Menu
(Online) Astrologie cursussen

De haat-liefde verhouding van Mercurius in Vissen

9 apr 2019, door Astrowise

Vissen is het meest tegenstrijdige teken van de dierenriem. Je ziet die tegenstrijdigheid al aan het symbool voor Vissen; dat bestaat uit twee Vissen die in tegengestelde richting proberen te zwemmen.

De ene vis zwemt naar het oosten, waar de Zon opgaat en zichtbaar wordt aan de hemel. De andere vis zwemt naar het westen, waar de Zon ondergaat en uit het zicht verdwijnt.

Paradoxaal genoeg zijn ze aan elkaar verbonden met een gouden koord. Het is hun taak om de wereld van het zichtbare en de wereld van het onzichtbare met elkaar te verenigen.

Wat betekent dat voor de communicatie van iemand met Mercurius in Vissen?

 

Verzet werkt contra-productief

Nou, dat heb ik aan den lijve ondervonden tijdens het schrijven van deze blog.

Ik begon zoals altijd met een overzichtje van de punten die aan bod moesten komen en zocht er interessante cases bij van mensen met Mercurius in Vissen. Ik zat er helemaal in, heerlijk!

En toen ging het mis… Normaal gesproken zou ik nu heel gestructureerd aan het schrijven gaan. De punten alinea voor alinea uitwerken. Maar op de een of andere manier lukte dat niet. Het schrijfproces wilde gewoon niet stromen. De frustratie liep op.

Wat was er mis gegaan? Ik had me toch helemaal ingeleefd in het onderwerp. En dat in een periode dat Mercurius aan de hemel door Vissen liep!

En dat was nou precies het probleem.

Ik had me ingeleefd in het onderwerp Mercurius in Vissen… maar ik probeerde te schrijven vanuit de rationele kant van Mercurius, zoals ik dat normaal doe.

Een schrijfster met Mercurius in Vissen gaf mij raad:

“Je komt tot verrassende resultaten als je er even in meegaat.
Verzet werkt contra productief.”

Dat komt door het tegenstrijdige in Mercurius in Vissen. De planeet Mercurius is heel rationeel; hij denkt logisch en gestructureerd. In het teken Vissen werkt dat echter niet.

 

Mercurius haat Vissen

Mercurius staat in Vissen zowel in Vernietiging als in Val en dat maakt het moeilijk om op een “normale”, mainstream manier te denken, te communiceren en te schrijven.

Mercurius werkt in Vissen wat minder gestructureerd dan in andere tekens. Een strakke, vooraf bepaalde opzet voor een blog is dus geen goed idee.

Mercurius in Vissen werkt beter als je meegaat met de flow. Als je je mee laat voeren in het creatieve proces. Op het moment dat ik dat deed, regen de woorden, de zinnen en de alinea’s zich moeiteloos aaneen.

 

Associatief denken

Mercurius in Vissen tapt namelijk uit een ander vaatje; hij denkt associatief. Zijn gedachteproces verloopt niet volgens een logische structuur.

Hij absorbeert een enorme hoeveelheid aan indrukken en weet daaruit feilloos de benodigde informatie te destilleren. Hij gaat daarbij heel intuïtief te werk.

Zijn grootste uitdaging is om zijn ideeën helder over te brengen aan anderen, want dan moet hij zijn ideeën logisch gestructureerd presenteren. Zijn associatieve gedachteproces is voor een buitenstaander nou eenmaal lastig te volgen.

 

Mercurius in Vissen - Associatief Denken

 

Ongefocust

Zijn blik staat soms op oneindig. Aan de buitenkant lijkt er weinig te gebeuren, maar van binnen gebeurt er des te meer. Dat komt omdat er continue zoveel informatie binnenkomt.

Heb je wel eens een abonnement gehad op Netflix? Je wordt er letterlijk in gezogen; je kijkt niet een losse aflevering, maar meteen het hele seizoen van de serie. Of je haalt in een week tijd even vijf seizoenen in.

Mercurius in Vissen is net als bingen op Netflix, maar dan met vijf films of series tegelijk.

 

 

Empathisch

Iemand met Mercurius in Vissen is dus erg gevoelig voor invloeden van buitenaf. Dat maakt hem beïnvloedbaar.

Hij pakt soms gedachteloos ideeën en/of meningen op van de mensen om hem heen, denkende dat dit bij hem hoort. Pin hem echter niet vast op een beslissing of een standpunt, die kan zo weer veranderen.

Zijn mening laat hij niet snel horen. Sterker nog, hij staart soms in de verte naar iets dat er niet is, in gedachten mijlenver van ons verwijderd.

 

Grenzeloze verbeelding

Toch levert juist die afstemming op verre werelden de prachtigste ideeën op. Mercurius in Vissen kan zich alles voorstellen, ook het ondenkbare.

Zo stelde Copernicus (1473-1543) (Mercurius in Vissen) dat de aarde niet het middelpunt van het universum vormde, maar zowel om haar eigen as als om de Zon draaide.

Tot die tijd was men er altijd van uitgegaan dat de Zon juist om de aarde draaide. Hij kwam dus met iets wat in zijn tijd ondenkbaar was.

Copernicus baande hiermee de weg vrij voor denkers als Galileo Galileï (Zon, Mercurius en Venus in Vissen) en Isaac Newton.

 

Mercurius in Vissen - Nicolaus Copernicus

 

Helderziende vermogens

Edgar Cayce (1877-1945) (Mercurius in Vissen) gebruikte zijn intuïtieve gaven om readings te geven op het gebied van gezondheid en spiritualiteit.

Hij werd ook wel de slapende profeet genoemd.

Cayce bracht zichzelf in een slaapachtige trance door op een divan te gaan liggen, zijn ogen te sluiten en zijn handen over zijn buik te vouwen. Vanuit deze veranderde bewustzijnstoestand kon hij diagnoses stellen.

Zijn vrouw Gertrude stelde hem de vragen, zijn secretaresse (Gladys Davis) schreef alles op wat hij tijdens zijn trance vertelde. De patiënt hoefde niet eens aanwezig te zijn, een brief was genoeg.

Cayce gaf aan om welke ziekte het ging, welke medicijnen er gebruikt moesten worden en/ of welke operatie de patiënt zou moeten ondergaan. Hij gaf 24.306 readings en had het in meer dan 90% van de gevallen bij het rechte eind.

 

 

Naast de medische readings voorspelde hij ook wereldse gebeurtenissen zoals de Wall Street crash (1929), de Grote Depressie die daarop volgde en het begin van de Tweede Wereldoorlog.

 

Briljante ideeën, weinig structuur

De grenzeloosheid van het teken Vissen wordt nog eens extra benadrukt door de planeet die over Vissen heerst: Jupiter (klassiek heerser).

Jupiter heerst over Boogschutter en Vissen. Alles wat door Jupiter wordt aangeraakt, groeit en zo gaat het ook met Mercurius in deze tekens.

Mercurius in Boogschutter groeit en deelt zijn gedachten, mening en visie met de buitenwereld. Mercurius in Vissen groeit ook, maar is naar binnen gericht, wat tot een rijke fantasiewereld en een rijk voorstellingsvermogen leidt.

Met zijn onbegrensde verbeelding krijgt hij de mooiste ideeën. Hij vindt het alleen lastig om die helder en gestructureerd over te brengen.

 

Poëzie, muziek, film, dans en beeldende kunst

Woorden zijn sowieso ontoereikend voor Mercurius in Vissen. Hij kan zich beter uiten via poëzie, muziek, film, dans en beeldende kunst. Er zijn dan ook veel artiesten met Mercurius in Vissen, bijvoorbeeld Kurt Cobain.

 

Kurt Cobain

Kurt Cobain (1967-1994) was een Amerikaans singer-songwriter en leadzanger van de grungeband Nirvana. Hij werd in de jaren negentig gezien als “de stem van Generatie X”.

Minder bekend was dat Cobain zich ook uitdrukte op het canvas. Hij tekende al als klein ventje; daarin kon hij de emoties over de scheiding van zijn ouders kwijt.

Hij werd niet oud; in 1994 maakte hij, op 27-jarige leeftijd, een einde aan zijn leven.

Sindsdien liggen honderden werken van hem opgeslagen in een privé-archief, ver uit het zicht van zijn fans: schilderijen, beelden, stripverhalen, gedichten, fictie en geluidscollages. Zelfportretten van een struggelende verslaafde.

Drieëntwintig jaar na zijn dood, in 2017, werd een selectie uit zijn werk tentoongesteld op de Seattle Art Fair.

Eén van zijn werken is te zien op de special edition Montage of Heck/ The Home Recordings, waarop solo opnames staan van Kurt Cobain:

En deze staat op de CD Incesticide:

Hij uitte zijn gevoelens dus zowel via zijn muziek als via kunst, al hield hij zijn kunstuitingen privé. Dit in tegenstelling tot Nina Simone, die haar artistieke talenten juist inzette om haar mening te laten horen.

 

Nina Simone

Nina Simone (1933-2003) was een Amerikaanse singer-songwriter, bekend van “My Baby Just Cares For Me”, en burgerrechtenactiviste.

Ze wilde de eerste zwarte concertpianiste worden. Klassiek pianospel was echter nog voorbehouden aan de blanke gemeenschap. Haar frustratie daarover bracht ze tot uiting in haar muziek.

Ze begon met zingen in de plaatselijke kerk, waar haar muzikale talent werd ontdekt. Toen ze op tienjarige leeftijd haar eerste pianoconcert gaf, moesten haar ouders, die op de eerste rij zaten, plaats maken voor blanken.

Enkele jaren later solliciteerde ze bij het prestigieuze Curtis Institute of Music, een conservatorium in Philadelphia, waar ze werd afgewezen. Volgens Nina Simone was de reden dat ze zwart was. Ze kreeg het advies om haar talenten in blues en jazz te gebruiken.

In haar autobiografie schrijft ze:

“It was a racist thing: ‘If she is black, she must be a jazz singer.’
It deminished me.”
– Nina Simone

Ze ergerde zich aan de ongelijkheid tussen blanken en zwarten en gebruikte muziek om haar politieke standpunt te verspreiden:

 • Mississippi Goddam (1963) naar aanleiding van de dood van vier Afrikaans-Amerikaanse meisjes als gevolg van een racistische aanslag
 • Why? (The King of Love is Dead) (1968) naar aanleiding van de dood van Martin Luther King
 • To Be Young Gifted and Black (1969)

Mississippi Goddam werd zelfs een van de lijfliederen van de Civil Rights Movement, een beweging die -middels geweldloze protesten- streed voor gelijke rechten en tegen discriminatie van Afro-Amerikanen.

Drie dagen na de moord op Martin Luther King speelden Nina Simone en haar band Why? (The King of Love is Dead) op het Westbury Music Festival op Long Island:

Folks you’d better stop and think
Cause we’re heading for the brink
What will happen now that the King of Love is dead?

 

 

Nina Simone liet haar stem dus zowel letterlijk als figuurlijk horen via muziek.

 

Moeilijk vangbare Vissen – op school

Als je de blog tot hier hebt gelezen, begrijp je dat het niet meevalt om Mercurius in Vissen in een helder, gestructureerd overzicht te zetten. Maar ik ga de uitdaging toch aan:

 • Mercurius in Vissen is poëtisch
 • empathisch
 • intuïtief
 • werkt associatief
 • heeft briljante ideeën, maar vindt het lastig om die helder en gestructureerd over te brengen
 • heeft een grenzeloze verbeelding
 • mogelijk zelfs helderziende vermogens
 • kan zijn gevoelens het beste uiten via muziek, film, dans of beeldende kunst

Mercurius heeft een haat-liefde verhouding met het teken Vissen. Hij heeft een ongelooflijk rijk voorstellingsvermogen, maar het kan een uitdaging zijn om zijn gedachten/ ideeën helder en gestructureerd over te brengen.

 

Wat betekent dat op school?

In het reguliere onderwijs, dat gericht is op verbale kennisoverdracht, kan dat een hindernis zijn.

 

Hoe werkt Mercurius in Vissen voor jou?

Gebruik jij ook muziek, dans of beeldende kunst om je te uiten? Laat hieronder een reactie achter!

 

Vond je dit een waardevolle blog? Liken en delen is fijn 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

11 + 14 =

46 reacties

 1. Wat een verhelderend stuk. Ik ben getrouwd geweest met partner met Mercurius in Vissen. Ik heb Mercurius in Tweeling. Het kon goed gaan maar het kon ook botsen. Wat ik het moeilijkste heb gevonden was het empathisch gedeelte. Het zo weer terugkomen op zijn beslissingen. Dat maakte hem onberekenbaar. Ook het makkelijk beïnvloedbaar zijn, voor goede maar ook voor verkeerde invloeden. Heel verfrissend. Deze combinatie vergde heel veel geduld en inlevingsvermogen van mij. Mijn manier van denken kwam niet altijd over.

  • Hi Ineke, dat kan ik me voorstellen! Met Mercurius in Tweelingen denk jij op een heel rationele manier en dat is totaal anders dan een intuïtief denkende Mercurius in Vissen. Fijn dat er wat puzzelstukjes op zijn plaats zijn gevallen!

 2. Fijne blog! Ik heb inderdaad Mercurius in Vissen en gestructureerd denken en werken, dat wordt ‘m niet. Wel van het schilderen ben ik en van het associatief en magisch en beeldend denken!

  • Hi Miriam, dat lijkt me een prachtige gave! Associatief, magisch en beeldend denken, daar moeten de mooiste ideeën van kunnen komen! Jammer genoeg wordt dat nog niet altijd begrepen op school; het onderwijs is nog voornamelijk gericht op verbale kennisoverdracht. Hoe heb jij dat (als kind) ervaren?

   • Mooie reactie! Ik heb gymnasium gedaan en zelfs een universitaire opleiding, maar voel of voelde me niet slim, in het systeem. Mijn zus mocht naar de Vrije School, omdat ze niet naar school wilde. Daar zou ik ook graag zijn heen gegaan. Ruimte om te worden wie je bent. Nu werd ik weggezet soms als sloom en dromerig..

 3. Wat mooi omschreven, toch goed gelukt! Ik heb de zon en Mercurius in Vissen. Ik merk heel goed dat ik alles als één geheel in me opneem en vaak ook op intuïtie. Heb wel mijn beroep gemaakt van informatie op een heldere manier uitleggen. Ik denk dat mijn maan in maagd me daarbij helpt. Ik moet eerst het geheel begrijpen tot in alle details en daarna kan ik het ordenen en communiceren. Al vind mijn vriend dat ik altijd raar denk, bijvoorbeeld bij berekeningen. Die zijn voor hem zo onlogisch omdat ik er altijd (vanuit zijn oogpunt) met een omweg kom. Daar moeten we altijd om lachen want hij snapt niets van mijn berekeningen maar we hebben toch dezelfde uitkomst. Ach ja het maakt het klussen in huis leuk als we iets op moeten meten 😉

  • Hi Janneke, prachtig voorbeeld, die berekeningen! Die gestructureerde Maan in Maagd helpt jouw intuïtieve Mercurius inderdaad om de informatie te ordenen. Maar het wordt nog mooier; ze vullen elkaar niet alleen aan, ze hebben ook iets met elkaar gemeen; ze staan allebei in Beweeglijke Tekens. Dat helpt je om elke berekening of vraagstuk op een flexibele manier op te lossen (dus niet met vaste methoden of werkwijzen), al naar gelang de situatie vraagt. En daarin ligt je kracht!

 4. Wat mooi en indrukwekkend te lezen. Zelf ben ik als kind al bezig met schrijven en muziek. In 2018 mijn 1ste roman uitgegeven en nu druk bezig met het afmaken van deel 2. Steeds vaker komt muziek op mijn pad en ga ik dit jaar beginnen met een dj cursus 🙂 gek, om op mijn 45ste, geboren 20 maart 1976, 15:33, dit nog aan te gaan maar iets in mij zegt, dat nu het moment is om daar mee door te gaan. Ik ben benieuwd wat 2022 mij op dat gebied gaat brengen

  • Hi Angela, mooi om te lezen hoe belangrijk zowel het schrijven als muziek zijn met je Mercurius in Vissen! Je gevoel is goed, ik zou haast zeggen, hoe kan het ook anders met een Mercurius in Vissen 🙂 Een snelle blik op je horoscoop laat inderdaad zien dat het tijd is om nieuwe dingen te gaan doen. Speel je met het idee om de dj cursus voor je werk te gaan inzetten?

   • Ik zie je reactie nu pas. Wat een mooi antwoord van je, dank. Eind 2022. Van het dj gebeuren is niets gekomen. Maar ik ben wel sinds een maand begonnen met het leren spelen van de piano:)
    Mijn exacte geboortetijd is 15:32 btw.
    Maar ik geloof niet dat die ene minuut veel uitmaakt:)) Verder ben ik dit jaar naar een theater voorstelling geweest, poëzie voordrachten en naar een club in Amsterdam met diverse leden, welke curiositeiten van de leden tentoonstellen. Super intressant dus ik geloof dat mijn Mercurius in Vissen erg actief was dit jaar. Net als mijn noordelijk maanknoop periode/ontwikkeling. En mijn huis 4 en 7 thema’s. Veel met karma verwerking/verbintenissen bezig geweest. Veel afronding ook ervan. Mij (nog) meer gaan verdiepen in zelfzorg, astrologie en orakelkaarten. Ontzettend leuk en intressant!
    En nu klaar, op wat 2023 mij gaat brengen. Ik wens jou veel liefde en gezondheid toe.
    Is er ook een social media pagina waar ik je op kan volgen?
    Warme groet, Angela

   • Hi Angela, leuk om na je eerste reactie van 3 januari 2022 nu ook je terugblik op het hele jaar te lezen! Dat is een creatief jaartje geweest! Ik hoop dat het nieuwe jaar je weer veel inspiratie mag brengen, maar ook geluk, liefde, gezondheid en plezier!

    Je kunt mij (Astrowise) vinden op Instagram
    https://www.instagram.com/astrowise/ Leuk om je daar straks ook te zien!

    Groetjes, Joke | Astrowise

 5. Ik ben geboren op 19 maart 1946 en spiritueel veel bezig. Echter de laatste weken ben ik erg onrustig en slaap slecht. Komt dat door Mercurius. Groetjes Jaap

  • Hi Jaap, je vraagt je af of Mercurius iets van doen heeft met het feit dat je de laatste tijd onrustig slaapt. Je dacht wellicht aan Mercurius, omdat die op dit moment Retrograde loopt.

   Die vraag is lastig te beantwoorden; slecht slapen kan met heel veel factoren samenhangen. Feit is wel dat jouw Mercurius een oppositie maakt met Neptunus, wat hem heel gevoelig maakt. Misschien kan je eens uitzoeken door welk huis de Retrograde Mercurius momenteel loopt. Hoe je dat aanpakt, kan je lezen in mijn blog Mercurius Retrograde: hoe zit het nu echt? Veel succes!

 6. Heel treffend weergegeven. Ik heb een zoon met Mercurius in Vissen, in zijn 4° huis. Hij werkte vroeger in de luchtvaart en is 2 jaar terug zijn eigen bedrijf opgestart. Hij was het een beetje gezien en wou zelf iets uitbouwen. Hij heeft zoveel ideeén, praat honderduit, is met momenten niet bij te houden en soms moeilijk te volgen, het overweldigd je gewoon. Hij heeft in zijn horoscoop ook een conjunctie staan van Mercurius met Mars, maar Mars staat dan in Ram in zijn vijfde huis. Zo gedreven, zo actief, is nooit moe en geef nimmer op…. Hij gaat ervoor en kan het wel heel goed uitleggen, altijd maar opnieuw en opnieuw…. zijn ascendant is schorpioen.

  • Hallo, goedenavond
   Ik.heb wel.geleerd om.mij concreter te uiten via mijn man die is steenbok en we vullen elkaar goed aan we werken ook samen, maar persoonlijk houd ik van films netflixen en ik schilder en uiteraard muziek daar kan ik mijn gevoelens in kwijt en ik droom heel.veel.die kan ik ook verklaren, geestelijk ben ik aan het groeien groetjes van Patricia zon in Vissen en mercurius in Vissen daarnaast wel.veel.vuur – maan in ram en mars in boogschutter

 7. Wat leuk om nu eens iets te lezen wat ik ook echt herken. Ik ben Ram en heb Mercurius en Jupiter in vissen in huis 9. Ik herken zeker het uiten in muziek, ik speel gitaar, saxofoon en vroeger trompet, vind het heerlijk om te dansen en doe graag aan boetseren en beeldhouwen. Al doe ik dit op een laag pitje is dit wel wat ik nodig heb om uit m n hoofd te blijven. Ik ben nu 57 en nog op zoek naar een baan en dacht van de week nog wat als ik een meer creatief beroep zou gaan doen, wat weet ik niet maar wellicht om toch me meer in te verdiepen. Ik zie ook in (bewegende) beelden (een soort van film) en werk ik voor een spirituele lijn waar ik deze beelden dan weer vertaal. Ideeen neerzetten en mezelf neerzetten in de wereld is nog wel een struggle. Maar leuk, dankjewel!

  • Hi Conny, mooi om te horen dat jij ook muziek en dans gebruikt om jezelf te uiten! Ik hoop dat je binnenkort een leuke baan vindt waarin je je creativiteit kwijt kunt. Succes met alles!

 8. Ik ben een vis van 18/03/1962 geboren in Mechelen Belgie
  Als ik dit lees…is dit herkenbaar uitgezonderd uiten gevoelens…
  Ben ik een Mercurius vis?

  • Hoi Mit, Zon en Mercurius staan bij jou in Vissen. Voor het uiten van gevoelens kijk je echter naar de Maan en die staat in Boogschutter. Dat werkt dus weer anders. Mocht je het leuk vinden, je kunt je eigen horoscoop gratis berekenen via deze pagina op mijn website!

 9. Ik ben een Aquarius, geboren met Mercurius op 3 graden Vissen in het 3e huis. Een groot deel van mijn leven heeft hij retrograde gelopen. Dit jaar in juni vertrekt hij voor het eerst in mijn leven naar de Ram. Ik ben 65 jaar en heel benieuwd naar de gevolgen.
  Ik ben hooggevoelig, heldervoelend en helderwetend. Nota bene Jupiter staat in het 7e huis in het teken van Mercurius in Tweelingen in wederzijdse receptie. Je uitleg klopt in mijn geval tot op zekere hoogte. Ik geef al jaren cursussen astrologie en chakra mandala tekenen. De cursus heb ik zelf samengesteld en ben ook heel helder en duidelijk in het overdragen van de materie. Leven met Mercurius in Vissen is voor mij een geschenk. Ik weet veel maar, zoals je al opmerkte, het verwoorden is vaak moeilijk omdat het geen alledaagse ervaringen zijn die ik met dit “weten” in mijn bewustzijn ervaar. Met Mercurius in Ram hoop ik wat assertiever te worden. Volgend jaar ga ik met pensioen. Met Mercurius in Ram hoop ik nieuwe initiatieven te ontwikkelen en op een sprankelende manier aan anderen te onderwijzen. Tijdens een horoscoop duiding stromen mijn woorden en beelden als vanzelf. Dan gebeurt er heel veel wat moeilijk te verklaren is. En zodra ik met de duiding klaar ben en ik het loslaat, ben ik al die woorden en beelden weer vergeten.

 10. Hoi Joke,
  Geweldig artikel. Mijn zoon (Waterman) heeft Mercurius in Vissen (in 12) conjunct zijn Ascendant. Hij heeft briljante ideeen, voelt zich daar heel rijk mee, maar vindt het lastig om dat goed over het voetlicht te brengen. Hij weet ook vaak dingen vooruit. In zijn werk (ICT) loopt hij ook vaak vooruit (zonder dat dan vooraf helder te communiceren) wat niet altijd goed begrepen wordt door collega’s en vaak pas achteraf gewaardeerd wordt. Hij vertelt me graag over zijn werk en ik luister graag, ook al begrijp ik er niet veel van (gaat ver boven mijn pet). Zijn enthousiasme vind ik dan zo leuk.

  • Hi Janneke, dubbel is dat hè… briljante ideeën hebben, maar het lastig vinden om die helder over te brengen. Zeker voor zo’n originele (Zon in) Waterman als jouw zoon is! Toch zit er ook hele mooie kant aan deze combinatie; Mercurius in Vissen voegt intuïtie en empathie toe aan de rationele kant van Zon in Waterman. Prachtig toch!

 11. Dank voor je geweldige nieuwsbrief. Nooit eerder heb ik zo’n helder en duidelijk verhaal gelezen en wat ook op mijn lijf staat geschreven. Het voelt als een erkenning en ik ben er heel blij mee. Het associatieve denken, het gedachte proces wat niet volgens een logische structuur verloopt, de uitdaging om je communicatie helder over te leren brengen, heeft zoveel pijn en moeite gekost in mijn leven! Het intuïtief voelen en helder denken, kwam pas op gang toen ik astrologie, numerologie en handlijnkunde ging studeren. Nog verder ontwikkelde het zich toen ik me creatief begon te ontwikkelen met schilderen en met kleuren ging werken.

  Wat een erkenning heb ik gevoeld bij dit verhaal. Dank je wel!

  • Hi Ans, fijn om te horen dat je zoveel herkenning hebt gevoeld bij deze blog! Dankjewel dat je je ervaringen met Mercurius in Vissen met ons hebt willen delen!

 12. Mijn dochter heeft mercurius in vissen, kan goede betogen schrijven, als kind kon ze moeilijk praten, sprak verward kopieerde zinnen van volwassen. Struikelde over woorden, haar hoofd zit dan te vol met woorden en het praten is dan niet gestructureerd. Kan moeilijk rekenen. Gaat nu ( 25) wel wat beter, maar structuur blijf iets moeilijk ook structuur vinden in het denken, ze is religieus geworden dat help voor haar om structuur in het denken te vinden

  • Hoi Hanny, fijn dat het zo herkenbaar is! Misschien helpt het je dochter om te weten dat veel mensen met Mercurius in Vissen zich aanvankelijk wat onzeker voelen over hun vaardigheid om dingen helder te verwoorden, maar dat komt goed hoor! Ik hoor vaak dat als mensen hun Mercurius in Vissen eenmaal durven te laten stromen, dat ze blij zijn met de rijkdom aan beelden en ze die daarna wel bijschaven om ze helder over te kunnen brengen. Het heeft alleen iets meer tijd nodig.

 13. Hallo Joke,
  Voor mij was je blog een mooi staaltje van synchroniciteit: ik was net bezig een cliënt te antwoorden, die een drievoudige conjunctie in zijn radix heeft van Mercurius, Maan en Jupiter in Vissen in huis 1.
  Hij is al jaren bezig met de vraag hoe hiermee te leven en net toen ik mijn antwoord wegstuurde, ontving ik jouw blog over Mercurius in Vissen….
  Ik merk steeds meer dat, als je je bewust bent van de rol die synchroniciteit speelt in ons vak, dit mooie cadeautjes zijn die we moeten koesteren!

  • Hoi Barbara, het is blijkbaar een goede tijd voor vragen over Mercurius in Vissen:-) Leuk om weer even van je te horen!

 14. Hoi Joke, fijne uiteenzetting van je, ik heb Mercurius in Vissen en voel mij van binnen heel rijk, maar het overspoelt mij ook vaak. Mercurius staat nl in duet met Jupiter.
  Ja , ik kan soms heel veel praten, maar als ik een horoscoopduiding moet doen bij een klant zie ik er erg tegenop. vooral om een goed helder verhaal te kunnen neerzetten. Het liefst leer ik het dan vooraf uit mijn hoofd. maar dat werkt niet. De sfeer is voor mij erg belangrijk, de sfeer op het moment van de duiding, het eerste contact met de klant. Kom ik in gesprek met de klant, dan bouwt het verhaal zich vanzelf op. Het komt weer goed.
  Maar het liefst ben ik een beetje op mezelf, laat mij maar in die binnenwereld meimeren over de dingen.

  • Hi Yolanda, wat heb je dat Mercurius-Jupiter duet mooi verwoord; het gevoel overspoeld te worden. Mooi ook om te horen dat het uit je hoofd leren van de horoscoopduiding niet werkt, dat je het beter kunt laten stromen. Ik voelde die energie ook tijdens het schrijven van deze blog; Mercurius in Vissen moet gewoon kunnen stromen, dan komt het allemaal goed. Dankjewel voor het delen!

 15. Hoi Joke, nogmaals mijn reactie (was nl vergeten het rekensommetje op te lossen haha)
  Ik vind het een heerlijke blog en super herkenbaar. Tja, heb niet Mercurius in Vissen maar wel vierkant Neptunus.

  lieve groetjes,
  net

  • Hi Netty, dankjewel voor je enthousiaste reactie! Ja, Mercurius vierkant Neptunus heeft zeker raakvlakken met Mercurius in Vissen!

 16. Hallo Astrowise,

  Mijn Mercurius zit in het 10e Huis. Ik ben Stier met Kreeft als ascendant. Geboren om 11.08 te Makassar op 3 Mei 1948 Kun je mij alsjeblieft ook vertellen, hoe creativiteit bij mij werkt. Ik dans, zing en schilder en maakt muziek. Maar op de een of andere manier zit ik mij vaak hele dagen ernstig te verdiepen in spiritualiteit, Psychologie, Astrologie en Helderziendheid. Terwijl als ik dans, ik alsmaar vrolijk ben en mijzelf in de spiegel zie glimlachen. Dat is pas vaak op h et eind van de dag. En dan denk ik bij mijzelf, waarom dans ik niet de hele dag, ik voel mij daar zo happy bij. Waarom doe ik dit. Ik hoop, dat je mij dit kunt uitleggen aan de hand van de planeten en zo. Ik ben niet echt goed onderlegt wat Astrologie betreft, maar kijk urenlang op You Tube naar Geboorte charts van bekende mensen. Zoo interessant! Alvast bedankt! Veel liefs van Yvanita en bedankt voor je interessante uitleg over Mercurius in Vissen!

  • Hallo Yvanita, ik begrijp dat je je afvraagt hoe het komt dat je aan de ene kant zo vrolijk bent als je danst en zingt, maar aan de andere kant ook weer zo ernstig kan zijn. Dat lijkt tegenstrijdig! Toch zijn dit allebei kanten van jouw persoonlijkheid, dat zie ik duidelijk in je horoscoop. Die serieuze, onderzoekende kant komt doordat Mercurius vierkant Saturnus-Pluto staat. Een mooie stand voor diepgaand onderzoek. Maar het is natuurlijk ook fantastisch dat je naast de serieuze kant ook een creatieve, luchtige kant hebt! Ik hoop dat je hier iets mee kunt!

   Groetjes, Joke (Astrowise)

 17. Hallo Joke, dank je wel voor deze mooie uiteenzetting. Van de week merkte ik dat ik ineens in een vloeiende uiteenzetting zat (ik verbaasde me over mezelf) en ik kreeg ineens ‘beelden’ bij een uitleg over een nogal zwaar onderwerp, met een mogelijk ontwikkeld reactiepatroon. Dus ik herken jouw uitleg zeker, dank je wel. 🙂

  Alida.

 18. Hoi Joke,

  Geweldig bedankt voor deze uitleg over Mercurius in Vissen!
  Ik heb een man (Ted) met Mercurius in Vissen en ik weet dus hoe het werkt, maar om in woorden te vatten is een soms een probleem voor mij!
  Nu is het zo dat zijn Mercurius conjunct staat met Mars en dat heeft me in mijn leven veel moeite gekost om te begrijpen dat hij zich uitdrukt zoals hij doet! Nl. Erg nadrukkelijk en vaak in negatieve zin!
  Bovendien staat Mercurius Retrograde, dus is hij wat ingehouden. Maar als hij dan naar buiten komt, berg je dan maar!

  Wel heeft deze constellatie er voor gezorgd dat hij makkelijk twee studies kon doen! Hij weet dan ook veel! Maar meer in praktische zin dan ‘spiritueel’.

  Nogmaals dank Joke!

  Sonja

  • Hoi Sonja, dankjewel voor je enthousiaste reactie! Het viel inderdaad niet mee om Mercurius in Vissen in woorden te vatten. Maar wat heb je de Mercurius-Mars van Ted mooi verwoord! Nadrukkelijk in zijn communicatie, dat is de Mars die zich middels Mercurius wil manifesteren. Super!

   Groetjes,
   Joke

 19. Mooi artikel!
  Bij mij staat Mercurius in Steenbok in het twaalfde huis.
  Toch herken ik veel in wat je schrijft.
  Dankjewel!

 20. Dag Joke,
  Wat een boeiende uitleg, ik kan me hier helemaal in vinden ik werd thuis en op alleen de lagere school verder ben ik niet geschoold niet begrepen, waardoor ik als een (ik noem het een spons) alleenstaand persoon mijn weg heb mogen zoeken.

  • Hi Gozewina, wat fijn dat het zo herkenbaar is voor je! Mercurius in Vissen in het 12e huis, ik denk dat het schoolsysteem daar (zeker vroeger) niet goed op ingericht was. Dat is/ was voornamelijk gericht op verbale kennisoverdracht en Mercurius in Vissen moet die woorden eerst omzetten in beelden voordat hij de kennis kan verwerken/ onthouden. Gelukkig komt er wel steeds meer aandacht voor…

 21. Mercurius in Vissen, op 5,5 grd vd Zon (ook in Vissen), Ascendant in Maagd, Maan in Maagd en Maansknopen Maagd – Vissen.
  Alle info verzameld, anderen denken dat het chaos is ha ha ha, nee hoor het is een poel van waardevolle informatie en dan ordenen.
  Het grote geheel en het detail. En ja verhalen: ik neem je graag mee naar het bos waar de eenhoorns dansen onder de eeuwig durende regenboog.

  • Hi Simone, wat een prachtig voorbeeld van hoe jij informatie verzamelt! Zo beeldend, zo poëtisch, ik zie het meteen voor me! Schrijf je soms ook verhalen, sprookjes of gedichten? Ik zie het je zó doen!

   Groetjes,
   Joke

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het cursusaanbod en het laatste Astrowise nieuws? Meld je dan aan voor de Nieuwsbrief.