Menu
(Online) Astrologie cursussen

Boekreview: The Stellium Handbook van Donna Cunningham

1 jan 2014, door Astrowise
Cover van The Stellium Handbook

Uiterst actueel is The Stellium Handbook van Donna Cunningham. Actueel omdat we in een tijdperk leven waarin veel mensen een stellium hebben in hun horoscoop; een stellium waarin mogelijk zelfs twéé buitenplaneten staan.

Conjuncties van buitenplaneten (Uranus – Neptunus – Pluto) komen niet zo vaak voor vanwege hun langzame baan om de Zon. De laatste 50 jaar hebben we echter zowel een Uranus-Pluto conjunctie (1962-1969), als een Uranus-Neptunus conjunctie (1989-1997) gehad. Daarnaast was er ook een conjunctie van Saturnus-Pluto (1981-83), Saturnus-Uranus (1987-89) en Saturnus-Neptunus (1989-1990).

Tabel uit The Stellium Handbook

 

Komt daar de Zon met in haar kielzog Mercurius en Venus nog bij, dan heb je al gauw een stellium. Mercurius en Venus zijn tenslotte nooit ver van de Zon verwijderd.

Conjuncties van buitenplaneten markeren het einde van een oude cyclus en het begin van een nieuwe fase in de tijd, een nieuwe “Zeitgeist”. De generatie die geboren is met deze stand in de horoscoop, zal deze nieuwe fase tot uiting brengen.

Nu geeft een stellium in de horoscoop al een grote nadruk, maar een stellium met twee buitenplaneten is helemaal krachtig.

 

Superconjuncties

Dit boek behandelt behalve stelliums ook de superconjunctie. Een superconjunctie is vergelijkbaar met een stellium, maar bestaat uit drie van de vier langzaam lopende planeten (Saturnus – Uranus – Neptunus – Pluto).

Superconjuncties komen zelden voor, de laatste is echter redelijk recent; in 1988-89 stonden Uranus – Saturnus – Neptunus conjunct in Steenbok (de Steenbok stellium generatie). Iedereen die geboren is in de tweede helft van 1988 en heel 1989 heeft deze superconjunctie dus in zijn horoscoop. Degenen die in de winter geboren zijn (met Zon in Steenbok) kunnen zelfs tot 7 planeten in Steenbok hebben: Zon, Mercurius, Venus (staan nooit ver van elkaar), de Maan en de superconjunctie van Uranus – Saturnus – Neptunus.

Horoscooptekening

Deze kinderen zijn nu -anno 2013- ongeveer 25 jaar oud. Het is dus interessant om deze groep de komende tijd eens op de voet te volgen. Wat zullen zij rond hun eerste Saturnus Return (28-30 jaar) gaan doen? Wat zullen zij maatschappelijk gezien teweeg gaan brengen? En hoe zouden wij hen als astroloog kunnen helpen?

Hierin lag dan ook Donna’s motivatie om een boek over stelliums te gaan schrijven:

“The group’s special abilities are bound to make a huge difference in our vast global problems and may alter the course of world history. And yet, because the energies of the planets involved are so difficult to combine, may of them are struggling. If was for these exceptional young adults in particular, that I was compelled to create this guidebook.”
(The Stellium Handbook, Part One, blz. 16)

Donna Cunningham, auteur van meer dan 15 astrologieboeken en zelf eigenaar van een stellium in Tweelingen in het 11e huis (Mercurius – Venus – Saturnus – Uranus), legt in dit boek het duiden van stelliums en de superconjunctie stap voor stap uit.

The Stellium Handbook wordt geleverd in PDF formaat in twee delen om makkelijker door het boek te kunnen navigeren.

 

Het eerste deel (Book One):

  • wat is een stellium, een drievoudige conjunctie en een superconjunctie
  • wat zijn de gaven (de talenten) van een stellium en waarom kan het je -initieel- kwetsbaar maken
  • een beschrijving van stelliums in 12 tekens en 12 huizen
  • de betekenis van de afzonderlijke planeten in een stellium

 

Het tweede deel (Book Two):

  • de volgorde waarin de planeten in het stellium staan, hebben een grote impact op de uitwerking ervan
  • de bespreking van 5 uitzonderlijke conjuncties: Uranus-Pluto (1962-69), Saturnus-Pluto (1947-48 en 1980-83), Saturnus-Uranus (1941-43 en 1988-89), Saturnus-Neptunus (1952-53 en 1988-90) en Uranus-Neptunus (1988-97)
  • tenslotte volgt er nog een hoofdstuk over de Steenbok stellium generatie, die naast de superconjunctie van Uranus-Saturnus-Neptunus mogelijk ook nog één of meerdere planeten in Steenbok heeft staan

Dit boek is geschikt voor zowel studenten astrologie als professioneel astrologen. Met het oog op studenten worden astrologische begrippen toegelicht en zijn er werkbladen die als hulpmiddel dienen voor het duiden van een stellium in teken en huis. Gevorderden en professioneel astrologen kunnen hun kennis verdiepen op het gebied van de uitzonderlijke conjuncties (Uranus-Pluto, Saturnus-Pluto, Saturnus-Uranus, Saturnus-Neptunus, Uranus-Neptunus) en de Steenbok stellium generatie met de superconjunctie.

Voor wie over bepaalde onderwerpen nog graag wat meer zou willen lezen, is het boek doorspekt met links naar Donna’s blog artikelen op Skywriter. Alles bij elkaar biedt dit boek dus een schat aan informatie over stelliums!

Voor de professioneel astroloog is dit boek een must. Na het lezen van The Stellium Handbook zul je nooit meer op dezelfde manier tegen een stellium aankijken!

 

Verkrijgbaarheid

“The Stellium Handbook” door Donna Cunningham
E-book in twee delen, samen ruim 250 bladzijdes
Prijs $ 20,00
Verkrijgbaar bij Donna Cunningham via haar website

Je kunt op deze website overigens ook een gratis leesproef aanvragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 + 19 =

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het cursusaanbod en het laatste Astrowise nieuws? Meld je dan aan voor de Nieuwsbrief.