Menu
(Online) Astrologie cursussen

12 tips voor het kopen van astrologie software

6 mei 2015, door Astrowise

Er is ongelooflijk veel astrologie software op de markt. Ook gratis pakketten. Maar hoe weet je welk programma voor jou het beste is?

Het is natuurlijk zonde van je geld als je een programma koopt dat achteraf niet alle functies bevat die je nodig hebt. En dan hebben we het nog niet eens over de uren die je erin gestoken hebt om het programma onder de knie te krijgen.

Ik heb de afgelopen weken verschillende astrologie programma’s geïnstalleerd en getest. Gekeken naar functionaliteit, stabiliteit en nog veel meer. Er waren hele mooie programma’s bij, maar ook programma’s die heel buggy waren. Waar ik om de haverklap werd uitgegooid. Of die op andere vlakken tekort schoten. Ik wil mijn ervaringen graag met je delen, zodat jij jezelf die zoektocht kan besparen. Ben je toe aan een nieuw astrologie programma ? Let dan op de volgende 12 punten:

 

TIP 1  Wordt de software nog steeds up to date gehouden?

Controleer allereerst goed of het programma nog steeds up to date wordt gehouden. Zo vond ik een juweeltje van een programma over de Maanfases (Lunabar for Windows), maar helaas gaan de tabellen voor de Afhoudende Maan maar tot 2009. Het programma wordt niet meer onderhouden.

 

TIP 2  Precisie van de berekeningen

Hiermee valt of staat natuurlijk alles. Gelukkig maken de meeste astrologie programma’s tegenwoordig gebruik van de Swiss Ephemeris.

 

TIP 3  Atlas

Zit er een complete Wereldatlas in, inclusief alle tijdregelingen? En minstens zo belangrijk… tot welk jaar zijn de tijdregelingen bijgewerkt?

Toen prins William en zijn vrouw Kate hun eerste kind kregen, werd de babyhoroscoop van prins George massaal op het internet gezet en besproken. Maar verwarring alom; er waren twéé horoscopen in omloop. Veel mensen bleken met een verouderd programma te werken dat de Britse zomertijd niet meenam in de berekeningen. Tja, dan zit je er meteen een heel uur naast!

 

Instelbaar in 15 talen

Instelbaar in 15 talen

TIP 4  In welke talen is het programma beschikbaar?

De meeste astrologie software wordt in één taal gemaakt. Bekend zijn Astrolab en Astroscoop in het Nederlands en Solar Fire in het Engels.

Maar er is ook software waarbij je een taal kunt instellen. Zo kent Astrology for Windows (van Halloran Software) een gebruikersinterface (het menu) voor wel 15 talen, waaronder Nederlands. Check wel even of ook de Help file vertaald is!

 

TIP 5  Welke berekeningen kan je maken?

Zeker bij de goedkopere programma’s moet je even goed kijken welke berekeningen er gemaakt kunnen worden. Wil je naast de geboortehoroscoop ook transits, progressies en Solaren (of andere Return charts) berekenen? Synastrie en Composite? AstroCartoGrafie? Dat zit zeker niet in alle programma’s!

Soms is er een instapversie van de software, maar dan moet je voor de transits, progressies en Solaren al upgraden naar de betaalde versie. Het instapmodel is dan alleen bedoeld ter kennismaking. Op zich geen gek idee, want je kan op deze manier eerst uitproberen of het pakket je bevalt.

Zo heeft ZET Astrology Software een gratis instapversie: de ZET Lite. Daarmee kan je geboortehoroscopen berekenen (maar niet printen). Wil je meer functionaliteit, dan kan je upgraden naar ZET Pro (de basisversie van hun professionele astrologie programma met transits, progressies en Solaren) of ZET Pro (de professionele versie met o.a. eclipstabellen en AstroCartoGrafie).

 

TIP 6  Persoonlijke instellingen
Aspecten & orbs instellen

Aspecten & orbs instellen

Voordat je een horoscoop kunt uitdraaien, moet je eerst het e.e.a. instellen:

Het huizensysteem (Placidus, Koch, Campanus, Regiomontanus, Equal Houses, Pophyrius, Whole Signs, Alcabitius, Morinus).

De planeten die je wil meenemen in de duiding. Misschien wil je naast Zon t/m Pluto ook Cheiron toevoegen of de Zwarte Lichten.

De aspecten (majeure aspecten en evt. mineure aspecten).

De orbs. Hanteer je een iets grote orb als Zon of Maan erbij betrokken is. Maak je onderscheid tussen een toenemend of afnemend aspect?

 

TIP 7  Opmaak & presentatie

In professionele software zitten soms ook opties om de horoscooptekening te customizen. Aan te passen aan je huisstijl. De mogelijkheden variëren van het bepalen van het lettertype tot de volledige opmaak van de horoscooptekening.

Page Design van Astrowise

Page Design van Astrowise

Solar Fire biedt daartoe bijvoorbeeld Wheel Design en Page Design.

Met Wheel Design kan je de weergave van je horoscoopwiel helemaal naar eigen wens aanpassen. Bijvoorbeeld de kleuren op de horoscooptekening, de grootte van de binnencirkel met de huizen, de fontsize van de tekens & de planeetsymbolen, kleur & dikte van de aspectlijnen.

Met Page Design kan je vervolgens bepalen waar het horoscoopwiel op de tekening komt, de aspectentabel, de gegevens van je cliënt en je eigen logo en/of adresgegevens.

 

TIP 8  Grafische weergave
Dubbel wiel (Bi-Wheel)

Solar Fire Bi-Wheel

 

Kan je het horoscoopwiel inclusief de aspectentabel printen?

Kan je een dubbel wiel (bi-wheel) maken of een tri-wheel? Dat is handig als je de transits en progressies om de geboortehoroscoop heen wilt zetten.

Kan je twee (of meer) horoscopen op één pagina zetten? Dat is handig als je met relatie astrologie aan het werk gaat.

Schrijf je astrologie rubrieken voor kranten en tijdschriften, dan wil je wellicht 12 horoscopen op één bladzijde zetten. Solar Fire heeft daar een template voor.

 

 

TIP 9  In welk bestandsformaat kan je de horoscoop opslaan?

In welk bestandsformaat kan je de horoscoop opslaan? (bitmap, metafile, JPEG, GIF, PDF) Het bestandsformaat bepaalt met welke software je de horoscoop later kunt openen of bewerken, maar ook de printkwaliteit.

Als je de duiding uitwerkt in Microsoft Word en je wil er een afbeelding van de horoscoop in plakken, dan kan je de horoscoop het beste opslaan als JPEG. Wil je de horoscoop haarscherp afdrukken, exporteer de horoscoop dan in PDF.

 

TIP 10  Mappenstructuur

Worden alle horoscopen in één database opgeslagen, of kan je er een mappenstructuur in aanbrengen?

Ik heb zelf verschillende mappen aangemaakt om horoscopen sneller terug te kunnen vinden. Zo heb ik bijvoorbeeld een aparte map voor mijn familie, mijn cliënten, mijn cursisten en een mapje met horoscopen van celebrities die ik als voorbeeld in mijn workshops gebruik.

 

TIP 11  Gebruiksvriendelijkheid

Is er een duidelijke menustructuur en wijst het zich allemaal voor zich? Niemand wil urenlang doorbrengen met het lezen van Help files.

 

TIP 12  En last but not least… wordt er technische support geboden?

Meestal krijg je (gratis) technische support per e-mail.

Support via Facebook groep

Support via Facebook groep

Soms wordt er ook support aangeboden via een Facebook groep waarop je gebruikersvragen kunt stellen. Dan kom je gelijk in contact met andere gebruikers van het programma en kan je tips & tricks met elkaar uitwisselen.

Zo heeft Solar Fire een hele levendige community op Facebook; je hebt er gegarandeerd binnen een paar uur antwoord. Is het niet van de makers van Solar Fire zelf, dan wel van de medegebruikers. Voor mij is dit een groot pluspunt!

Op de afbeelding hiernaast zie je dat mijn vraag over het uploaden van je logo in Solar Fire binnen één uur werd beantwoord. En er kwamen ook likes van andere astrologen die dit een goede vraag vonden. We leren dus ook van elkaars vragen![/sociallocker]

 

Voorkom een miskoop

Wanneer je de 12 tips uit dit artikel goed in je achterhoofd houdt bij het kopen van je astrologie programma, dan zal je er absoluut langer plezier van hebben!

 

En nu is de beurt aan jou!

Waar let jij verder nog op bij het kiezen van een astrologie programma? Laat je reactie onderaan deze post achter!

 

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 + 13 =

15 reacties

  • Hi Tijmen, leuk om te horen wat voor jou belangrijk is! Sommige programma’s leveren inderdaad ook schriftelijke interpretaties, maar heb jij er dan ook eentje gevonden die gesproken interpretaties bevat? Laat het me weten, ik ben erg benieuwd!

   • Hallo ja die heb ik jaren geleden bij een boekhandel gekocht: horoscoop 2000

    Groetjes Tijmen

   • Goh jammer zeg! Die draait allang niet meer op Windows… ik had hem graag eens willen zien!

 1. Hallo, dank je voor de interessant info. Ik gebruik zelf reeds 12 jaar Solar Fire. Ik hou van de rapportjes voor transits en progressies , maar zou toch nog altijd graag iets dergelijk willen in het Nederlands, op vraag van mijn klanten hé. Ik zou het ook fijn vinden om een wat interessanter en uitgebreider maar toch echt goed rapport hebben voor de natale horoscoop. Je spreekt van dat programma dat in vijftien talen werkt, zijn hier rapporten bij?

  • Hi Claire, ik neem aan dat je Planetdance bedoelt? Je kunt dat programma na installatie inderdaad instellen op Nederlands. Er zitten wel duidingen in voor de geboortehoroscoop (al zijn de duidingen in Solar Fire net even iets uitgebreider), maar niet voor transits & progressies. Planetdance voor Windows is trouwens helemaal gratis. Misschien leuk om te downloaden en eens te kijken of je uit de voeten kunt met de duidingsrapporten voor de geboortehoroscoop? Een andere optie heb ik eigenlijk niet voor je. Voor het Nederlandse taalgebied is (helaas) veel minder beschikbaar dan voor het Engelstalige taalgebied…

   • Hi Ayşe, verreweg de meeste astrologie programma’s zijn in het Engels. Als je echte een Nederlandstalig programma wil, dan kan je kijken naar Astrolab en Planetdance. Succes!

 2. Solar Fire is een zeer uitgebreid programma. Wat wel moeilijk is en waar echt tijd voor nodig is; het installeren van pages. Heb je dat helemaal door dan heb je een mooi overzicht van alle planeetstanden en transits etc.

  • Ik ben zelf op zoek naar een professioneel astrologieprogramma en heb solar fire overwogen. Altijd gewoon Astroscoop gebruikt, erg gebruikersvriendelijk, maar kan beter. Nu schrik ik eigenlijk een beetje van (quote) “Wat wel moeilijk is en waar echt tijd voor nodig is; het installeren van pages.”. Wat houdt dat in, het installeren van pages??

   Groeten, Anja

   • Hi Anja, je hoeft geen Pages te installeren hoor!

    Er zitten standaard tientallen templates in Solar Fire met een pagina opmaak. Je kunt dus gewoon één van die templates gebruiken. Wil je je eigen pagina opmaak, dan kan je inderdaad een nieuwe template van scratch af aan ontwerpen (dat kost wel wat tijd)… of een bestaande template aanpassen. Dat is natuurlijk het gemakkelijkste. Maar er is dus geen haast bij, want het is alleen maar luxe extra 😀

    Ik zou gewoon beginnen met één van de vele standaard templates voor Page Design die al in Solar Fire zitten. Als daar echt niet eentje bij zit die je bevalt (en dat kan ik me niet voorstellen), ga dán pas aan de slag met Page Design. TIP; kies dan een template die het meest in de richting komt van wat jij wil en maak daar wijzigingen op.

    Dat heb ik zelf ook gedaan. Bij tip 7 heb ik een afbeelding geplaatst van mijn eigen Wheel Design (de horoscoopcirkel) en Page Design (de pagina opmaak). Ik heb dus zowel de horoscoopcirkel aangepast, als de pagina als geheel (inclusief mijn eigen logo).

    En anders is er altijd nog heel actieve ondersteuning in de Facebook groep van Solar Fire!

 3. Hallo Joke, ben je bij je onderzoek ook software voor de Apple (MAC) computers tegen gekomen. En mogelijk voor Android.?

  • Hallo Albert, verreweg de meeste astrologie programma’s zijn inderdaad voor Windows gemaakt. Je kunt ze evengoed wel op je Mac draaien, maar dan heb je virtualisatiesoftware nodig. Bijvoorbeeld van Parallels of VMWare. Met virtualisatie heb je als het ware twee computers in één apparaat tot je beschikking. Dat maakt het heel eenvoudig om van een Mac programma naar een Windows programma te switchen.

   Wil je echt een astrologie programma dat specifiek voor de Mac is gemaakt, dan is de keuze beperkt. Ik ken er maar twee, beiden zijn zowel voor Windows als voor Mac verkrijgbaar:

   TIME PASSAGES van Astrograph
   Het Advanced pakket kost ca. USD 199,00
   Je kunt hier een introductiefilmpje bekijken.

   INTREPID
   Kost ca. USD 175,00
   Je kunt hier een introductiefilmpje bekijken.

   Op je tweede vraag, of er ook software is voor Android, kom ik graag in mijn volgende blog terug. Verschijnt over twee weken in je inbox!

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het cursusaanbod en het laatste Astrowise nieuws? Meld je dan aan voor de Nieuwsbrief.