoolwerkplaats’ heette dat. Het was een soort zoektocht naar jezelf.”

Op dit moment zit hij in zijn tweede Saturnus Return en het contact met de buren loopt niet lekker:

“Ook tijdens de tweede Saturnus Return is het thema buren wel weer actueel. De buren hiernaast zijn zonder meer asociaal en onder me woont sinds een jaar een meid van 25 met wie ik het niet kan vinden en die doet alsof ze de eigenaar is hier.”

 

Saturnus Return in het 4e huis

Met Saturnus in 4 krijg je tijdens een Saturnus Return te maken met kwesties m.b.t. het gezin (je eigen gezin of het ouderlijk gezin), je thuisbasis, je emotionele basis of letterlijk je huis. Een paar mogelijkheden:

 • Verantwoordelijkheden thuis, bijvoorbeeld de zorg voor een zieke, waardoor je meer aan huis gebonden bent
 • Problemen binnen het eigen gezin
 • Je eerste huis kopen/ een huis kopen
 • Problemen met je huis; het is te klein, er is achterstallig onderhoud of er moet verbouwd worden
 • Hogere kosten na het afsluiten met een hypotheek (of na het aflopen van de rentevaste periode)
 • Het verlies van een ouder
 • Problemen/ confrontaties met het ouderlijk huis

Arthur had een roerige periode achter de rug waarin zijn vader overleed, maar waarin hij tegelijkertijd ook zijn partner ontmoette en trouwde. Ook kochten ze samen een huis. Toch hield hij zijn eigen appartement nog een poosje aan om een eigen plekje te hebben waar hij zich kon terugtrekken of op terug kon vallen als hij alleen wilde zijn. Tijdens de Saturnus Return gaf hij dit appartement op:

“Deze woning heb ik in de nazomer van 2010 definitief opgegeven, omdat ik in de praktijk weinig gebruik maakte van mijn eigen plek en heel gelukkig was met mijn partner in ons huis samen. Hierin zie ik een soort overgangsfase van een plek voor mezelf/ op mezelf wonen naar het samenwonen met een ander, meer stabiliteit en rust na een roerige periode.”

 

Saturnus Return in het 5e huis

Met Saturnus in 5 krijg je tijdens de Saturnus Return te maken met het thema zelfvertrouwen, kinderen, liefdesrelaties en creatieve uitingen. Een paar voorbeelden:

 • Je maakt de balans op en vraagt jezelf af hoeveel zelfvertrouwen je eigenlijk hebt. Ben je blij met jezelf?
 • Een leidinggevende functie krijgen
 • Een bestuursfunctie op je nemen
 • Een liefdesrelatie krijgen met iemand die ouder is
 • Naar buiten treden met je artistieke talenten (toneel, dans, muziek, schilderen, etc.)
 • Voor het eerst ouder worden (van een kind)
 • Meer verantwoordelijkheden nemen/ krijgen voor kinderen, of de verantwoordelijkheid voor (de) kinderen gaat zwaar wegen
 • Voogdijschap kwesties

Karen was net moeder geworden toen ze promotie maakte en een leidinggevende functie kreeg:

“In die tijd moest ik (ENORM) wennen aan moeder zijn. Maakte ik een carrièrestap, kreeg meer verantwoordelijkheid en ging voor het eerst ‘echt’ leiding geven, maakte een promotie. Nee, blij was ik niet met mezelf. De verantwoordelijkheid voor mijn kind woog extra zwaar; mijn man was in die tijd overspannen, zijn moeder was overleden. En je moeder verliezen als je zelf net vader wordt (en Kreeft bent…) Ja, mijn god, ik had nogal wat aan mijn fietsje hangen.”

 

Saturnus Return in het 6e huis

Met Saturnus in 6 spelen er tijdens de Saturnus Return kwesties op het gebied van ziekte & gezondheid, service & dienstbaarheid, werk en mensen die onder jou werken. Een paar voorbeelden:

 • Efficiënter gaan werken
 • De verantwoordelijkheden op je werk wegen zwaar (maar wordt al dat harde werken eigenlijk wel gewaardeerd?)
 • Een burn-out krijgen
 • Gedisciplineerd met je gezondheid omgaan
 • Een strikt dieet gaan volgen i.v.m. de spijsvertering

Annelies werkte zich over de kop en ging tijdens haar eerste Saturnus Return onderuit:

“Ik zat in die tijd tegen een burn-out aan (alhoewel ze dat woord toen nog niet kenden volgens mij). Ik werkte als secretaresse en deed natuurlijk veel meer dan in mijn functieomschrijving stond. Gewoon omdat ik me verantwoordelijk voelde.”

 

Saturnus Return in het 7e huis

Met Saturnus in 7 krijg je tijdens de Saturnus Return te maken met het thema relaties, zakelijke partners en het huwelijk.

 • Je gaat trouwen of scheiden
 • Werken aan problemen in je huwelijk
 • Een zaak opzetten met een compagnon

Staat Saturnus dicht bij de Descendant, dan krijg je vlák voor iedere Saturnus Return dus ook nog even een Saturnus transit conjunct de Descendant. Als er al problemen zijn in je relatie/ huwelijk, dan krijg je in korte tijd dus flink wat voor je kiezen!

Janneke’s huwelijk liep al een tijdje niet meer zo lekker, maar met Saturnus transit conjunct de Descendant en vlak daarna de Saturnus Return werd het heel erg actueel:

“Van alles geprobeerd maar opgegeven, want het ligt altijd aan mij volgens mijn partner.”

Tijdens de tweede Saturnus Return ging het zo slecht met haar huwelijk dat ze aan de woningbouw vroeg hoe ze aan een andere woning kon komen, maar dat bleek niet eenvoudig:

“Ik moest gewoon inschrijven op woningen via WoningNet en lid worden van een woningbouwvereniging, geen voorrang wegens leeftijd en geschiedenis, dus 9 jaar wachttijd… Heel frustrerend om niet te weten waar je heen kan. Geen mogelijkheden. Via een zus van een vriendin kon ik wel naar een tijdelijke woning die afgebroken zou worden. Zo onzeker… Of een poosje bij een vriendin wonen. Maar geen uitzicht op een huis. Zo verdrietig.”

 

Saturnus Return in het 8e huis

Met Saturnus in 8 krijg je tijdens de Saturnus Return te maken met andermans geld of bezit, erfenissen, de dood, sterfelijkheid of je worstelt met diepere psychologische complexen. Er hoeft niet echt iemand dood te gaan, het kan ook gaan om een “financiële dood”, dus om schulden.

 • De geboorte van een kind
 • Het overlijden van een familielid
 • Een erfenis krijgen
 • Niet kunnen rekenen op de financiële steun van anderen
 • In therapie gaan (werken aan zaken die je verdrongen hebt)

Laura keek met angst en beven uit naar haar Saturnus Return in 8, met name vanwege de mogelijkheid dat er iets kon spelen rond het thema leven & dood. Dat bleek gelukkig erg mee te vallen; ze werd voor het eerst moeder!

Voor Sheila ligt de pijn van Saturnus op een heel ander vlak; ze heeft altijd al een issue met geldzaken gehad. Ze kon weliswaar altijd op financiële steun van haar broer rekenen, maar ondanks dat is het altijd een stresspunt gebleven:

“Ik kan NIET tegen schulden. Heb ze dus gelukkig ook niet. Facturen betaal ik het liefst meteen en ik woon hypotheek vrij. Als er een grote Belastingaanslag komt, ben ik helemaal van mijn pad. Paar keer meegemaakt. Vreselijk. Toen dacht ik echt: waar werk ik voor… Maar op de een of andere manier kan ik het altijd betalen. Soms met een lening van mijn broer, die ik dan zo snel mogelijk in termijnen terugbetaal.”

 

Saturnus Return in het 9e huis

Met Saturnus in 9 spelen er tijdens de Saturnus Return kwesties m.b.t. hoger onderwijs, publiceren, reizen, buitenlanders, religie, filosofie, je levensfilosofie:

 • Weer gaan studeren
 • Na je Master verder gaan als promovendus om te kunnen promoveren tot doctor
 • Een andere mening over iets vormen dan je van huis uit hebt meegekregen
 • Verhuizen naar een ander land
 • In het buitenland gaan werken

Nettie was als kind bang voor de dood. Niet alleen omdat ze dacht dat het daarna echt was afgelopen, maar ze vroeg zich ook af hoe het hier op de wereld zou zijn als er niemand meer zou leven:

“Dit was voor mij best angstig, raar eigenlijk hè? Geen enkel ander kind was hiermee bezig en ik snapte nooit waarom ik dat wel deed?”

Tijdens haar Saturnus Return veranderde haar visie op het leven na de dood:

“Ik kwam met iemand in aanraking die mij vertelde over het leven na de dood. Zij liet mij een hele andere kant zien. Er ging een wereld voor mij open, in die zin dat het leven na de dood niet ophoudt… maar doorgaat, alleen niet meer in het fysieke hier op aarde. In die tijd heb ik hierin veel rust kunnen vinden en vele vragen waar ik als kind mee worstelde, zijn ook beantwoord. Het thema dood kwam voor mij in een heel ander licht te staan.”

 

Saturnus Return in het 10e huis

Met Saturnus in 10 spelen er kwesties m.b.t. carrière, maatschappelijke status, je reputatie, superieuren. Met Saturnus in 10 is carrière sowieso al belangrijk, maar nu wordt het helemaal het brandpunt.

 • Iets bereiken in je carrière
 • Promotie maken
 • Het tegenovergestelde is ook mogelijk: degradatie
 • Er achter komen dat je niet iets doet waar je hart ligt en dan een omslag maken in je carrière. Zo kan je rond je 28ste dus alsnog iets heel anders gaan doen dan waar je voor gestudeerd hebt.

Een collega astroloog lanceerde zijn praktijk tijdens zijn eerste Saturnus Return.

 

Saturnus Return in het 11e huis

Met Saturnus in 11 krijg je tijdens een Saturnus Return te maken met de thema’s vrienden, verenigingen en groepen.

 • Een officiële organisatie starten
 • Je komt er achter wie je echte vrienden zijn
 • Verantwoordelijkheid nemen in vriendschappen, het voortouw gaan nemen in groepen. Was je vóór de Saturnus Return nog geblokkeerd in de sociale interactie, nu neem je er verantwoordelijkheid voor
 • Een natuurlijk einde aan vriendschappen. Deze periode is een beproeving voor je vriendschappen.

 

Saturnus Return in het 12e huis

Met Saturnus in 12 krijg je tijdens een Saturnus Return te maken met eenzaamheid, ziekte en isolement (niet uit vrije wil). In positieve zin zonder je je bewust af om dingen te overdenken. Maar ook: verlies, vijanden en de gevangenis.

 • Jezelf terugtrekken om dingen te overdenken
 • Eenzaamheid (of zelfgekozen isolement)
 • Je angsten onder ogen zien en te lijf gaan
 • Ziek worden
 • Achter de schermen gaan werken voor iemand die autoriteit of macht heeft

Frieda werd ziek tijdens haar tweede Saturnus Return en is daardoor nu veel aan huis gebonden:

“Ik werd ziek en het gaat ook niet meer beter worden. Ik heb COPD, astma, middenrif verlamming en osteoporose. Het is zo een kleine 6 jaar aan de gang nu. Praten gaat soms makkelijk, soms helemaal niet. Ben ik te benauwd. Ben veel thuis, maar zeker niet eenzaam. Heb zoals je weet veel hobby’s.”

 

 

Saturnus Return: constructieve ervaring of rampenscenario?

 

 

Constructieve ervaring of rampenscenario?

Het gekke is dat de één een relatief makkelijke, productieve Saturnus Return heeft, terwijl de ander juist een moeilijke tijd doormaakt. Wil je weten of de Saturnus Return voor jou een lastige tijd wordt? Kijk dan hoe sterk Saturnus in je horoscoop staat.

Dit draagt bij aan een relatief makkelijke Saturnus Return:

 • Saturnus in Eigen Teken (Steenbok en Waterman) of Verhoging (Weegschaal)
 • Saturnus maakt driehoek of sextielen met benefics (Venus en Jupiter)
 • Als je een daghoroscoop hebt, dus als je overdag geboren bent

Dit draagt bij aan een lastige Saturnus Return:

 • Saturnus in Val (Ram) of Vernietiging (Kreeft en Leeuw)
 • Saturnus maakt harde aspecten met de buitenplaneten
 • Als je een nachthoroscoop hebt, dus als je ‘s nachts geboren bent

Laten we nog even kijken naar Janneke’s Saturnus Return in het 7e huis. Tijdens haar tweede Saturnus Return ging het zo slecht in haar relatie dat ze op zoek ging naar een eigen woning.

Lukte het haar om een eigen plek te krijgen? Ofwel: werd deze Saturnus Return een leerzame, constructieve ervaring of een moeilijke tijd? Daarvoor kijken we hoe sterk Saturnus in de horoscoop staat.

Saturnus staat helaas niet zo sterk; Saturnus staat in Vernietiging (Kreeft), maakt géén aspecten met de benefics en het is een nachthoroscoop (Janneke is ‘s nachts geboren en Saturnus functioneert minder goed in een nachthoroscoop).

Het lukte haar niet om een eigen woning te krijgen… de Saturnus Return was een moeilijke tijd voor haar.

Dat het met een sterke Saturnus beter kan aflopen, ondervond Els. Vanwege een wetswijziging werd -met terugwerkende kracht- het aantal jaren dat je een studiebeurs krijgt, beperkt voor mensen die gewisseld waren van studie:

“Voorgaande studiejaren van andere studies telden vanaf 1991/1992 ineens mee in de max 6 jaar studiebeurstijd, en voor die tijd niet. Dus ineens kreeg ik een brief dat ik maar 4 jaar in plaats van 6 jaar studiebeurs had, omdat ik eerder HEAO en HIO had gedaan (allebei een jaar).”

Lukte het haar om de laatste paar jaar van de studie op een andere manier te financieren? Daarvoor kijken we hoe sterk Saturnus in de horoscoop staat.

Els heeft Saturnus in Waterman in het eerste huis. Saturnus staat in Eigen Teken en het is een daghoroscoop. Saturnus staat dus sterk. Met Saturnus in het eerste huis moet ze het zelf oplossen… en dat deed ze ook:

“Het was een combi van betaald studentassistentschap (dwangen, angsten en fobieën bij Klinische Psychologie) en een toelage uit het universitair noodfonds voor studenten. Nadeel: het extra jaar specialisatie bij Klinische Psychologie kwam te vervallen. Voordeel: ik maakte voor het laatste jaar studie geen studieschuld.”

 

Hoe voortvarend heb je de dingen opgepakt?

Om nu te kunnen zien hoe voortvarend je de uitdagingen oppakt, kijken we naar de horoscoop als geheel.

Ligt de nadruk op het Hoofdkruis, dan pak je de issues actief aan. Je wisselt van baan, begint aan een andere studie, verbreekt je relatie of verhuist.

Ligt de nadruk op het Vaste Kruis, dan keer je naar binnen om de balans op te maken. Je denkt uitgebreid na over wat er goed en fout is gegaan. Het risico is dat je te lang blijft hangen in het piekeren over zaken, maar als je eenmaal dingen gaat veranderen, dan heb je het ook goed doordacht.

Ligt de nadruk op het Beweeglijke Kruis, dan kan het even duren voordat je in actie komt. Misschien zie je niet duidelijk wat het probleem is, of je schuift het voor je uit, maar kom je eenmaal in actie dan los je het soepel en creatief op.

Hoe heb je de uitdaging van je Saturnus Return opgepakt? Actief en voortvarend, door dingen eerst grondig te overdenken en te verwerken, of kwam je láát in actie… maar loste je het soepel en creatief op?

 

 

1e-2e-3e Saturnus Return

 

 

De twééde Saturnus Return, een herhaling van zetten?

Je hebt nu je eerste Saturnus Return in kaart gebracht, maar hoe duid je dan je twééde Saturnus Return? Natuurlijk kijk je nog steeds naar het huis waarin Saturnus in de geboortehoroscoop staat, maar je kunt nu ook vragen wat iemand tijdens zijn éérste Saturnus Return ervaren heeft. Je ziet namelijk vaak een bepaald patroon ontstaan.

Linda heeft Saturnus in het tweede huis, dus het gaat om financiële, materiële of emotionele zekerheden. Hoe zou je dat kunnen duiden? Ze voelt zich waarschijnlijk onzeker over haar financiële situatie, vindt het moeilijk om er grip op te krijgen, of probeert een beter betaalde baan te vinden om de zaken financieel beter op orde te krijgen.

Saturnus maakt in haar geboortehoroscoop echter een nauwe conjunctie met Mercurius, dus haar Saturnus Return wordt hierdoor gekleurd.

Met een nauwe Saturnus-Mercurius conjunctie in het tweede huis zou ze een inkomen kunnen verwerven met haar talent om informatie/ feiten te rangschikken, door kennis gestructureerd over te dragen, of door haar eigen handel te beginnen (Mercurius = handel). Met Saturnus in 2 krijgt ze alleen niet voldoende grip op haar financiële situatie.

Dan gaan we nu kijken wat er werkelijk gebeurd is en naar het patroon dat de Saturnus Returns te zien geven.

Tijdens haar eerste Saturnus Return opende ze haar eigen bedrijf, een bloemenwinkel, met het idee om daar een stabiel inkomen uit te kunnen halen. Na een paar jaar verkocht ze haar eigen bedrijf echter weer vanwege een kinderwens. Verschillende soorten banen volgden, maar Linda kon “haar ding” niet vinden.

Binnenkort krijgt ze haar tweede Saturnus Return en die heeft wederom te maken met de manier waarop ze haar inkomen verdient. Ze is er helemaal uit; ze wil graag aan de slag als archiefmedewerker (Mercurius in Boogschutter ziet het verband tussen dingen en Saturnus brengt er structuur in aan), maar Saturnus in 2 maakt het haar (wederom) niet gemakkelijk op financieel gebied. Om een opleiding tot archiefmedewerker te kunnen volgen, moet ze eerst een stageplek of parttime baan hierin vinden. Deze banen liggen echter niet voor het oprapen en een stage levert niet veel geld op.

Beide Saturnus Returns staat Linda dus voor de vraag waarmee ze haar geld moet verdienen en iedere keer werpt Saturnus in 2 weer wat blokkades op.

 

Het verschil tussen de eerste-tweede-derde Saturnus Return

Zoals je ziet, is er dus een verband tussen je eerste, tweede en derde Saturnus Return. Maar er zijn ook verschillen en die worden veroorzaakt door de levensfase waarin je zit.

De eerste Saturnus ronde gaat over volwassen worden, je eigen keuzes leren maken. Tijdens je eerste Saturnus Return (28/29 jaar) sluit je je jeugd dus af. Het was een periode van opbouwen: studeren, plannen maken over wat je met je leven wilt doen, een vaste relatie krijgen, je eerste baan en misschien ook wel je eerste kind. In die eerste 29 jaar heb je het fundament gelegd voor de rest van je leven. Ben je niet helemaal tevreden over wat je tot dusver hebt gedaan, dan kan je nu alsnog het roer omgooien.

De tweede Saturnus ronde gaat over het “volwassen” worden en verantwoordelijkheid nemen op het gebied van werk en kinderen. Tijdens je tweede Saturnus Return (57/58 jaar) maak je de balans op van je werkende, volwassen leven. Je kinderen zijn volwassen en verlaten het ouderlijk huis. Misschien wordt je al opa of oma. Je kan weliswaar nog niet met pensioen, maar veel groei zit er ook niet meer in je functie. Ook lichamelijk veranderen er veel dingen; de eerste tekenen van ouderdom worden zichtbaar, de eerste kwaaltjes gaan komen. Je maakt je klaar voor de laatste fase: je oude dag.

De derde Saturnus ronde gaat over de invulling van je oude dag en tijdens je derde Saturnus Return (87/88 jaar) maak je daar de balans van op.

Laten we nog even voortborduren op het voorbeeld van Linda. Je zou misschien denken dat het wat laat is om pas tijdens je tweede Saturnus Return om te scholen en iets heel anders te gaan doen. Dat het logischer was geweest als ze achterin de twintig (tijdens haar eerste Saturnus Return) die omslag al had gemaakt. Toch is het heel begrijpelijk wat hier gebeurt; Linda maakt de balans op van haar werkende leven en is niet helemaal tevreden met de invulling ervan.

Het punt is dat Linda tijdens haar eerste Saturnus Return voor het bloemisten vak koos, omdat haar man dat graag wilde:

“Eigenlijk wist ik (nog steeds) niet goed wat ik echt wilde doen voor studie/ werk. Joop z’n ideaal was altijd een eigen tuincentrum geweest. Het idee was dat als ik de studie ging volgen we een bloemenzaak konden beginnen en uiteindelijk wellicht richting tuincentrum konden groeien.”

Nu ze voor haar tweede Saturnus Return staat, wil ze alsnog kiezen voor zichzelf. Ze ziet dit als een (laatste) kans om toch nog het werk te kunnen krijgen waar ze blij van wordt.

 

 

Saturnus Return gekleurd

 

Als Saturnus een aspect maakt

Uit alle praktijkverhalen die ik heb gehoord, blijkt steeds weer dat als Saturnus in de geboortehoroscoop een conjunctie, vierkant of oppositie maakt met een (persoonlijke) planeet, de Saturnus Return hierdoor enorm gekleurd wordt. In principe zou je natuurlijk élk aspect op Saturnus kunnen meenemen, maar ik beperk me voornamelijk tot de spanningsaspecten, omdat die de grootste impact hebben.

Vincent heeft een Saturnus-Maan conjunctie in het eerste huis. Er ligt dus een rem op het tonen van emoties. Tijdens zijn eerste Saturnus Return zat het hem vooral beroepsmatig in de weg. Een collega zei:

“De eerste 10 minuten is het ontzettend leuk om met jou te praten, maar daarna zijn we wel uitgepraat. Laat eens wat meer van jezelf zien man!”

Tijdens zijn tweede Saturnus Return speelde dit thema weer, alleen betrof het deze keer zijn kinderen. Zijn dochter miste het persoonlijke contact met hem, het delen van gevoelens. Hij moet er echt bewust aan denken om op een dieper niveau contact te maken met zijn kinderen.

Miranda heeft een Saturnus-Venus conjunctie in het tiende huis. Venus is niet alleen je vrouwelijkheid, schoonheid en relaties, maar ook etiquette. Met Saturnus-Venus in 10 wil Miranda alles heel graag doen ‘zoals het hoort’… maar Saturnus is haar zwakke plek, de pijn. Ze heeft dus continue het gevoel er niet aan te kunnen voldoen:

“Ik voel me al mijn hele leven minderwaardig op het gebied vrouw zijn en dan vooral over mijn figuur. Dat kwam pas ook weer boven in een gesprek met Ronald. Hij snapt dat niet en vindt het jammer. Als ik wat zwaarder ben, wordt dat gevoel ook erger. Ik wijk af van ‘hoe het hoort’.”

Tijdens haar eerste Saturnus Return is ze flink afgevallen:

“Op de dag dat ik 30 werd, had ik weer een normaal postuur. Ik was daar supertrots op!!”

 

Opdracht

Breng nu je eigen Saturnus Return in kaart. Volg daarvoor dit stappenplan:

 • In welk huis staat Saturnus in jouw horoscoop?
 • Maakt hij een conjunctie, vierkant of oppositie met een (persoonlijke) planeet? Dit kleurt het thema van de Saturnus Return.
 • Wat is dus het thema van jouw Saturnus Return?
 • In welk jaar vond de eerste Saturnus Return plaats?
 • Wat is er gebeurd?
 • Was het een positieve, leerzame ervaring of een moeilijke tijd? Ofwel, hoe sterk staat Saturnus in jouw horoscoop (qua teken, aspecten en sect)?
 • Hoe heb je de uitdaging opgepakt? Actief en voortvarend, door eerst dingen grondig te overdenken en te verwerken, of kwam je láát in actie… maar loste je het soepel en creatief op?
 • Wanneer gaat de tweede Saturnus Return plaatsvinden?
 • Als je je tweede Saturnus Return al gehad hebt, kijk dan of er een bepaald patroon zit in de gebeurtenissen van de eerste en tweede Saturnus Return.

 

Conclusie

Bij een Saturnus Return komt Saturnus aan de hemel weer op de positie waarin hij stond toen jij geboren werd. Astrologisch gezien word je pas echt volwassen tijdens je eerste Saturnus Return.

Het huis waarin Saturnus staat, geeft aan met welke uitdagingen je te maken krijgt tijdens een Saturnus Return.

Om te zien of het een leerzame, constructieve ervaring is, of een moeilijke tijd, kijk je hoe sterk Saturnus staat.

Hoe voortvarend je de uitdagingen oppakt, hangt af van het overheersende kruis in de horoscoop (Hoofdkruis, Vaste Kruis, Beweeglijke Kruis).

Het verschil tussen je eerste, tweede en derde Saturnus Return wordt veroorzaakt door de levensfase waarin je zit.

Als de radix Saturnus een conjunctie, vierkant of oppositie maakt met een (persoonlijke) planeet, dan kleurt dat het thema van de Saturnus Return.

Wat is er gebeurd tijdens jouw Saturnus Return? Laat een reactie achter onder deze blog!

 

 

Lees ook:

Hoe duid je een Eclips
Hoe duid je een Nieuwe Maan
Hoe duid je Venus Retrograde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 + 4 =

10 reacties

 1. Hi Joke,

  Wat een fijn artikel! Ik zit nu nog in mijn tweede Saturnus return en herken het ‘gedoe’ wbt. de buren. Ik heb Saturnus in het derde huis en moet leren meer van me af te bijten in plaats van weg te lopen om de ‘lieve vrede’ maar te bewaren. Ik kan wel van me afbijten, maar in een 1 op 1 relatie, ik houd er niet van om te ‘argumenteren’ waar anderen bij zijn. Dat kwam ik op mijn werk wel eens tegen, mensen die ‘leerlingen’ de les lazen, waar de klanten bij stonden. Ik vond dat zo onprofessioneel! Ik heb besloten om mijn mond nu open te gaan doen, al zitten er honderd mensen bij……….. (in plaats van mezelf terug te trekken van bv. de klaverjasclub).

  Dank je wel, Joke, voor je mooie artikel.

  Hartelijke groetjes,
  Alida.

  • Hi Alida, wat gaaf om te horen dat het zo herkenbaar voor je is! En dat je er nu -tijdens je tweede Saturnus Return- beter mee uit de voeten kunt!

 2. Dag Joke,

  Interessant artikel en met genoegen heb gelezen. Maar hoe krijg ik dit artikel nou in pdf? Ik heb Twitter gebruikt maar niets kunnen downloaden. Zou dit artikel graag willen delen met onze Haagse astrologiegroep.

 3. Leuk hoor, Joke! Heel compleet.
  Stonden ook een aantal dingen in die ik nog niet wist (zoals: 2e en 3e return betekenis, vind je bijna nergens).

  • Dankjewel Els! Fijn om te horen dat je er veel aan hebt gehad!

   Ja gek hè, dat die tweede en derde Saturnus Return nergens beschreven wordt. Alsof je niet meer bij te leren hebt na je eerst Saturnus Return 🙂 Daarom heb ik dit een poosje in de gaten gehouden als ik met mensen aan het werk ging.

   Wat ik ook een openbaring vond, is dat als Saturnus zwak geplaatst staat, mensen minder gereedschap hebben om de issues goed de baas te kunnen. Jij was een mooi voorbeeld van een sterk geplaatste Saturnus trouwens!

   • Hi Emily,

    Op een horoscooptekening kan je zien in welk huis Saturnus staat. Een astrologieprogramma heb je daarvoor niet nodig, je kan hem ook gratis online laten berekenen. Hoe dat werkt het ik uitgelegd op mijn pagina Gratis horoscooptekening. Laat je even weten of het zo lukt?

    Hartelijke groet,
    Joke IJlst | Astrowise

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het cursusaanbod en het laatste Astrowise nieuws? Meld je dan aan voor de Nieuwsbrief.