Menu
(Online) Astrologie cursussen

Avondklok: gelegenheid om te rellen of échte boosheid?

7 feb 2021, door Astrowise

Wat een timing… de avondklok werd pal op de Mars-Uranus conjunctie aan de hemel ingevoerd. Het slechtst denkbare moment voor zo’n ingrijpende, vrijheidsbeperkende maatregel.

Meteen de eerste avond was het al raak; honderden mensen trokken om 21.00 uur, bij het ingaan van de avondklok, de straat op. Boos en veelal onherkenbaar door hun zwarte capuchons.

Het bleef echter niet bij een stil protest, ze lieten een spoor van vernielingen achter. Op Urk brandde een coronateststraat van de GGD uit, een Jumbo winkel op Eindhoven Centraal werd geplunderd, er werden stenen gegooid naar de politie en brandjes gesticht. Hoe kon dit zo ver komen?

In deze blog laat ik zien wat de astrologische factoren zijn die hebben geleid tot de avondklokrellen… én of het enkel een gelegenheidsargument was om te rellen, of echte boosheid.

 

Aankondiging nieuwe maatregelen

De avondklok werd aangekondigd tijdens de persconferentie van 20 januari 2021. Demissionair premier Rutte kondigde aan dat er nieuwe stappen nodig zijn om de verwachte derde golf, veroorzaakt door de Britse coronavariant, zo klein mogelijk te houden.

De maatregelen kwamen echter “op een moment dat we corona moe zijn”, zoals Rutte zelf al aangaf. Wat dat teweegbrengt, zie je goed in de horoscoop van de persconferentie:

 

 

Wat meteen opvalt is de Mars-Uranus conjunctie aan de hemel.

Mars moet kunnen doen wat hij wil. Die wil niet naar buiten met een briefje op zak waarin staat waarom hij ’s avonds buiten is. En Uranus, de planeet van de revolutie, is ook al niet bepaald volgzaam.

Maar als ze sámen staan aan de hemel (conjunct), heb je alle ingrediënten in huis voor een explosieve cocktail. Het duo Mars (God van de Oorlog) en Uranus (de Rebel) heeft weinig aanmoediging nodig om in actie te komen. Hij laat zich snel ophitsen. Bijvoorbeeld door oproepen op social media, zoals we al hebben gezien.

Mars-Uranus is onvoorspelbaar, roekeloos, een brokkenpiloot. Hij verzet zich tegen inperking van zijn vrijheid. En vanuit het teken Stier kan je rekenen op koppig verzet.

Helemaal nu deze explosieve energie op spanning staat met het gezag, de regering (Saturnus).

Mars-Uranus geeft plankgas… Saturnus trapt op de rem.

Tegelijkertijd vormt de Maan (emoties) een vierkant met Pluto (de God van de Onderwereld). Frustraties laaien op en zoeken een manier om tot ontlading te komen. En aangezien de Maan in het vurige teken Ram staat, waar Mars over heerst, zit ook hier een explosieve energie in.

Je ziet, de spanning bouwt zich op. Maar er is meer…

 

Mars op steroïden

In de horoscoop van de persconferentie loopt Mars al toe naar een vierkant met Jupiter. Hij is er nog maar één graad van verwijderd.

En dat vierkant wordt exact op de dag dat de avondklok daadwerkelijk ingaat: zaterdag 23 januari 2021.

 

 

Jupiter, de grootste planeet van ons sterrenstelsel, legt overal een vergrootglas op. In dit geval vergroot hij de explosiviteit van deze Mars: Mars op steroïden.

Daardoor kan je buitenproportioneel reageren (Jupiter), met name als je je beperkt voelt in je vrijheid (Mars-Uranus). Dat zag er zo uit:

 

 

Tegelijkertijd is de overheid meteen op de eerste dag van de avondklok streng gaan handhaven. Saturnus staat conjunct Jupiter, dus Jupiter vergroot ook de macht van de overheid.

Bij eerdere maatregelen werd eerst gewaarschuwd, deze keer kregen mensen direct een boete.

In de eerste nacht na het ingaan van de avondklok leidde dat tot 3600 boetes en 25 aanhoudingen. Na zes avonden stond de teller al op 11.582 boetes en 430 arrestaties.

 

Gelegenheid om te rellen, of échte boosheid?

Terug naar de vraag of de avondklok werd aangegrepen om gewoon rellen te kunnen trappen.

Kijkend naar de horoscoop van zowel de persconferentie als die van het ingaan van de avondklok, zie je dat alles ineens samenkwam. De frustratie over de avondklok kwam tot een kookpunt… juist op het moment dat de overheid besloot om direct strak te gaan handhaven.

Uranus fungeerde daarbij als katalysator. Uranus is een pepmiddel, net zoals koffie. Hij jaagt Mars aan. Uranus brengt tenslotte een hoop ongeduldigheid met zich mee.

Hij staat meteen op om zijn stem te laten horen. Maar voordat je het weet, slaat de vlam in de pan en doe je dingen waar je later spijt van krijgt.

Met zo’n stand aan de hemel heb je weinig extra stimulans nodig.

En alsof dat niet genoeg was, blies Jupiter de boel nog een beetje verder op (Jupiter vierkant Mars-Uranus).

Dat maakt fanatiek en roekeloos.

Voordat je het weet, reageer je  buitenproportioneel op dingen die je storen. En weet je zelf later eigenlijk ook niet meer waarom het nu zo uit de hand is gelopen.

En zo kon het gebeuren dat óók gewone huisvaders, ondernemers of een voetballer, die hier normaal gesproken nooit aan mee zouden doen, zich ineens moesten verantwoorden voor de rechter.

Wat denk jij? Laat je reactie achter in de comments!

 

 

Andere blogs over corona:

Corona en de Saturnus-Pluto conjunctie van 2020
Is er ook nog ander nieuws dan corona?
Nieuwe Maan in Weegschaal – Grapje van het universum
(Ofwel, hoe houd jij contact tijdens de lockdown?)
Demonstraties in Coronatijd – Saturnus, Pluto en Mars

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 + 10 =

22 reacties

 1. Hallo Joke,
  Mooie analyse weer. Ik gokte ook op het feit dat de rellen na een paar dagen zouden stoppen. Vanwege de maan oa.

  Over de teflon president: onze Mark Rutte komt ook overal mee weg. Alles glijdt van hem af. Itt Hugo de Jonge nu. Hij houdt zich staande, maar krijgt veel te verduren. Mark Rutte is van 14 februari, kun jij er mss iets meer over zeggen?

  Groetjes van Hilda

  • Hi Hilda, dat zou inderdaad interessant zijn om naar te kijken! Maar dan hebben we wel een geboortetijd nodig en die is naar mijn weten niet bekend.

 2. Hoi Joke.
  Erg interessant om te lezen hoe de planeten aan de hemel vertaald kunnen worden in de samenleving. Het is een rare tijd met verschrikkelijke gevolgen op veel vlakken. Er zullen zeker veel mensen spijt hebben van de rellen waar ze aan mee gedaan hebben. Hopelijk komen er snel rustigere tijden.

  • Dat hoop ik ook Karin! We snakken denk ik allemaal wel weer naar de “gewone” dingen, die nu helemaal niet meer zo gewoon zijn…

 3. Ik reageer al mijn hele leven buitenproportioneel op dingen die mij storen, als kind had ik al driftbuien als ik vond dat iets, een maatregel oneerlijk was.
  Ik heb in mijn radix mars conjunct mercurius in waterman oppositie pluto in leeuw, daar zal het wel door komen en dit jaar 2021 en ook al vorig jaar 2020 werd dat aangewakkerd door Uranus in stier.

  • Hi Damma, deze Mercurius gaat sowieso al geen uitdaging uit de weg, maar al helemaal niet meer als Uranus de boel nog eens aanwakkert 🙂 Mooi omschreven!

 4. Wat een goeie blog! Waar ik vooral in geïnteresseerd ben is om te weten of de rellers ook betaald werden? Mars heerst over het 8e huis.

  • Hi Cecile, dat Mars over het 8e huis heerst, zou ik duiden als spanning en frustratie die deze Mars drijft. Alsof deze Mars nog aanmoediging nodig had…
   Maar interessante vraag! 🙂

 5. Dankjewel Joke voor je mooie beschouwing.
  Als toevoeging is het ook interessant om te kijken naar de Volle Maan van 28 januari. In Nederland had die een Maagd ascendant (gezondheid), maar vooral interessant is dat toen de Mars Uranus conjunctie op de apex van een T vierkant stond met de Maan en Zon conjunct Jupiter conjunct Saturnus. Daarna na nam de Maan af en gingen Mars en Uranus verder uit elkaar en ook de rellen stopten. Kijk je dan naar de Nieuwe Maan op 11 februari dan ziet die er hoopvoller uit. Wederom een Maagd ascendant en Zon conjunct Maan op cusp 6! Veel driehoeken vanuit Waterman naar de Maansknoop op het MC in Tweelingen. Mercurius nog R enz. Nieuwe ideeën over de gezondheid? Ik ben benieuwd.

  • Hi Isabel, leuk dat je dat even opbrengt! Een Nieuwe Maan in 6, het gezondheidshuis, dat klinkt zeker interessant! Ik ben benieuwd naar de nieuwe ontwikkelingen…

 6. Hallo Joke,

  Wat een helder en duidelijke column, op de dag af, heel bizar/bijzonder!
  Ik vraag me af, wanneer het weer meer vrijheid krijgen.
  Dan zal dat ook in de sterren te zien zijn toch?

  • Ja, bijzonder hè! Zo boven, zo beneden. Wat dat betreft had president Ronald Reagan het goed bekeken, die liet zich adviseren door een astrologe bij al zijn belangrijke acties en onderhandelingen. Kritiek of schuld, niets bleef aan hem plakken. Hij werd ook wel de “Teflon President” genoemd.

   Wat betreft je vraag wanneer we weer meer vrijheid krijgen; toekómstige ontwikkelingen kan je inderdaad ook analyseren. De planeetpatronen kan je tenslotte gewoon vooruit berekenen met behulp van efemeriden of een astrologie programma. Ik heb alleen geen kort antwoord op je vraag. Dit hele gebeuren helaas niet iets wat in een paar maanden overvliegt, zie hiervoor mijn blog Corona en de Saturnus-Pluto conjunctie.

   • Hoi Joke,

    Bedankt voor je uitleg. Ik heb alle reacties gelezen, heb er zelf geen kaas van gegeten, maar haal hier enigszins toch iets positiefs uit.
    Ik vind het heel interessant. Misschien toch maar eens een Astrologie gaan
    studeren.

    Fijne dag!

 7. Hallo Joke,

  whaw, een prachtige uitleg. Ik studeer momenteel Astrologie, maar door jou uitleg komt alles prachtig tot leven. Dankjewel. Ingrid

  • Hi Ingrid, goed om te lezen dat je de uitleg zo duidelijk vond.

   Veel plezier met je studie astrologie! En als je weer toe bent aan nieuwe inspiratie (leestips of zo), mag je gerust even mailen!

 8. Ha Joke,

  Er zal vast nog een hoop onrust komen, maar mars en uranus staan zwak in stier en saturnus in waterman staat sterk (ook in de horoscoop van Nederland). De macht wint. Dat zie je in de meeste landen, zelfs in Myanmar waar de echte macht altijd al bij de militairen lag.
  Bij Nederland komt er ook nog een saturnus return aan (3x) en zonneboog saturnus op de IC. Dus ja, het zal een pittig voorjaar worden. Met na de verkiezingen waarschijnlijk een patstelling. Of ze gaan het uitstellen, kan ook nog. Een hoop gekrakeel in elk geval.
  Ben vooral benieuwd wat neptunus gaat doen komend jaar in Nederland. Die nadert pluto-mercurius-zon.

  • Ha Bob, ‘t is inderdaad overal raak… overal speelt wel iets wat die Mars-Uranus vierkant Saturnus symboliseert. In Myanmar heeft het leger een staatsgreep gepleegd, maar deze keer lijkt het volk niet bang te zijn. Ze gaan massaal de straat op om te protesteren. Ook een mooi voorbeeld van die Mars-Uranus vierkant Saturnus (het gezag)!

 9. Hallo Joke,

  Wat ik vooral bijzonder vind, zijn de transits op de horoscoop van Nederland.
  Deze houd ik bij sinds vorig jaar….
  Deze zijn prachtig te vergelijken met de huidige transits

  • Hi Barbara, leuk dat je transits op de horoscoop van Nederland volgt. Altijd weer bijzonder om te zien hoe nauw de standen aan de hemel gereflecteerd worden in het leven op aarde. Ik volg het nieuws ook met een astrologische blik. Vandaar deze post. Het was gewoon te bizar voor woorden, hoe de regering de avondklok heeft getimed…

   • Hoi Joke,

    Zullen zij dan ook net als Ronald Reagen toch de astrologie hierbij gebruiken?
    Ik sta nergens meer versteld van te kijken.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het cursusaanbod en het laatste Astrowise nieuws? Meld je dan aan voor de Nieuwsbrief.