Menu
(Online) Astrologie cursussen

De beste gratis astrologie software

20 mei 2015, door Astrowise
Astrologie Software

Het is verrassend hoeveel gratis astrologie software er op het internet te vinden is en daar zitten echt heel leuke programma’s bij!

Er is software die je downloadt op je eigen computer, maar er zijn ook online programma’s. Dat zijn programma’s die je niet downloadt, maar gebruikt op het internet.

 

Wat is beter: software downloaden of online gebruiken?

Het grootste voordeel van online programma’s is dat het niet uitmaakt of je een Windows, Linux of Mac gebruiker bent. Je hoeft tenslotte niets op je computer te installeren. Maar elk voordeel heeft zijn nadeel. Juist omdat de software niet op je eigen pc staat, heb je minder mogelijkheden voor persoonlijke instellingen (planeten, aspecten, orbs, de opmaak van de horoscooptekening). En je kunt weinig (of geen) horoscopen opslaan en bewaren.

Downloaden of online gebruiken? Aan jou de keus.

Ik heb een aantal programma’s bekeken. En sommige weer zo snel mogelijk van mijn computer verwijderd. Maar er bleven een paar verrassend mooie tools over. Mijn favoriete top 3 bestaat uit:

 1. één online programma
 2. één te downloaden programma
 3. één tool met een speciaal thema (eclipsen)

 

Mijn favoriete top 3 van gratis astrologie programma’s

 

Astrodienst (online software)
Horoscoop gemaakt op Astrodienst

Horoscoop op Astrodienst

Op de website van Astrodienst vind je niet alleen een grote verzameling horoscopen van bekende mensen, maar ook online astrologie software. Het zit alleen erg goed verstopt!

Ga naar www.astro.com en kies uit het menu Free Horoscopes en dan Extended Chart Selection. Of ga naar de website, scroll naar beneden en klik rechts onderaan de pagina op de button Extended Chart Selection.

Werk je liever met de Nederlandse versie van Astrodienst, ga dan naar www.astro.com/horoscoop en kies uit het menu Gratis Horoscopen en dan Chartcollectie.

Je kunt hier werkelijk allerlei denkbare berekeningen maken, waaronder de geboortehoroscoop, transits, progressies, Solaar en Lunaar, synastrie, composite, multi-composite, Davison relationship chart, vruchtbaarheidskalenders, AstroCartoGrafie, sterparanen en star phases.

 

AstroCartoGrafie

AstroCartoGrafie op AstroDienst

 

Een aantal van mijn Amerikaanse collega’s leren hun cursisten werken met de online software op Astrodienst. Ze zijn zo enthousiast over de functionaliteiten, dat ze er zelfs handleidingen voor geschreven hebben.

Je kunt je als gebruiker registreren, maar dat hoeft niet. Je hebt keuze uit 3 gebruikersprofielen:

 • Gratis account – ongeregistreerd
  Maximaal 4 horoscopen opslaan.
 • Gratis account – geregistreerd
  Maximaal 100 horoscopen opslaan, extra beveiliging op je data,
  vanaf elke computer (dus ook vanaf je vakantieadres) toegang tot je data.
 • Betaald account
  Maximaal 1000 horoscopen opslaan (lijst in alfabetische volgorde),
  horoscopen printen in high resolution (PDF)

Je kunt vrijwel alles berekenen met dit online programma, maar je hebt weinig controle over de output (de horoscooptekeningen). Daarvoor zou je meer persoonlijk moeten kunnen instellen.

 

Planetdance (downloaden)

Planetdance is een programma dat je gratis kunt downloaden op je computer. Het grote voordeel hiervan is dat je aspecten, orbs en andere zaken naar eigen voorkeur kunt instellen.

Het klinkt misschien als een Engelstalig programma, maar het is geschreven door de Nederlander Jean Cremers en je kunt de gebruikersinterface (het menu) in 5 talen instellen: Engels, Frans, Duits, Nederlands en Pools. De interpretatieteksten en de Help file zijn overigens enkel beschikbaar in Engels en Nederlands.

Na de installatie krijg je een schermpje waarin je de plaats, taal en het datumformaat instelt. Standaard opent Planetdance met een actuele horoscoop van Greenwich (United Kingdom), maar dat kan je wijzigen in je eigen woonplaats.
Tip: kies je voor de Nederlandse gebruikersinterface, sluit het programma na installatie meteen af en start hem daarna weer op. Daarmee worden je persoonlijke instellingen geactiveerd: een Nederlands menu en een actuele horoscoop voor je eigen woonplaats.

Planetdance is -zeker voor een gratis astrologie programma- verrassend uitgebreid. Naast geboortehoroscopen kan je er ook transits, progressies (primair, secundair Solar Arc), Solaar, Lunaar en planeet Returns mee berekenen. Voor de liefhebbers van relatie astrologie is er ook nog synastrie en de composite. Harmonics en dwads. Midpunten. Echt te veel om op te noemen.

Veel zaken zijn naar persoonlijke voorkeur in te stellen, bijvoorbeeld de orbs.

Of definieer welke heersers je gebruikt. Je hebt niet alleen de keuze uit moderne of klassieke heersers, maar je kunt voor elke planeet handmatig de heerser instellen.

Plaatsnamen kan je handmatig toevoegen aan de Atlas.

Je kunt kiezen uit 15 huizensystemen, waaronder natuurlijk ook Placidus.

Een bijzondere feature (eentje die doorgaans alleen in betaalde software zit) zijn de Dynamic Charts. Onder het menu Tijd kan je de transits real time om de geboortehoroscoop laten lopen. Of je stelt zelf de snelheid in (seconden, minuten, uren, dagen, jaren). Erg leuk om eens mee te spelen!

En dan de “bonus”. Als je PlanetDance een fijn programma vindt, download dan ook de app. Hij is namelijk ook beschikbaar op Android (voor je mobiele telefoon).

Van alle gratis te downloaden astrologie software die ik heb bekeken, biedt Planetdance verreweg de meeste functionaliteiten. En het is ook nog eens gebruikersvriendelijk. Gewoon even voor gaan zitten en je hebt het zo onder de knie. En kom je er echt niet uit, stuur dan even een mailtje naar Jean of stel je vraag op de Facebook pagina van Planetdance. Mijn ervaring is dat je snel antwoord krijgt!

 

TimeandDate.com voor eclipsen

Dan hebben we ook nog een online tool met een speciaal thema. De website TimeandDate.com gaat, de naam zegt het al, over tijd en plaats. Een onderwerp waar veel astrologen warm voor lopen… Ik gebruik hem heel vaak, vooral de meeting planner. De meeting planner is handig als je een afspraak moet plannen met iemand die in een andere tijdzone zit. Of als je informatie zoekt over tijdzones.

Maar ze hebben ook een astronomie sectie waarin je allerlei astronomische gegevens kunt vinden voor een bepaalde plaats. Hier is de pagina voor Hoofddorp, waar ik woon.

Je kunt hier informatie vinden over de Zon (zonsopkomst en zonsondergang) en de Maan (opkomst, ondergang, afstand tot de aarde, de actuele Maanfase, Blauwe Maan, Supermaan).

En natuurlijk ook over eclipsen. Hoe laat begint de eclips gezien vanuit jouw woonplaats, hoe laat is hij maximaal en hoe laat eindigt de eclips?

 

Zonsverduistering 20 maart 2015

 

En wat kan jij zien van de eclips vanuit jouw woonplaats?

 

Begin - maximum - einde van de eclips

 

Of wanneer vindt de volgende eclips plaats en wat kan je ervan zien in een bepaalde plaats?

 

Toekomstige eclipsen

 

Aan het werk!

Dit zijn drie mooie, gratis programma’s die absoluut de moeite waard zijn om eens te bekijken. Welke spreekt jou het meeste aan? En wat vind je er goed aan? Laat je reactie onderaan deze post achter!

 

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

11 + 7 =

29 reacties

  • Hi Loobuyck, ik kan je alles vertellen over astrologie software, maar numerologie is een heel andere tak van sport. Misschien kan je eens kijken naar Decoz Professional Numerology Software, zou dat iets voor je kunnen zijn?

 1. Beste Joke, ik zou graag astrologie leren lezen, hoe kan ik best te werk gaan?
  Waar kan ik best mee beginnen enz…
  Vriendelijke groeten,

  Sonja

 2. Hoi Joke

  In een van je antwoorden las ik dat Pholus en Nessus geen symbool hebben.
  Dat is wel zo met het centaur font, zal het document opsturen via de mail

  • Hi Jo, ik zie dat ik niet helemaal duidelijk ben geweest in mijn antwoord aan Marja! Goed gespot!

   Ik bedoelde dat de symbolen voor Pholus en Nessus nog niet standaard in Solar Fire (versie 8) zitten, daarom moet je er nu nog maar even lettercodes voor maken.

   Het Centaurfont dat je me gestuurd hebt is van Zane Stein, maar bedoeld om te gebruiken in Word/ Excel/ Powerpoint (niet voor Solar Fire). Inderdaad een heel mooi vormgegeven font!

   Dank voor je oplettendheid!

 3. Interessante info!

  Je noemt je collega’s die handleidingen hebben geschreven bij de functionaliteiten van de gratis online software op astrodienst. Kan ik die misschien van je krijgen of ergens downloaden?

  En is het ook mogelijk om via de online software bewegende beelden te krijgen van hoe de planetenstanden veranderen?

  • Hi Anna, goed om te horen dat je het een interessante blog vond! En dan nu antwoord op je vragen:

   Mijn (Amerikaanse) collega’s hebben inderdaad handleidingen geschreven voor Astrodienst, maar die zijn helaas niet los verkrijgbaar. Ze zijn alleen beschikbaar voor studenten van hun cursussen.

   Wat betreft de bewegende beelden; in sommige programma’s zit inderdaad een functie Dynamic. Daarin kan je een bepaalde horoscoop real time laten lopen (en dan natuurlijk het liefst versneld). Astrodienst biedt die functie echter niet aan, daarvoor heb je echt een programma nodig dat je op je laptop installeert. Als het een gratis programma moet zijn, neem dan Planetdance!

   Ik hoop dat je zo weer verder kunt!

 4. Hai Joke,

  Bedankt voor je snelle en weer duidelijke antwoord. Inderdaad, het is even wennen en ook een beetje onlogisch, maar het is gelukt.
  Weer iemand tevreden gesteld en kan ik naar harte lust weer horoscopen combineren. Mocht ik nog een keer ergens niet uitkomen, wat hopelijk niet nodig is, kan ik dan weer jouw hulp vragen?

  Groetjes uit Apeldoorn
  Itana Alders

  P.S. Ik had een oom die ook erkend astroloog was. Hij heeft me destijds geleerd om horoscopen te interpreteren na ze toen nog moeizaam zélf te moeten berekenen! Wat een tijd kostte dat en wat gemakkelijk toch dat de computer dat nu voor ons doet. En dat ook nog eens gratis… 😀

  • Graag gedaan Itana! En ja, ik ben ook heel blij dat ik horoscopen niet meer met de hand hoef te berekenen. Dat scheelt zo veel tijd, pffff…. 🙂

   Groetjes,
   Joke (van Astrowise)

 5. Duidelijke uitleg! Bedankt voor deze gratis astrologie programma’s. Zelf heb ik Astroscoop gebruikt, maar op Windows 10 kan ik de software niet meer gebruiken. Nieuw kopen was me toch te duur als hobby-astroloog.
  Via deze site heb ik nu Planetdance gedownload. Het werkt goed. Alleen mis ik de verschillende mogelijkheid om 2 horoscopen te combineren. Ook heb ik een fout ontdekt in mijn eigen horoscoop. Het gelukspunt staat bij mij in Sagittarius conjunct Jupiter in het 11e huis. Dit is door 5 andere mensen gecontroleerd, waaronder 3 geregistreerde astrologen. Nu staat bij Planetdance het gelukspunt opeens in Ariës in het 2e huis??? Ik ben in Brazilië geboren en vraag me af of dit programma -hoewel ik het gewoon op Placidus heb ingesteld- een fout kan maken?

  • Hi Itana, fijn dat je de informatie in de blog zo waardevol vond! En dan nu een antwoord op je vragen…

   Je kunt in Planetdance wel 2 horoscopen combineren hoor, het zit alleen een beetje verstopt… Je kunt zowel een bi-Wheel maken, als een Synastrie Rooster. En het zit allemaal achter dezelfde knop!

   Bi-Wheel maken:
   1) Open eerst 2 horoscopen.
   2) Kies File – Synastrie (ja ik weet het, dat klinkt een beetje onlogisch 🙂 )
   3) Er verschijnt nu een venster waarin je aanklikt welke twee horoscopen je wilt combineren. Geef meteen even aan welke horoscoop in het binnenste wiel moet komen (en welke in het buitenste wiel). Klik op oké, dan verschijnt het bi-Wheel.

   Synastrie Rooster maken:
   1) Maak eerst een bi-Wheel. Volg daarvoor stap 1-2-3 zoals hierboven omschreven. Daarná kan je namelijk pas een Synastrie Rooster maken.
   2) Klik nu (vanuit het bi-Wheel) op F2. Dan verschijnt het Synastrie Rooster.

   Of de berekening van jouw gelukspunt correct is, kan ik van hieruit helaas niet zien. Je kan daarvoor het beste even contact opnemen met Jean van Planetdance. Laat je vraag even op de Facebookgroep van Planetdance achter, of stuur hem een mailtje. Hij reageert altijd supersnel!

   Ik hoop dat je hiermee weer verder kunt!

   Groetjes,
   Joke (van Astrowise)

 6. Hallo, bedankt voor je duidelijke uitleg. Ik heb Solar Fire, maar daar zitten Pholus en Nessus niet bij. Die zou ik graag willen toevoegen voor duidingen. Kun je me zeggen hoe ik dat voor elkaar krijg?
  Groet, Marja

  • Hi Marja, het zit een beetje verstopt, maar je kunt Pholus & Nessus inderdaad toevoegen aan je horoscoop in Solar Fire (versie 8). Ze kunnen echter alleen in een aparte ring om het horoscoopwiel heen geplaatst worden, dus er worden geen aspecten getrokken tussen Pholus & Nessus en de gewone planeten.

   Kies in het hoofdmenu Chart Options en kies Extra Ring Points. Klik op de Create button om je eigen Centaurs file aan te maken en geef hem een naam, bijvoorbeeld MijnCentaurs. De nieuwe file staat nu geselecteerd, klik op Edit.

   Je krijgt nu een pop-up scherm. Klik rechts in de lijst onder Point Type op Asteroids. Nu komt de truc! NADAT je op Asteroids hebt geklikt, klik je op de button Select a File. Er verschijnt een pop-up window. Je selecteert Centaurs.pst en klik op Edit. De lijst aan de linkerkant bevat de standaard geselecteerde Centaurs. Klik op de Centaurs/ objecten die je niet wilt en verschuif ze naar de rechterlijst, totdat je alleen Pholus & Nessus overhoudt. Klik op Save en dan op Select. Klik nog een keer op Save en dan op Select.

   Deze asteroïden hebben overigens nog geen symbool in Solar Fire versie 8. Ik raad je aan links onderin het scherm met de asteroïden het bijbehorende symbool aan te passen. Bijvoorbeeld Ph voor Pholus en Ns voor Nessus. Klik dan op Save en Select. Je hebt nu je eigen Extra Points file aangemaakt.

   Je moet alleen nog een een wieldesign kiezen waarin die Extra Points cirkel zichtbaar wordt. Klik hiervoor op de button Wheel Style en kies één van de UniExtra WheelDesigns (bijvoorbeeld UNIEXTRA4.WH1). Nu zou je Pholus & Nessus aan de buitenkant van het horoscoopwiel moeten zien!

   P.S. Er is trouwens sinds kort een add-on te koop waarmee je heel veel asteroïden kunt toevoegen aan Solar Fire: de Asteroid Add-On for Solar Fire. Voor ongeveer 70 dollar krijg je meer dan 10.000 asteroïden. Bestellen & downloaden op de website van Astrolabe

 7. Ik wil heel graag een goed astrologie programma tegen een betaalbare prijs voor mijn Mac Pro. Solar Fire Gold is erg duur en in het Engels. Kan je mij adviseren voor een goed betrouwbaar astrologieprogramma tegen een redelijke prijs. Of gratis. Men zegt dat alleen Solar Fire gold te vertrouwen en exact is.

  • Hi Ria, Solar Fire is weliswaar een supergoed programma, maar zeker niet het enige programma dat goed en betrouwbaar is!

   Je hebt waarschijnlijk gekeken naar Solar Fire voor Windows (die je vervolgens via BootCamp kunt draaien op je Mac) want dat is inderdaad een wat duurder programma, maar er bestaat sinds kort ook een speciale Mac versie en die kost maar 80 Dollar. Maar er zijn natuurlijk nog meer goede programma’s voor de Mac. Welke dat zijn, kan je allemaal lezen in mijn GRATIS eBook over astrologie software.

   Je kunt het eBook hier gratis aanvragen. Je kunt kijken in het hoofdstuk over astrologie programma’s die specifiek voor de Mac zijn geschreven, maar je kunt ook een Windows programma kiezen en dat via BootCamp op je Mac draaien. Je hebt dus eigenlijk heel veel keus 🙂

   • Zou je mij hierover een goed advies kunnen geven want een goed programma waar ik op kan vertrouwen vind ik wel belangrijk. Ik hoorde dat alleen solar exact is. Heb je ervaring hiermee. Groetjes Ria

   • Hi Ria, ik begrijp dat je liever persoonlijk advies wil voordat je een programma aanschaft. Dat begrijp ik best, want het is zonde als je een miskoop doet. Niet alleen vanwege het geld, maar ook vanwege de tijd die het je kost om een programma te leren kennen.

    We kunnen een belafspraak maken on om te zoeken welk programma het beste bij jou past. Dan spreken we samen de mogelijkheden door. Ik stuur je even een mailtje om uit te leggen hoe dit werkt. Groetjes, Joke

  • Hoi Leontine, heb je een iPhone of een Android telefoon? Voor de iPhone zou ik absoluut Astro Gold nemen. Dat is van de makers van Solar Fire, een professioneel astrologie programma. Als je een Android telefoon hebt, kijk dan eens naar Planetdance. Ik ben benieuwd waar je voor gaat kiezen en wat je ervaringen zijn!

 8. Lieve Joke,

  Dank voor het onderzoek met jouw duidelijke uitleg! Ik heb weer wat tijd om mijn aandacht aan Astrologie te geven. Twee weken kinderen en kleinkinderen te logeren gehad, daar moet je even van bijkomen. Na het huis schoongemaakt en opgeruimd te hebben, zal ik weer rustig kunnen lezen en bestuderen!

  Hartelijke groet,
  Sonja

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het cursusaanbod en het laatste Astrowise nieuws? Meld je dan aan voor de Nieuwsbrief.