Menu
(Online) Astrologie cursussen

Concrete vraag, concreet antwoord

29 jan 2019, door Astrowise
Concrete Jaarprognoses

Wie voor een Jaarprognose komt, heeft meestal een specifieke vraag. Over iets dat niet lekker loopt, of over iets dat de vrager het komende jaar graag wil bereiken.

Wat voor vragen zijn dat? En vooral… hoe verwerk je het antwoord in een consult?

Beantwoord je de vraag meteen aan het begin van het consult, dan wordt het misschien een erg kort gesprek en loopt je cliënt een heleboel informatie mis.

Aan de andere kant, als je het antwoord verwerkt in het grote plaatje van de Jaarprognose, dan krijgt je cliënt misschien het gevoel dat het te lang duurt voordat je to the point komt.

Hoe pak je dat nou aan? Daarvoor kijken we naar een voorbeeld uit de praktijk.

 

Zo verwerk je de vraag in een Jaarprognose

Thijs loopt vast in zijn werk. Hij heeft het idee dat de consultancywereld waarin hij werkt, zich verhardt. Hij ergert zich aan het type mensen dat er rondloopt en hoe het werk wordt gedaan. Hij is op zoek naar een nieuwe baan. Zijn vraag is:

Wanneer zou deze baanwisseling plaatsvinden?

Thijs heeft een concrete vraag en hoopt op een concreet antwoord.

Maar nu komt het… hoe verwerk je het antwoord in de Jaarprognose?

Geef je meteen aan het begin van het consult antwoord, of bouw je je Jaarprognose rustig op en laat je je cliënt daarmee nog even in spanning?

Ik houd zelf van duidelijkheid.

 

Begin het consult met een samenvatting van de vraag

Ik begin het consult met een samenvatting van de situatie of de vraag waarmee de cliënt naar mij is toe gekomen. Zo geef je het gesprek structuur; je laat zien dat je zijn vraag goed begrepen hebt en dat hij daar een concreet antwoord op gaat krijgen.

Daarna vertel ik dat ik een kort en een lang antwoord heb op zijn vraag.

 

Het korte antwoord

Het korte antwoord is… in het geval van Thijs, is dat hij het komende jaar nog even zijn tanden op elkaar zal moeten zetten. Dat de nieuwe baan pas een jaar later in zicht komt.

 

Het lange antwoord

Daarna geef ik het lange antwoord. Daarin spreken we het jaar van maand tot maand door. Dit is de gedetailleerde versie van het antwoord.

In het geval van Thijs was dat, dat de communicatieproblemen op zijn werk eerst nog verder zouden toenemen, voordat de nieuwe baan in zicht komt.

En dat als hij dit jaar tóch een aanbieding krijgt, dat hij goed moet oppassen of het financieel wel goed zit.

 

Concrete vraag, concreet antwoord

Concrete vraag, concreet antwoord. Zo doe ik het.

Hoe pak jij het aan? Laat een reactie achter onder dit bericht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

14 + 16 =

2 reacties

 1. Hallo Joke,

  Dank je wel dat je dit zo laat zien; heel leuk en leerzaam!

  Ik werk in principe iets minder voorspellend in een consult. Is deze vraag wellicht wat voor een Uurhoek? Ik stel in de eerste plaats zelf vragen om wat meer handvatten te krijgen en er achter te komen wat achter de vraag van de cliënt zit: problemen met autoriteit bv. Ik probeer wel duidelijk te zijn over de progressies die in die periode “spelen”. Maar er spelen altijd meerdere progressies in dezelfde periode of achter elkaar. Bv: Saturnus kan een exact aspect maken, maar tegelijkertijd laat Neptunus van zich voelen. En dan heb je ook nog met de huisheren te maken, die duidelijk moeten maken op welk gebied zich wat afspeelt. Ik let ook altijd op projectie: komt het probleem in een andere baan wellicht terug? Zo krijgt de betrokkene ook zicht op zichzelf.
  Ik heb dus meer de neiging om te “mitsen en te maren”, maar leg wel uit dat de ene progressie op een bepaald gebied uitwerkt en de ander een net wat andere energie kan laten voelen. Dus kennelijk werk ik wat “breder” en maak ik van de vraag een groter geheel. Toevallig heb ik vlg week te maken met een paar van dit soort “gevallen”.
  Ik vind het heel veel uitzoekwerk en duik er voluit in tijdens de voorbereiding. De vragen die ik tijdens het consult zelf stel, maken voor mij én voor de cliënt duidelijk dat de eerste vraag meer lading kan hebben en de situatie er dan iets anders uit kan gaan zien. Dat is voor mij dan weer een handvat, maar ook voor de cliënt die tegelijkertijd de puzzelstukjes in elkaar ziet vallen.
  Heel boeiend, maar ik ben het met je eens dat duidelijkheid in de eerste plaats moet komen; dat is altijd mijn uitgangspunt.

  Fijn dat je op deze manier aan je collega’s feedback vraagt.
  Jammer dat ik niet dichterbij woon; ik zou veel van je kunnen leren!

  Groetjes, Barbara van Oosterzee

  • Hi Barbara, dank voor je uitgebreide reactie! Leuk om te horen hoe jij een jaarprognose aanpakt! Mooi om te zien dat iedere astroloog het toch weer net iets anders aanvliegt. Dat maakt ons vak ook zo boeiend 😀

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het cursusaanbod en het laatste Astrowise nieuws? Meld je dan aan voor de Nieuwsbrief.