Menu
(Online) Astrologie cursussen

Astroloog voor het Witte Huis

17 nov 2014, door Astrowise

Een astroloog in dienst van het Witte Huis. Onmogelijk? Nee hoor, voormalig president Ronald Reagan en zijn vrouw Nancy betaalden astrologe Joan Quigley in de jaren tachtig maandelijks ongeveer $3000,- voor astrologisch advies. Zeven jaar lang.

Op 21 oktober 2014 overleed Quigley op 87 jarige leeftijd. Hoe groot haar rol is geweest, blijkt wel uit de lengte van haar overlijdensbericht: een derde (1/3) pagina in The New York Times. Het was de erkenning die ze tijdens haar leven niet kreeg. Sterker nog, ze was het “best bewaarde geheim” van Ronald Reagan’s staf, zo schrijft stafchef Donald Regan in zijn memoires. 1

Joan Cecil Quigley werd geboren in Kansas City (Missouri) op 10 april 1927 om 16.17 uur. Ze groeide op in een welgesteld milieu. Ze gaf alleen astrologisch advies aan belangrijke of hooggeplaatste mensen zoals zakenmannen (CEO’s), beroemdheden en “socialites”. 2 In 1988 zei ze tegen The New York Times: “I don’t take on ordinary people.” Ze werkte liever met “important lives that need this sort of thing.”

What Does Joan Say?Haar samenwerking met Nancy Reagan begon in 1981 nadat de First Lady haar had gevraagd of ze de aanslag op Ronald Reagan eerder dat jaar had kunnen voorspellen. Quigley’s antwoord daarop was: ja. Vanaf dat moment begon Nancy Reagan haar te betalen voor astrologisch advies voor de president.

Dit is hoe het werkte. Quigley gaf astrologisch advies aan Nancy Reagan. Nancy besprak het vervolgens met haar man. De contacten verliepen telefonisch. Er werden veilige privé lijnen opgezet, zowel in het Witte Huis als in Camp David (het buitenverblijf van de president). De First Lady belde haar soms wel 2 à 3 keer per dag. Hoewel Quigley intensief werkte voor de president, heeft ze hem maar één keer in het echt ontmoet. De titel van Quigley’s memoires is dan ook What does Joan say?, een verwijzing naar het indirecte karakter van de samenwerking.

De Reagan’s hebben nooit ontkend dat ze advies inwonnen bij een astrologe, maar wel de invloed van Quigley afgezwakt. Maar hoe zit het nu echt? Wat kunnen we astrologisch gezien over deze samenwerking vertellen? Hiervoor gaan we kijken naar de composite horoscoop.

De composite

Composite horoscoopEen composite laat zien waar de relatie tussen twee mensen over gaat. In dit geval zijn het er drie: Ronald Reagan, zijn vrouw Nancy en Joan Quigley. We maken hier dus niet een gewone composite, maar een groepscomposite. Een paar opvallende zaken.

De Ascendant (en het eerste huis) geeft aan hoe anderen tegen de relatie aankijken en het beeld dat je de wereld voorhoudt. Met Schorpioen op de Ascendant krijgen mensen niet zo snel hoogte van de relatie tussen Quigley en de Reagan’s. Ze hebben hun samenwerking inderdaad lange tijd goed verborgen weten te houden.

Bernadette Brady omschrijft Ascendant in Schorpioen verder als:

“The person with a Scorpio Ascendant may well cause political intrigue and may find itself at the centre of webs of deceit, with hidden, underlying secrets and passions.” 3

Politieke intriges? Het lijkt er wel op. Quigley beweerde bijvoorbeeld de presidentscampagne van Jimmy Carter te hebben ondermijnd door een bepaalde datum te kiezen voor het finale debat tussen Carter en Reagan. Ook zou ze de timing hebben bepaald van alle persconferenties, de meeste speeches, de State of the Union en de inzet van Airforce One.

Maar er is meer. Quigley claimt ook te hebben bijgedragen aan het beëindigen van de Koude Oorlog. Op grond van de horoscoop van Gorbatsjov stelde ze dat Reagan en Gorbatsjov konden samenwerken aan het beëindigen van de Koude Oorlog. Ze timede Reagan’s eerste meeting met Gorbatsjov in Genève, de meeting in Reykjavik en alle verdere meetings.

Laten we nu eens kijken naar het doel van de relatie. Met heer 1 in 10 werken ze gezamenlijk aan de opbouw van president Reagan’s carrière.

Het is dan ook geen verrassing dat de focus van deze relatie ligt op werk, de dagelijkse routines of service (Zon-Venus in het 6e huis, extra benadrukt door het vierkant met de Maansknopen). Ze hebben duidelijk voor ogen wat ze willen bereiken en er wordt hard voor gewerkt (Saturnus in 10). Robert Hand stelt dat Saturnus in 10 met name gunstig is voor een relatie in de beroepssfeer. 4

De relatie heeft echter een ongebruikelijke thuisbasis of fundament (Uranus in 4). Robert Hand zegt hierover:

“Er kan ook iets ongewoons zijn aan het feit dat precies zij samenleven.” 5

Samenleven deden ze niet, maar hun samenwerking was inderdaad ongewoon, ongebruikelijk voor een president. Je zou Uranus in 4 natuurlijk ook kunnen zien als de astrologe (Uranus) die de basis vormt voor deze samenwerking.

Uranus in 4 vormt een oppositie met Mars in 10. Er is dus spanning tussen het fundament van de relatie en de ambitie. Met Mars in 10 spelen ambities een grote rol in de relatie. Het is wel zo prettig als de partners het eens zijn over wat ze willen bereiken, anders ontstaat er irritatie. Ieder van hen had inderdaad zo zijn eigen ambitie, maar het kwam wel allemaal samen. Nancy wilde haar man beschermen tegen nieuwe aanslagen op zijn leven en hem in zijn carrière ondersteunen. Reagan stond blijkbaar toch minstens open voor de adviezen. Quigley wilde graag werken voor Ronald Reagan omdat ze zijn horoscoop veelbelovend vond:

“Ronald Reagan has a brilliant horoscope… I went to work for his campaign in 1980 because he had the most brilliant horoscope I’d ever seen in this country this century. He could have been a great general. His sun is in the midheaven, which is the part of the United States horoscope that rules the president. His stars are very lucky for a country. And he has three planets in the sign of the exaltation, which you almost never see.”

Zakelijk gezien heeft deze samenwerking hen vast geen windeieren gelegd (Jupiter in 2, apex T-vierkant met Mars en Uranus).

Wat ze samen wilden bereiken was een sterke, leidende positie voor president Reagan (MC in Leeuw, Saturnus in 10). Tegelijkertijd is er een verwarrende/ misleidende factor; met Neptunus conjunct het MC kan er verwarring zijn over de precieze aard van de relatie. Robert Hand:

“Eén van de manifestaties van Neptunus in het tiende huis is dat de betrokkenen beïnvloed zouden kunnen worden door allerlei zaken waarvan anderen zich totaal niet bewust zijn. Van buiten lijkt de relatie volkomen gezond, maar de uiterlijke schijn versluiert situaties op grond waarvan andere mensen heel anders over hen zouden denken als ze ervan af wisten.” 6

De adviserend rol van Quigley is lange tijd geheim gebleven. Ze werd zelfs via een derde partij betaald om haar betrokkenheid bij de Reagan’s te verhullen.

Nadat de rol van Quigley eenmaal bekend was geworden, kwam er dan ook een abrupt einde aan de contacten tussen Nancy Reagan en Quigley. In haar memoires omschreef de First Lady Quigley weliswaar als “warm en betrokken” maar ze marginaliseerde de rol die Quigley gespeeld heeft. 7

Quigley vergeleek dat met het kopen van een Picasso, hem ophangen in de huiskamer… maar de handtekening afplakken. Gelukkig heeft ze in haar overlijdensbericht uiteindelijk wel wat erkenning gekregen.

 

Lees ook

 

Voetnoten

  1. Donald Regan, For the Record: From Wall Street to Washington. 1988
  2. Mensen die rijk zijn en niet werken, maar hun tijd besteden aan sociaal actief zijn. Socialites gaan naar feestjes, trekken aandacht van de media en “werken” zodoende aan hun populariteit.
  3. Astro Logos, The Horoscope’s Angles
  4. Robert Hand, Planeten in Compositie. (Amsterdam: Uitgeverij Schors, 1987), p. 372
  5. Ibid., p. 397
  6. Ibid., p. 425
  7. Nancy Reagan, My Turn: The Memoirs of Nancy Reagan. 1989

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

16 + 13 =

2 reacties

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het cursusaanbod en het laatste Astrowise nieuws? Meld je dan aan voor de Nieuwsbrief.